Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Περιφερειακοί Σύμβουλοι της “Στερεάς Υπεροχής” για τις πλημμύρες στο Λιανοκλάδι και το Ζηλευτό: “Οι πραγματικοί υπεύθυνοι προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους”

Να αποδοθούν ευθύνες για τις ανυπολόγιστες καταστροφές στο Λιανοκλάδι, την Στύρφακα και το Ζηλευτό από τις τελευταίες πλημμύρες και να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί οι περιουσίες τους, ζητούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης “Στερεά Υπεροχής”.

Η προσπάθεια, να μας περάσουν την «άποψη» του χαρακτηρισμού του φαινομένου ως θεομηνίας, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και των έργων ορεινής υδρονομίας, που θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τις καταστροφικές συνέπειες στην περιοχή καθώς θα καθιστούσαν την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη, επισημαίνουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

Οπως σημειώνουν στην ερωτησή τους ''αιτία των παραπάνω καταστροφών δεν είναι άλλη από την απουσία ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, που θα μπορούσε να αποτρέψει τις μεγάλες καταστροφές και βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα την Περιφέρεια Στερεάς, που έχει την βασική ευθύνη για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, αφού δεν έχει κατασκευάσει κανένα σοβαρό αντιπλημμυρικό έργο στην συγκεκριμένη περιοχή.

Φαίνεται όμως πως κάποιοι δεν γνωρίζουν ότι το «προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν», γνωρίζουν όμως πολύ καλά να διαχειρίζονται επικοινωνιακά ακόμα και αυτές τις καταστροφές, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι για όλα φταίει ο κακός καιρός, το ακραίο καιρικό φαινόμενο, το ύψος της βροχής, η φύση του εδάφους, αλλά κυρίως ότι φταίει η κλιματική αλλαγή και να αποποιούνται τις ευθύνες τους, πίσω από την σφοδρότητα του φυσικού φαινομένου.

 

Η προσπάθειά τους αυτή δεν σταματά, μέχρι να μας πείσουν ότι είμαστε απροστάτευτοι μπροστά στα στοιχεία της φύσης και πρέπει μοιραία να αποδεχτούμε τις καταστροφές, αποσιωπώντας ότι η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να προσφέρει δυνατότητες πρόληψης, πρόβλεψης, μετριασμού αλλά και αντιμετώπισης αυτών των πλημμυρικών φαινομένων.

Περιμέναμε μέχρι σήμερα, κάποιος να αναλάβει την ευθύνη, για αυτή την βιβλική καταστροφή. Κάποιος από την Κυβέρνηση ή κάποιος αιρετός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, ή έστω κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, να εκφράσει τουλάχιστον μία συγνώμη, για όλα αυτά που συνέβησαν.

Δυστυχώς όμως, δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν ούτε το εύρος της καταστροφής.

Περιορίστηκαν σε επισκέψεις, σε δηλώσεις, σε εισηγήσεις για την λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, αποφεύγοντας να δηλώσουν οι «αρμόδιοι» στους συμπολίτες μας για το ποιος ευθύνεται ή είναι συνυπεύθυνος για τη βιβλική αυτή καταστροφή.

Οι πραγματικοί υπεύθυνοι προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους.

Άλλωστε στην χώρα μας έχουμε ανθρώπους σε «Υπεύθυνες θέσεις χωρίς Ευθύνες».

Έχει αρχίσει ήδη η γνωστή μετατόπιση ευθυνών, με απώτερο στόχο να αποσιωπηθούν οι εγκληματικές παραλείψεις και κυρίως η ανύπαρκτη πολιτική προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας από τέτοια φαινόμενα.

Οι ευθύνες των αρμόδιων που δεν προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες για να αποτρέψουν ή να μειώσουν τους ανωτέρω κινδύνους, ενώ αναμφισβήτητα γνώριζαν το πρόβλημα και αποδέχθηκαν σιωπηρά το αποτέλεσμα, αδρανώντας ή παραλείποντας να εκτελέσουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και να προχωρήσουν στην συντήρηση και καθαρισμό των υφιστάμενων, οι μεγάλοι μεταφορικοί άξονες η διπλή σιδηροδρομική και ο Ε65 (παράλληλα έργα) που διαμορφώνονται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας και τα μπαζωμένα ρέματα (Βαθύρεμα, Βοϊδόρεμα) καθώς και ένα πυκνό δίκτυο χειμάρρων και μικρότερων ρεμάτων που πηγάζουν από το όρος της Όθρυος, αποτέλεσαν τους σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης της καταστροφικής πλημμύρας.

