Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πράσινο φως από την Περιφέρεια για έργα διαχείρισης αποβλήτων ύψους 8 εκατ. ευρώ

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ενταχθούν στο περιφερειακό πρόγραμμα της Στερεάς έργα διαχείρισης αποβλήτων ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, υποστήριξε ο Περιφέρειάρχης Φάνης Σπανός, καθησυχάζοντας τις ανησυχίες περιφερειακών συμβούλων για την καθυστέρηση που παρατηρείται στις εντάξεις έργων στον τομέα του περιβάλλοντος. Για το ΧΥΤΥ Λαμίας και Χαλκίδας, ο Περιφερειάρχης απέδωσε την καθυστέρηση σε διαδικασίες που ελέγχονται από το υπουργείο και δεν έχει καμία αρμοδιότητα η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, σύμφωνα πάντως με την ενημέρωση που έχει ο ίδιος, οι εκκρεμότητες που υπάρχουν θα διευθετηθούν το επόμενο διάστημα και τα έργα αυτά θα προχωρήσουν κανονικά. 

Για τα έργα που τρέχουν στους άλλους Δήμους, ο περιφερειάρχης αναγνώρισε ότι υπάρχει καθυστέρηση στις εντάξεις των έργων στα προγράμματα χρηματοδότησης και ο λόγος είναι, όπως είπε, ότι θέλαμε να δώσουμε χρόνο στους Δήμους να ωριμάσουν τις μελέτες των έργων και να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις προκειμένου να τύχουν χρηματοδότησης και να μη χαθεί αυτή η προγραμματική περίοδος.

Απαντώντας στην επερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Δημήτρη Αναγνωστάκη και στη κριτική για “αναποτελεσματικότητα και ανεπάρκεια της περιφερειακής αρχής” που εκφράζεται κατά την άποψη του περιφερειακού συμβούλου της ελάσσονος μειοψηφίας, με τη μη ένταξη έργων διαχείρισης απορριμμάτων, ο κ. Σπανός εξήγησε πως ο λόγος που δεν εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας αυτά τα έργα ήταν γιατί δεν προβλέπονταν εντάξεις τέτοιων έργων στα τομεακά προγράμματα.

«Ο σχεδιασμός της Άνοιξης του 2014, όταν εγκρίθηκε το ΠΕΠ, ορθώς δεν συμπεριέλαβε τέτοια έργα διαχείρισης των απορριμμάτων και ήταν σωστή η απόφαση της προηγούμενης περιφερειακής αρχής του Κλέαρχου Περγαντά» τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Όσον αφορά τις εντάξεις έργων διαχείρισης των απορριμμάτων για τους Δήμους Δελφών, Τανάγρας και Θηβών, ο κ. Σπανός είπε ότι είναι θέμα ημερών η ένταξη αυτών των έργων καθώς έχουν εξεταστεί όλες οι ενστάσεις και ολοκληρωθεί όλες οι αξιολογήσεις των έργων αυτών.

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης αναπτύσσοντας την επίκαιρη επερωτησή του ανέφερε ότι σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα έχουν ενταχθεί 25 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ενώ όπως είπε, η Θεσσαλία έχει εντάξει όλα της τα μεγάλα έργα, όπως τη ΜΕΑ Τρικάλων - Καρδίτσας, που συμβασιοποιήθηκε και ξεκινά η κατασκευή της, τη ΜΕΑ Βόλου και φυσικά τη ΜΕΑ Λάρισας ενώ στη δικά μας Περιφέρεια δεν γίνεται τίποτα.


Ο Σχεδιασμός για τη διαχείριση των σκουπιδιών !


Η κατάσταση που επικρατεί με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Στερεάς εχει ως εξής :

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. έχει σύμφωνα με το νόμο την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών για την επεξεργασία των απορριμμάτων.

Ο ΦοΔΣΑ λειτουργεί τους ΧΥΤΑ Ιστιαίας, Χαλκίδας, Θήβας, Άμφισσας και Λαμίας και το αμέσως προσεχές διάστημα αναλαμβάνει τη λειτουργία της Μονάδας Κομποστοποίησης Άμφισσας, η οποία βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της δοκιμαστικής λειτουργίας. Εντός του τρέχοντος έτους θα τεθεί σε λειτουργία και η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Θήβας.

