Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση θα αλλάξει το επόμενο τρίμηνο

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φέρει νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στη συνάντηση που είχε με το ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, ο εκλογικός νόμος και η διοικητική μεταρρύθμιση.

«Οι προτάσεις που καταθέσαμε έχουν προκύψει μετά τον εξαντλητικό συνεδριακό διάλογο που έγινε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020. Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», Αρμοδιότητες στο πλαίσιο της Πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, η Κινητικότητα, το Νέο ΕΣΠΑ και η συμμετοχή μας σε αυτό, το Ταμείο Ανάκαμψης, η Οικονομική Αυτοτέλεια των Δήμων και η Καταστατική θέση των Δημάρχων και των Αιρετών, η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας είναι βασικές προτεραιότητες και για όλα αυτά τα θέματα έχουμε καταθέσει προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν την ώθηση που χρειάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να πάει η Ελλάδα μπροστά» δήλωσε στον υπουργό Εσωτερικών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Σημείωσε μάλιστα ότι η ΚΕΔΕ, οι αιρετοί εκπρόσωποι της Τ.Α είναι παρόντες στις εξελίξεις αι μπορούν να συμβάλλουν στη νέα Ελλάδα που οραματίζονται.

 

Μοναδική ευκαιρία χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τη συνεργασία μεταξύ ΥΠΕΣ και ΚΕΔΕ για να προωθηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε με επίκεντρο πάντα τον πολίτη να εκσυγχρονιστεί το κράτος και να αλλάξει η χώρα.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε μάλιστα ότι ο εκλογικός νόμος που προκάλεσε τόσα πολλά προβλήματα κυβερνησιμότητας και λειτουργίας στους δήμους θα αλλάξει σχετικά γρήγορα. «Καταλαβαίνω τα προβλήματα που δημιουργεί η κινητικότητα στη λειτουργία των Δήμων και πιστεύω ότι πρέπει να ακούσουμε τις προτάσεις των δημάρχων. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας για να συζητάμε και να προχωράμε στις καλύτερες δυνατές λύσεις προς όφελος των πολιτών και της πατρίδας μας» ανάφερε ο κ. Βορίδης.Σύμφωνα με τον υπουργό ο νέος νόμος «θα λύσει τα προβλήματα κυβερνησιμότητας στους δήμους». Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καταργήσει το σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο πραγματοποιήθηκαν οι προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα κυβερνησιμότητας σε πολλούς Δήμους.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Στέλιος Πέτσας δήλωσε «χαίρομαι που σας συναντώ και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε την μοναδική ευκαιρία για τομές και αλλαγές. Έχουμε τους πόρους να υλοποιήσουμε προς όφελος κάθε πολίτη βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο ώστε μακριά από αγκυλώσεις του παρελθόντος να γίνουμε όλοι πιο αποτελεσματικοί. Θα ακούμε τις θέσεις και τις προτάσεις σας και όλοι μαζί θα έχουμε αποτελέσματα».

 

 

 

 

    

randomness