Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα ΜΜΕ !

 
 
Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τον μετασχηματισμό του κόμματος σε μια μεγάλη προοδευτική κοινωνική συμμαχία ,τον τελευταίο καιρό , περιοδεύει σε ολη την Ελλάδα , πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις και κάνοντας επαφές με τους πολίτες , με στόχο την ανασυγκρότηση και την εγγραφή νέων μελών . Ομως οπως προκύπτει απο τις δηλώσεις των στελεχών του , αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια συναντά ενα ανυπέρβλητο προσώρας εμπόδιο . Σύμφωνα με τις αναλύσεις που κάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις συγκεντρώσεις που οργανώνουν , τους τελευταίους πέντε μήνες εχει εγκαθιδρυθεί στη χώρα ενα αυταρχικό σύστημα εξουσίας με παντοδύναμους μηχανισμούς προπαγάνδας και λογοκρισίας που σχεδόν καθιστά απαγορευτικό το να φτάσει η σωστή πληροφόρηση για τις πολιτικές εξελίξεις στους πολίτες . Σύμφωνα με την ιδια ανάλυση πίσω απο αυτή την τεράστια επιχείρηση παραπληροφόρησης και διάδοσης ψεύτικων ειδήσεων , κρύβεται ''η παλινόρθωση του κράτους της δεξιάς '' και ενας μεγαλοεπιχειρηματίας που θέλει να ελέγξει (αν δεν το εχει καταφέρει ηδη ) το σύνολο του τύπου και των μέσων ενημέρωσης προς οφελος των δικών του συμφερόντων και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας .
''Μέσα σε αυτό το κατάμαυρο μιντιακό περιβάλλον δεν είμαι σίγουρη αν ο κόσμος μαθαίνει τι ακριβώς συμβαίνει με τη σημερινή κυβέρνηση , αφου τα μέσα ενημέρωσης ελέγχονται απο εναν επιχειρηματία που στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία ''δήλωσε η πρώην υπουργός Εφη Αχτσιόγλου , μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Λαμία .
Δεν είναι η πρώτη φορά ομως που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθενται στον τύπο . Απο την ημέρα που ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας το 2015 , αλλά και απο την ημέρα που βρέθηκαν στα εδρανα της αντιπολίτευσης το 2019 , επιτίθενται σχεδόν καθημερινά στα μέσα ενημέρωσης και τους ''ενοχλητικούς '' δημοσιογράφους . Οσοι παρακολουθούν τα γεγονότα της επικαιρότητας , εχουν γίνει μάρτυρες τα τελευταία χρόνια μιας γιγαντιαίας επιχείρησης εχθροπάθειας των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα μέσα ενημέρωσης (φαντάζομαι οτι απο αυτές τις επιθέσεις εξαιρούνται τα μέσα εκείνα που δεν τους ασκούν κριτική). Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα μέσα ενημέρωσης είναι ''εχθρός του λαού '' με την εννοια οτι δεν τον ενημερώνουν σωστά , τον παραπληροφορούν και διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να τον ωθούν σε λάθος πολιτικές επιλογές .
Ακούγοντας κανείς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ , οπου σταθούν και οπου βρεθούν να τα βάζουν με τα μέσα ενημέρωσης , και να στοχοποιούν εκδότες , καναλάρχες και δημοσιογράφους , δικαιούται νομίζω να εκφραζει σοβαρές αμφιβολίες για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ ''θέλει και μπορεί'' να συγκροτήσει ενα προοδευτικό μέτωπο στην κοινωνία και να μετεξελιχθεί σε ενα ευρωπαικό σοσιαλδημοκρατικό κεντροαριστερό κόμμα .
Αρκετοί πρωθυπουργοί και πολιτικοί στην Ελλάδα και τον κόσμο δεν είχαν πάντα τις καλύτερες σχέσεις με τα μέσα ενημέρωσης . Πολλοί μαλιστα να τα αντιπαθούσαν κατα βαθος ή να τα περιφρονούσαν . Αυτό ωστόσο δεν τους εμπόδιζε να αναγνωρίζουν τον ρόλο των μίντια στην ομαλή λειτουργία του πολιτικού συστήματος και των δημοκρατικών θεσμών .
Η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης είναι βασικός πυλώνας της δημοκρατίας , αν και αυτή η ανεξαρτησία βάλλεται στις μέρες μας απο αυταρχικούς ηγέτες στην Αμερική , τη Ρωσία , την Ουγγαρία , την Τουρκία , τη Βενεζουέλα και αλλες χώρες .
Κάτι ανάλογο είχε να συμβεί -οπως μας ενημερώνουν δύο καθηγητές απο το Πανεπιστήμιο του Χαρβαρντ ο Steveh Levitsky και ο Dahiel Ziblatt απο τότε που ξέσπασε στην Αμερική το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ και ο Νίξον αποφάσισε να αποκλείσει δημοσιογράφους απο τις συνεντεύξεις τύπου .
Το χειρότερο ομως είναι οτι αυτές οι επιθέσεις κατα των μέσων ενημέρωσης βρίσκουν ακροατήριο και στη χώρα μας .
 
                                                                                                                                                                                    Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                                            Δημοσιογράφος
 

   

Απόψεις

Το Παζάρι, ανήκει στο ανατολίτικο παρελθόν. Οι σύγχρονες Πόλεις δεν χαρακτηρίζονται από εμπορικές δραστηριότητες τούρκικης και ανατολίτικης αισθητικής με τσαντίρια,...
randomness