Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο Φοίνικας του ΠΑΣΟΚ ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ολοκληρώθηκε μια μεγάλη πορεία ανασυγκρότησης του κόμματος που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, με την εκλογή από τη βάση του νέου αρχηγού Νίκου Ανδρουλάκη και συνεχίστηκε με την εκλογή νέων Νομαρχιακών και Τοπικών Οργανώσεων και την επιλογή ονόματος.

Δεν ξέρω αν μπορούμε να μιλήσουμε σήμερα, μετά βεβαιότητας, για την πολιτική αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, χωρίς φυσικά να κινδυνεύουμε να διαψευστούμε από τα ίδια τα γεγονότα. Φρονώ πως είναι ακόμη νωρίς για τέτοια συμπεράσματα.

Κρίνοντας όμως από την δημοσκοπικά άνοδο του κόμματος μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ ως τρίτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, οι οποίες σημειωτέον θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, αν δεν συμβεί κάτι θεαματικό θα είναι ο απόλυτος ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων.

Όπως όλα δείχνουν ο ρόλος του για το αν θα έχουμε ή ποια κυβέρνηση θα έχουμε θα είναι καταλυτικός. Μέχρι την ώρα που θα μας απασχολήσουν όλα αυτά τα κρίσιμα και σοβαρά θέματα, τα στελέχη και ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ που δείχνει να επιστρέφει, μπορούν ελεύθερα να απολαμβάνουν το ταξίδι της πολιτικής αυτονομίας χωρίς το άγχος των κυβερνητικών συνεργασιών.

Αυτό είναι συζήτηση της επόμενης ημέρας γι’ αυτό και ο Νίκος Ανδρουλάκης την έκοψε αυτή τη συζήτηση από το βήμα του συνεδρίου, χωρίς ωστόσο να κλείσει και όλα τα παράθυρα για μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Η εποχή της αφαίμαξης της δημοκρατικής παράταξης έχει κλείσει, τόνισε. Και για όσους αναρωτιούνται αν προτιμά τον Μητσοτάκη ή θα ξανακάνει πρωθυπουργό τον Τσίπρα, τους ξεκαθάρισε ότι «διεκδικούμε να γίνουμε ο αξιόπιστος πόλος διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, που δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», θέτοντας ταυτόχρονα, τον πολιτικό στόχο «μιας κυβέρνησης με σοσιαλδημοκρατικό κορμό, πρόγραμμα και αντίστοιχη στελέχωση».

Τα προηγούμενα χρόνια ο χώρος αυτός της σοσιαλδημοκρατίας “ισοπεδώθηκε” από την κρίση και την πολιτική των μνημονίων. Γιατί όπως είχε πει κάποτε η Θάτσερ «ο σοσιαλισμός τελειώνει όταν τελειώνουν τα λεφτά των καπιταλιστών».

Είναι αλήθεια ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε βαρύτατο τίμημα για τη χρεοκοπία της χώρας, δυσανάλογο των μεγεθών της ευθύνης που του αναλογούσε, χωρίς να φταίει μόνο το ίδιο για τη χρεοκοπία.

Ταυτόχρονα όμως πλήρωσε και πολύ μεγαλύτερο κόστος βάζοντας πλάτη για τη σωτηρία της πατρίδας.

Ακόμη και σήμερα που σε γενικές γραμμές η πολιτική του δικαιώθηκε καθώς όπως αποδείχτηκε τα μνημόνια ήταν η μοναδική λύση για να αποφύγουμε την άτακτη χρεοκοπία και την απόλυτη καταστροφή, δυσκολεύεται να υποστηρίξει την πατριωτική του στάση την περίοδο της συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, με πολλά στελέχη να αναθεματίζουν την ώρα και τη στιγμή αυτής της συγκυβέρνησης.

Την δεκαετία που πέρασε το κομμα που πρωταγωνίστησε μεταπολιτευτικά στην πολιτική ζωή της χώρας, κινδύνεψε είναι αλήθεια στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων με πολιτικό αφανισμό.

Αποδείχτηκε όμως πολύ σκληρό για να πεθάνει.

Σήμερα το άγχος της πολιτικής συρρίκνωσης το έχουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Η Νέα Δημοκρατία λόγω της φθοράς από την άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ γιατί δεν εισπράττει από αυτή τη φθορά. Στο ΠΑΣΟΚ απολαμβάνουν την ...άνοιξη της πολιτικής αναγέννησης και αναζητούν χώρο μεγαλύτερης διεύρυνσης των δυνάμεών τους.

Το αν θα καταφέρουν να μεταφράσουν την δημοσκοπική άνοδο σε διπλασιασμό των δυνάμεων τους και σε μια μεγάλη εκλογική επιτυχία θα εξαρτηθεί από την απήχηση που θα έχει το πολιτικό τους πρόγραμμα. Το δικό τους αφήγημα.

Αν και στην πολιτική ιστορία δεν υπάρχουν παραδείγματα μεγάλων κομμάτων που έγιναν μικρά και στην πορεία ξανάγιναν μεγάλα, ίσως στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ δούμε τον Φοίνικα να αναγεννιέται από τις στάχτες του.

 

 Χρήστος Αλεξανδρής

 Δημοσιογράφος