Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Νέος πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Στερεάς εκλέχτηκε ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραίσκος

Aλλαγή σκυτάλης στο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας .  Με ανοικτή ψηφοφορία των μετόχων της εταιρείας στα πλαίσια στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θήβα , πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Στερεάς για την επόμενη τετραετία εκλέχτηκε ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραίσκος διαδεχόμενος στην ηγεσία του φορέα τον πρώην Δήμαρχο Νίκο Σταυρογιάννη . Αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο Δήμαρχος Θηβαίων Γιώργος Αναστασίου , ενω στο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο εξελέγησαν οι Δήμαρχοι Αμφίκλειας -Ελάτειας Αθανασία Στιβακτή , Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές , Μακρακώμης Γιώργος Χαντζής , Καμένων Βούρλων Γιάννης Συκιώτης , Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης , Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης , Δελφών Παναγιώτης Παγκαλής , Ιστιαίας Γιάννης Κοτζιάς και Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης . Η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου εγινε μέσα σε πολύ καλό κλίμα που χαρακτηρίστηκε απο σύμπνοια και συναίνεση . Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του προέδρου του ΦοΔΣΑ ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραίσκος συνεχάρη το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο και προσωπικά τον πρώην Δήμαρχο Νίκο Σταυρογιάννη ''για τα οσα πέτυχαν και τα οσα μας  αφησαν'' , σημειώνοντας οτι πρόκειται για τον καλύτερο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα . Μάλιστα ο κ. Καραίσκος δεσμεύτηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα να πορευτεί στα βήματα που χάραξαν οι προηγούμενοι με σύνθεση απόψεων , συνεργασία και χωρίς αποκλεισμούς μέσα απο ενα ξεκάθαρο οπως ανέφερε νομικό καθεστώς με ξεκάθαρες αρμοδιότητες . Ο νέος πρόεδρος του ΦοΔΣΑ αναγνωρίζοντας οτι το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι δύσκολο και σύνθετο , δήλωσε αισιόδοξος για τη συνέχεια γιατί οπως είπε χαρακτηριστικά ''εχουν μπεί οι βάσεις για μια σωστη διαχείριση σε επίπεδο Στερεας Ελλάδας .  Να σημειωθεί οτι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγεται από την Γενική Συνέλευση με απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων που αντιστοιχούν σε κάθε Δήμο-μέτοχο. Κάθε Δήμος-μέτοχος δικαιούται να ψηφίσει υποψήφιους μέχρι τον αριθμό των μελών του Δ.Σ. (δηλαδή έως 11). Αφού συγκροτηθεί ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, κάθε εκπρόσωπος Δήμου-μέτοχου  ψηφίζει με βάση τον αριθμό των ψήφων-μετοχών του και μέχρι 11 υποψηφίους. Οι έντεκα (11) πρώτοι υποψήφιοι που ελαβαν  το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων – μετοχών,απαρτίζουν και το νέο Δ.Σ. του φορέα.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τον φορέα , στο Δ.Σ. συμμετέχει υποχρεωτικά ένα μέλος τουλάχιστον από εκπροσώπους Δήμων- μετόχων από κάθε περιφερειακή ενότητα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η εκπροσώπηση όλων των περιφερειακών ενοτήτων στο Δ.Σ. διασφαλίζεται με την ανάδειξη ως τακτικού μέλους του Δ.Σ. του πρώτου επιλαχόντος εκπροσώπου περιφερειακής ενότητας που δεν εκπροσωπείται στο Δ.Σ. με βάση τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, σε βάρος του τελευταίου εκλεγέντος μέλους του Δ.Σ. σύμφωνα με το ποσοστό.


Στη γενική συνέλευση του ΦοΔΣΑ εγινε επίσης η  τροποποίηση του κανονισμού τιμολόγησης έτους 2020 και του υπολογισμού της εισφοράς των Δήμων - μετόχων σχετικά με το αντισταθμιστικό όφελος όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα με το αρ. 13 του ν.4625/2019.
Με το άρθρο 13 του ν.4652/2019 (ΦΕΚ139/31-8-2019), τροποποιήθηκε το άρθρο 243 του ν. 4555/2018 το οποίο όριζε τον τρόπο υπολογισμού και διάθεσης του αντισταθμιστικού οφέλους στους Δήμους που φιλοξενούν εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων (ΧΥΤΑ, ΜΕΑ κ.α.).
Η προηγούμενη διάταξη νόμου προέβλεπε ότι, το ποσό του αντισταθμιστικού οφέλους θα καταβάλλεται από το Φο.Δ.Σ.Α. στους δικαιούχους Δήμους, εντός 2 μηνών από τη λήξη του οικονομικού έτους.
Με την νέα διάταξη ορίζεται ότι το αντισταθμιστικό όφελος που αντιστοιχεί σε κάθε Δήμο που φιλοξενεί εγκατάσταση διαχείρισης, θα συμψηφίζεται πλέον με την ετήσια εισφορά που έχει προσδιορίσει ο Φο.Δ.Σ.Α. για το συγκεκριμένο Δήμο.
Στην τακτική Γενική Συνέλευση του Φο.Δ.Σ.Α. που πραγματοποιήθηκε στην Ερέτρια στις 28-8-2019, δηλαδή πριν την ψήφιση του άρθρου 13 του ν.4652/2019, εγκρίθηκε η τιμολογιακή πολιτική του Φορέα για το έτος 2020, ορίστηκε η ετήσια εισφορά των Δήμων-μελών του Φορέα, και προσδιορίστηκε το αντισταθμιστικό όφελος το οποίο, σύμφωνα με την προηγούμενη και ήδη καταργηθείσα διάταξη νόμου, ο Φορέας
προβλεπόταν ότι θα αποδίδει σε χρήμα στο κάθε Δήμο-δικαιούχο.

Με βάση τα ανωτέρω, εγκρίθηκε  η τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής του Φο.Δ.Σ.Α. για το 2020 προκειμένου να οριστεί η παρακάτω ετήσια εισφορά των
συγκεκριμένων Δήμων προς το Φο.Δ.Σ.Α..
Δήμοι Ετήσια εισφορά (€)
Δήμος Χαλκιδέων 1.844.638,52
Δήμος Λαμιέων 1.050.925,04
Δήμος Θηβαίων 406.852,75
Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού 187.761,15
Δήμος Δελφών 400.465,77

Φωτογραφίες

   

Απόψεις

Γράφει ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Λαμιακός Τύπος» για την «Καλύβα Στεφανή» στην περιοχή...