''Τα παραπάνω έργα κατασκευάζονται κάθετα στα ρέματα χωρίς να συνοδεύονται από αντίστοιχα αντιπλημμυρικά-υδρονομικά έργα προστασίας αυτών των περιοχών, που θα απέτρεπαν τη διάβρωση των εδαφών και την μεταφορά υλικών στις κοίτες των ρεμάτων'' τονίζουν στην ερωτησή τους , προσθέτοντας οτι ''η  πρόσφατη ξαφνική πλημμύρα αποτελεί το συνηθέστερο τύπο πλημμύρας στον Ελληνικό χώρο. Εμφανίζεται με την μορφή βίαιων χειμάρρων με μικρές σχετικά λεκάνες απορροής, σε ορεινές περιοχές όπου οι απότομες πλαγιές συντελούν στην γρήγορη αποστράγγισή τους.

Οφείλεται κυρίως στις ισχυρές βροχοπτώσεις διάρκειας μικρότερης των 10 ωρών και χαρακτηρίζεται από την ταχύτατη και απότομη αύξηση της στάθμης του νερού. Η ποσότητα της βροχόπτωσης είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που μπορεί να απορροφήσει το έδαφος, με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα η εκροή να σχηματίζει ορμητικό ρεύμα. Οι ζημιές που προκαλούνται λόγω της υψηλής ταχύτητας του νερού είναι αρκετά μεγάλες.

Ένα κρίσιμο στοιχείο στην εξέλιξη του πλημμυρικού φαινομένου στο Λιανοκλάδι ήταν η ακραία διάβρωση, η οποία προκλήθηκε από την πτώση του νερού, δηλαδή ο μεγάλος όγκος εδάφους που παρασύρθηκε από τα χωράφια. Ο συνδυασμός λάσπης και ορμητικού νερού διπλασίασε τις καταστροφές και άλλαξε την φυσιογνωμία των γόνιμων χωραφιών''.

 

Οι περιφερεαικοί σύμβουλοι ρωτούν τον   Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό :

  1. Γιατί είκοσι και πλέον χρόνια η Περιφέρεια Στερεάς δεν είχε προχωρήσει στον καθαρισμό και την συντήρηση των φραγμάτων των δύο ρεμάτων αλλά και στη διευθέτηση των μικρότερων για την προστασία της περιοχής;
  2. Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι αποκαταστάσεις των ζημιών στα κατεστραμμένα αρδευτικά δίκτυα του ΤΟΕΒ, στις υποδομές αλλά και στα χωράφια της ευρύτερης περιοχής του Λιανοκλαδίου;
  3. Προτίθεται η Περιφέρεια Στερεάς να προχωρήσει άμεσα σε όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και προστασίας της συγκεκριμένης περιοχής;
  4. Θα αποδοθούν ευθύνες στις κατασκευαστικές εταιρείες για την ανεξέλεγκτη διοχέτευση των ομβρίων υδάτων σε κατοικημένες και καλλιεργήσιμες περιοχές αλλά και άλλων παραλείψεων για την κατασκευή των έργων της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής και του αυτοκινητόδρομου Ε65;
  5. Σε τι ενέργειες θα προβείτε ώστε να υπάρξει για τους πληγέντες αποζημίωση στο 100% των ζημιών που προκλήθηκαν από την αιφνίδια πλημμύρα;

 

Την ερώτηση υπογράφουν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Στερεά Υπεροχής»

Αναγνωστάκης Δημήτριος, 

Ακριώτου Θεοδώρα, 

Λάμπου Σπυρίδων,

Μελισσάρης Ιωάννης,

Μπερμπερής Μωυσής , 

Παρασκευάς Δρόσος , 

Σκούρας Γεώργιος .