Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο πόλεμος με τις μάσκες ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 

O κομμουνισμός κατέρρευσε οπου εφαρμόστηκε ως οικονομικό σύστημα οργάνωσης της κοινωνίας , απλά γιατί ελεγε στους ανθρώπους  τι να κάνουν . Επιχειρούσε να ρυθμίσει ακόμη και τις παραμικρές λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, δίνοντας εντολές . Τίποτα δεν κινούνταν χωρίς ανωθεν κρατική εντολή και αυτός ηταν συνοπτικά η βασική αιτία της χρεοκοπίας του .
Παρακολουθώντας ολη αυτή τη διαμάχη των τελευταίων εβδομάδων που εχει ξεσπάσει στην Ελλάδα για την εναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και το θόρυβο που εχει προκληθεί για τις μάσκες , σκέφτομαι οτι μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στην Ελλάδα , συμπεριφέρονται σαν να ζούν στην τελευταία κομμουνιστική χώρα που εχει απομείνει στον πλανήτη , με τους πολίτες να περιμένουν το κράτος να τους πεί τι θα κάνουν για να προστατέψουν τα ιδια τους τα παιδιά .
Εχουμε κάνει ανατολικό ζήτημα στη χώρα , το θέμα με τις μάσκες . Περιμένουμε το κράτος να μας φέρει τις μάσκες στα σχολεία . Περιμένουμε το κράτος και την υπουργό Παιδείας να μας πεί πως θα τη φοράμε στα παιδιά . Τα βλέμματα ολων γονέων , δασκάλων , δημοσιογράφων και συνδικαλιστών της εκπαίδευσης είναι στραμμένα στο κράτος και ζητούμε απο αυτό να κάνει τα πάντα για να μας προστατέψει απο την πανδημία .
Σίγουρα η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας προυποθέτει την υπαρξη μιας ικανής και αποτελεσματικής κυβέρνησης . 
Απαραίτητη προυπόθεση είναι ομως και η κινητοποίηση των πολιτών . Και ξέρετε γιατί ; Διότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε μας αφορά ολους και τον καθένα ξεχωριστά . 
Και ο αγώνας που πρέπει να γίνει για να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου δεν εξαρτάται απο το τι θα πεί και τι σχέδια θα κατεβάσει ο υπουργός Υγείας και η υπουργός Παιδείας , ή ποιά μοντέλα θα ακολουθήσουν οι καθηγητές λοιμωξιολογίας , αλλά εξαρτάται κυρίως απο πιο πεζά πράγματα . Οπως για παράδειγμα απο το να πλένουν τακτικά τα χέρια τους οι πολίτες , να κρατάνε τις απαραίτητες αποστάσεις και να φοράνε τη μάσκα σε κλειστούς χώρους . 
Απο κάποιους κανόνες δηλαδή ατομικής υγιεινής που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες στις καθημερινές τους συναναστροφές .
Διαφορετικά οτι και να κάνουν οι επιστήμονες και οι υπουργοί της κυβέρνησης , αν δεν βοηθήσουν με την συμπεριφορά τους οι πολίτες , το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό .
Στην ενεργό υποστήριξη των πολιτών στηρίζεται υποθέτω  και η κυβέρνηση για να εχει αποτελέσματα η πολιτική της στην αντιμετώπιση της πανδημίας .
Με τον κορονοιό να είναι αναμεσά μας , φυσικά και πρέπει να μας ενδιαφέρει τι κάνει το κράτος με τις υπηρεσίες του για τον περιορισμό της νόσου . Για παράδειγμα οφείλει το κράτος να φροντίσει για τη διενέργεια μαζικών τέστ στον πληθυσμό και για την αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας , κάτι που φυσικά γίνεται . 
Δεν μπορεί ομως να περιμένουμε απο το κράτος να μας αγοράσει τη μάσκα και να μας πεί πως πρέπει να τη φοράμε !
Με την πανδημία σε εξέλιξη , επρεπε ηδη δάσκαλοι και γονείς να εχουν κινητοποιηθεί για να ενημερώσουν και να ενημερωθούν για τα μέτρα προστασίας και τους κανόνες προφύλαξης . Πιστεύουμε οτι κάτι τετοιο εχει γίνει ηδη και οτι οι οποιες διαμαρτυρίες αφορούν κάποιες μικρές μειοψηφίες που στηρίζουν με τις φωνές τους το κίνημα της ανυπακοής . Ενα κίνημα που στην Ελλάδα είναι πανταχού παρών σε κάθε γεγονός και σε κάθε κυβερνητική απόφαση .
 
 
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                                     Δημοσιογράφος