Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Να μην χάσουμε την ανθρωπιά μας ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 

Το μεγαλύτερο δημόσιο αγαθό που φιγουράρει πρώτο στη λίστα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι το δικαίωμα στη ζωή . Κανείς δεν θέλει να πεθάνει . Ολοι θέλουν να ζήσουν . Και να ζήσουν οσο το δυνατόν περισσότερα και καλύτερα χρόνια .

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής προήλθε μέσα απο μια μεγάλη επιστημονική επανάσταση που αντιμετώπισε την μικροβιακή αιτία των ασθενειών .

Σε παλαιότερες εποχές , οταν ακόμη η επιστήμη δεν είχε προλάβει να κάνει αλματα και θαύματα , οι περισσότεροι ανθρωποι δεν είχαν αυτό το δικαίωμα . Πέθαιναν πριν ακόμη ενηλικιωθούν , ενω μάστιγα ηταν η βρεφική θνησιμότητα .

Οι πανδημίες που ξεσπούσαν σκότωναν εκατομμύρια ανθρώπους .

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει σήμερα οτι τα τελευταία διακόσια χρόνια , ισως και παραπάνω , συντελέστηκε πρωτοφανής πρόοδος . Εκατομμύρια ανθρωποι σώθηκαν απο τον θάνατο και την ενδεια , ενω ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι καλύτερος απο οποιαδήποτε αλλη περίοδο της ιστορίας .

Το ξέσπασμαμιας νέας πανδημίας , της πανδημίας του κορωνοιού , αποδεικνύει οπως εγραψε ενας βραβευμένος οικονομολόγος , οτι ''η νίκη μας εναντίον των μικροβίων δεν εχει κερδηθεί οριστικά ''. Το βέβαιο ομως σήμερα είναι οτι η ανθρωπότητα εχει στη διαθεσή της απείρως περισσότερα οπλα για να εξοντώσει τον αόρατο εχθρό που εξακολουθεί και σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους στον πλανήτη και απειλεί με κατάρρευση τα δημόσια συστήματα υγειας και περίθαλψης , δοκιμάζει τις αντοχές ανοιχτών και ελεύθερων δημοκρατικών κοινωνιών . Δοκιμάζεται ομως και η παγκόσμια ηθική επιταγή που θέλει τους ηγέτες των χωρών να ενδιαφέρονται πρωτίστως για τους λαούς τους και να νοιάζονται κυρίως για τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς και τους ανήμπορους .

Εκεί φαίνεται το μεγαλείο της ψυχής και του πολιτισμού ενός λαού , μιας κυβέρνησης και των ιδιων των επιστημόνων .

Απο τον τρόπο που συμπεριφέρεται ενα κράτος , μια κυβέρνηση , μια κοινωνία στους παππούδες και τις γιαγιάδες .

Και σε αυτή τη σκληρή δκιμασία , παρα την αδιαμφισβήτητη πρόοδο που χαρακτηρίζει πολλά ανεπτυγμένα κράτη στον δυτικό κόσμο , δεν στάθηκαν ολοι με υπευθυνότητα απέναντι σε αυτή την ηθική επιταγή .

Στην Ιταλία, λόγω έλλειψης κλινών γίνεται αναγκαστικά επιλογή ασθενών για να ενταχθούν στις ΜΕΘ και οι γιατροί διαλέγουν τους νεότερους με περισσότερες πιθανότητες να σωθούν.

Στην Βρεταννία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τοποθετεί πιο μπροστά απο την προστασία της ανθρώπινης ζωής , το συμφέρον της οικονομίας . Στην Αμερική πολιτικοποίησαν τον ιό για να καταγγείλλουν τους εμπορικούς ανταγωνιστές τους .

Στην Ελλάδα ο ανθρωπισμός , εξακολουθεί να είναι το αλας της ζωής . Οπως το εθεσε ο εξαίρετος επιστήμονας γιατρός Σωτήρης Τσιόδρας ''το θαύμα της ιατρικής επιστήμης του 2020 είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης των μανάδων και των πατεράδων μας. Άλλοι είναι γιαγιάδες και παππούδες. Τους σεβόμαστε όλους. Τους προστατεύουμε όλους. Δεν μπορούμε να υπάρχουμε χωρίς αυτούς''.

Ο φονικός ιός , εκτός απο τα συστήματα υγείας, δοκιμάζει και τις ηθικές μας αξίες . Τον πολιτισμό μας .

Η ηθική επιταγή είναι ιδιαιτέρως ισχυρή , οταν πεθαίνουν ανθρωποι και εχουμε τα μέσα να τους βοηθήσουμε . Και αυτή η βοήθεια δεν είναι τίποτα περισσότερο απο ο,τι θα πρέπει να αναμένουμε απο πολιτισμένους ανθρώπους .

Ας σκοτώσουμε τον ιό , χωρίς να χάσουμε την ανθρωπιά μας !

 

                                                                                                                                                                             Χρήστος Αλεξανδρής

                                                                                                                                                                                   Δημοσιογράφος