Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πανελλαδική κινητοποίηση για την προστασία των Αγράφων

 

Με συγκέντρωση και πορεία στην ιστορική κορυφή της Νιάλας την Κυριακή 5 Ιουλίου  2020 , αντιδρούν οι Κινήσεις Πολιτών στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ευρυτανία . Οι κινήσεις πολιτών και φορείς απο πολλούς νομούς της Ελλάδας , συμμετέχουν σε πανελλαδική κινητοποίηση για την προστασία των Αγράφων το διήμερο 4 και  5 Ιουλίου σε μια προσπάθεια να στείλουν ενα ηχηρό μήνυμα αντίστασης, ελευθερίας, υπεράσπισης του φυσικού πλούτου και των κοινών δημόσιων αγαθών όπως η ενέργεια και το νερό..

 

Το πρόγραμμα της κινητοποίησης :

Κυριακή 5 Ιούλη:

Στις 10:00 συγκέντρωση  στο πέρασμα του Αγίου Νικολάου 

Στις 11:00 (το αργότερο) θα ξεκινήσει μαζική πεζοπορία με τελικό προορισμό το μνημείο στη Νιάλα όπου θα είναι το κοινό σημείο συνάντησης με όσους θελήσουν να το προσεγγίσουν από άλλες διαδρομές όπως από το ιστορικό μονοπάτι Βραγγιανά-Νιάλα, από τα Καμάρια ή από τις γύρω βουνοκορφές.

Στις 13:30 οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν  στο Μνημείο της Νιάλας.

 

Η αδειοδότηση δύο  αιολικών πάρκων, στον ιστορικό τόπο της Νιάλας και στο οροπέδιο του Βοϊδολίβαδου, σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους  ''παραβιάζει ακόμα και προβλέψεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και  προαναγγέλλουν μια βιβλική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος''.

''Η καταστροφή που συντελείται ήδη στα βουνά της Αργιθέας δεν πρέπει να συνεχιστεί και στην καρδιά των Αγράφων. Η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους αλλά και στον τουρισμό της περιοχής'' τονίζουν στις ανακοινώσεις τους .

                                         Ντοκουμέντο του ΚΚΕ στον αγώνα ενάντια στα αιολκά 

Το ΚΚΕ στηρίζει τις δίκαιες κινητοποιήσεις που διοργανώνουν σύλλογοι, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις της Θεσσαλίας και της Ευρυτανίας ενάντια στην  εγκατάσταση αιολικών σταθμών στις βουνοκορφές των Αγράφων.

Μάλιστα ως  προσφορά στον αγώνα και τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται από τους μαζικούς φορείς της περιοχής  και τους ορειβατικούς συλλόγους απ’ όλη τη χώρα,  το ΚΚΕ εδωσε  στη δημοσιότητα ένα ντοκουμέντο από το Αρχείο του .  Το διήγημα του Μενέλαου Μούστου – Δάφνη, μαχητή  του ΔΣΕ, ο οποίος μετείχε στο ηρωικό πέρασμα της Νιάλας και  κατέγραψε όλη την εξέλιξη του ηρωικού αυτού αγώνα. Από τις μάχες που δόθηκαν λίγο  έξω απ την Καρδίτσα, το πέρασμα στα Πετρίλια, μετά στα  Βραγγιανά κι ύστερα απ’ τη Νιάλα στη Σάικα. Την τραγωδία  με τη χιονοθύελλα στον αυχένα ως και την εκτέλεση των  πολιτικών στελεχών του ΚΚΕ, που πιάστηκαν αφού πάγωσαν πάνω στον αυχένα της Νιάλας. 

 

    

Απόψεις

Τι σχέση μπορεί να έχει ο θάνατος ενός ρομά που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών στο Πέραμα με την ελληνογαλλική συμφωνία και την πιθανότητα να αναγκαστούμε να...
randomness