Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πολιτισμένοι ανθρωποι είμαστε... (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή )

 

 Παρατηρώντας  το πρωί της Δευτέρας τον Δήμαρχο Θύμιο Καραίσκο να ανεβαίνει τα σκαλιά των Δικαστηρίων Λαμίας για να καταθέσει  αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της εταιρείας φυσικού αερίου και της εταιρείας που εχει αναλάβει την εκτέλεση των εργων στην πόλη , μια σκέψη μου πέρασε απο το μυαλό . Μα καλά Δήμος και εταιρείες βρέθηκαν να αντιδικούν στα δικαστήρια για ενα εργο κοινής ωφέλειας που το ζητούν εδω και χρόνια οι δημότες ; Δεν υπήρχε αλλος τρόπος συννενόησης των δύο πλευρών προκειμένου τα αναγκαία εργα που θα δώσουν τη δυνατότητα να τροφοδοτηθούν χιλιάδες νοικοκυριά με φυσικό αέριο να κατασκευαστούν με την μικρότερη δυνατή οχληση και ταλαιπωρία για τους δημότες ; Τόσες και τόσες συσκέψεις γίνονται τελευταία για ολα τα θέματα που μας απασχολούν , δεν βρήκαν τον τρόπο και τον χρόνο οι αιρετοί να συζητήσουν με τους εκπροσώπους των δύο εταιρειών και να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την ομαλή εκτέλεση των εργων ;

 Πολιτισμένοι ανθρωποι είμαστε , κάποια λύση θα βρισκόταν μέσα απο το διάλογο . Την απάντηση σε ολα αυτά τα εύλογα κατα την αποψή μας πάντα ερωτήματα , την πήραμε λίγο αργότερα οταν διαβάσαμε τα οσα αναφέρει στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ο Δήμαρχος . 

Απο τον Φεβρουάριο του 2021 , ο Δήμαρχος στέλνει υπομνήματα και επιστολές στις εταιρείες και τους ζητά να ερθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του Δήμου και να υπάρχει η σχετική ενημέρωση . Παρά ταύτα οι εταιρείες κωφεύουν , απαξιούν να απαντήσουν  στις επανειλημμένες οχλήσεις και διαμαρτυρίες  του Δήμου . Και ξέρετε γιατί ; Διότι καλύπτονται πίσω απο ενα νόμο που ψηφίστηκε απο το ελληνικό κοινοβούλιο και ο οποίος δίνει την ...αδεια σε αυτές τις εταιρείες να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τους Δημάρχους και τις τοπικές αρχές . Ο νόμος αυτός λέει οτι για τα  εκτελούμενα έργα του φυσικού αερίου  δεν απαιτείται έκδοση οποιασδήποτε άδειας από οποιαδήποτε δημόσια, δημοτική, νομαρχιακή ή κοινοτική αρχή ή από οποιονδήποτε άλλο φορέα. 

Με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ενώπιον του Πρωτοδικείου Λαμίας , ο Δήμαρχος φρόντισε να στείλει ενα σαφέστατο μήνυμα . Οτι η Δημοτική Αρχή δεν θα ανεχτεί την αυθαιρεσία και την ασυδοσία της κάθε εταιρείας γι'αυτό και ζητά το αυτονόητο . Να σεβαστούν οι εταιρείες την κοινή λογική και το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης . Αν μη τι αλλο οι εταιρείες υποχρεούται να παρέχουν ενημέρωση στο Δήμο , στα όργανα του και τις υπηρεσίες του, ως προς το χρόνο και το σημείο έναρξης των εργασιών, για να ενημερώνονται με τη σειρά τους οι δημότες και οι λοιποί χρήστες των οδών .