Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Να ξαναπιάσουμε το ...νήμα ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή )

 

Πρίν λίγο καιρό η κυβέρνηση διαφήμιζε την ψηφιακή σύνταξη και τώρα μας λένε οτι οι εκκρεμείς συντάξεις είναι το μεγάλο σαράκι του ΕΦΚΑ !
''Η ψηφιακή απονομή σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» είναι πλέον μία πραγματικότητα, η οποία αποτελεί μία ακόμα σημαντική μεταρρύθμιση στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Η νέα διαδικασία ψηφιακής απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» έρχεται να αντιμετωπίσει το σημαντικότερο πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων των τελευταίων δεκαετιών'' δήλωνε τον Σεπτέμβριο του 2020 ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Τέσσερις μήνες αργότερα , τον Ιανουάριο του 2021 , χρειάστηκε να ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα ο ιδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , ο οποίος επισκεπτόμενος προχθες το υπουργείο Εργασίας ,ενημερώθηκε οτι ο e-ΕΦΚΑ εχει στα συρτάρια του 300.000 και πλέον εκκρεμείς συντάξεις !
 
Φαίνεται πως ο πολυδιαφημισμένος απο την κυβέρνηση ''ΑΤΛΑΣ'', εχει πολύ αδύναμους ...ωμους για να σηκώσει μια τόσο «βαριά» μεταρρυθμιστική ατζέντα , που ακούει στο ονομα ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό !
Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι σε αυτή την ...''τιτανομαχία'' με το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας πολλές κυβερνήσεις εχουν ηττηθεί στο παρελθόν !
Βέβαια οι εκκρεμείς συντάξεις δεν είναι η μοναδική κακοδαιμονία που ταλαιπωρεί κυβερνήσεις και πολίτες σε αυτή τη χώρα . Δυστυχώς υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες απο το παρελθόν και ο λόγος είναι οτι το πολιτικό μας σύστημα αποδείχτηκε πολλές φορές ατολμο για να προχωρήσει τις αναγκαίες αλλαγές στο κράτος και την οικονομία .
Δεν είναι τυχαίο οτι οι περισσότεροι σοβαροί αναλυτές θεωρούν την οκταετία Σημίτη (1996-2004) , την πιο δημιουργική της σύγχρονης ιστορίας μας , με οποια λάθη και ολιγωρίες μπορεί να καταλογίσει κανείς σε εκείνη την κυβέρνηση . Η σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη , εχω την αισθηση , κρίνοντας τις επιλογές της , οτι επιχειρεί να ξαναπιάσει το νήμα των μεταρρυθμίσεων απο εκεί που το αφησε η διακυβέρνηση Σημίτη !
Βέβαια σήμερα είμαστε αναγκασμένοι εκ των συνθηκών και εν μέσω πανδημίας να καλύψουμε κενά περίπου δύο δεκαετιών .
Για παράδειγμα εξακολουθούμε να είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη οσον αφορά τη μηχανοργάνωση και την ψηφιακή διοίκηση .
Επίσης δεν γίνεται μια χώρα οπως η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά και να δώσει προοπτική στους νέους μας ,που υποφέρουν απο την ανεργία (Η Ελλάδα εχει το υψηλότερο ποσοστό νέων ανέργων στην Ευρώπη), οταν οι πολιτικοί μας και κυρίως οι κυβερνώντες να εχουν ως κυρίαρχη ατζέντα τις εκκρεμείς συντάξεις και πως θα δώσουν αναδρομικά στους συνταξιούχους .
Η περιβόητη ηλεκτρονική διακυβέρνηση που θα εκανε πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών και ταυτόχρονα θα μείωνε το κόστος λειτουργίας του δημοσίου , εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα .
                                                                                                                                                                         Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                              Δημοσιογράφος


    

randomness