Στην Περιφέρειά λειτουργούν 3 επιπλέον ΧΥΤΑ, του Δήμου Σκύρου σύμφωνα με την ειδική πρόβλεψη του Ν. 4555/2018 για τους νησιωτικούς Δήμους, της Λιβαδειάς, από τον τοπικό ΦοΔΣΑ ο οποίος έχει προσφύγει στο ΣτΕ προκειμένου να παραμείνει ως τοπικός ΦοΔΣΑ και ο ΧΥΤΑ Δομοκού, που σήμερα τον λειτουργεί ο Δήμος και θα μεταβιβαστεί στον Περιφερειακό, σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του νόμου.

Στα πλαίσια της ολοκληρωμένης διαχείρισης ο ΦοΔΣΑ έχει δρομολογήσει το σύνολο των αναγκαίων υποδομών προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που τίθενται από το νέο Ευρωπαϊκό και Εθνικό θεσμικό πλαίσιο και ειδικότερα το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) 10ετούς διάρκειας, που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ειδικότερα η πορεία των σχεδιαζόμενων νέων έργων έχει ως εξής :

Μ.Ε.Α. και Χ.Υ.Τ.Υ. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Υποβλήθηκε η αίτηση χρηματοδότησης την 30η/12/2020 για την ένταξη της Πράξης με τίτλο «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Χαλκίδας (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων)» συνολικού προϋπολογισμού 49.252.173,00 ευρώ στο Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ 2014-2020 με την συγχρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής της Ε.Ε.

Η ΜΕΑ της Χαλκίδας έχει προκρίνει την πλέον ήπια και φιλική τεχνολογία της αναερόβιας διαδικασίας για την επεξεργασία των απορριμμάτων με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το βιοαέριο και Compost. Επιπλέον θα διαχειρίζεται την ιλύ (λυματολάσπη) των μονάδων βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων των Δήμων. Τέλος θα παράγει δευτερογενές καύσιμο RDF/SRF από το υπόλειμμα, μετά την επεξεργασία.

Η πρόταση βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης και αναμένουμε την ένταξη, προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο.

Μ.Ε.Α. και Χ.Υ.Τ.Υ. ΛΑΜΙΑΣ

Υποβλήθηκε η αίτηση χρηματοδότησης την 6η/07/2021 για την ένταξη της Πράξης με τίτλο «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Λαμίας (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων)» συνολικού προϋπολογισμού 49.717.994,41 ευρώ στο Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ 2014-2020 με την συγχρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής της Ε.Ε.. Και η ΜΕΑ της Λαμίας είναι τεχνολογικά πανομοιότυπη με αυτή της Χαλκίδας.

Η πρόταση βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης και αναμένουμε την ένταξη, προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

Αφορά την αναβάθμιση της μονάδας κομποστοποίησης Άμφισσας σε Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.), προκειμένου να διαχειρίζεται το σύνολο των κάδων.

Στη Μονάδα Κομποστοποίησης Άμφισσας υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας μόνο ενός ρεύματος απορριμμάτων, των βιοαποβλήτων δηλαδή του καφέ κάδου.

Έχει εκδοθεί η ΑΕΠΟ και το αμέσως προσεχές διάστημα θα υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Εκτιμώμενος προϋπολογισμός 11.000.000 ευρώ.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ Χ.Υ.Τ.Υ ΘΗΒΑΣ

Είναι ένα έργο κομβικής σημασίας, το οποίο θα εξυπηρετήσει και τους Δήμους της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας για την ασφαλή διάθεση των απορριμμάτων κατά την μεταβατική περίοδο, μέχρι την κατασκευή της ΜΕΑ & ΧΥΤΥ Χαλκίδας.

Αναμένεται η έκδοση της ΑΕΠΟ και ακολουθεί η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ Χ.Υ.Τ.Υ. ΑΜΦΙΣΣΑΣ

Αφορά την κατασκευή 2ου κυττάρου στην Άμφισσα.

Η μελέτη έχει χρηματοδοτηθεί από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και βρίσκεται σε διαδικασία ανάθεσης.

Μ.Ε.Α. ΘΗΒΑΣ

Η Μ.Ε.Α. Θήβας θα εξυπηρετεί τους Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας και Αλιάρτου – Θεσπιέων για το σύνολο των παραγόμενων αστικών στερεών αποβλήτων.

Η ΜΕΑ Θήβας διαθέτει την τεχνολογία της αναερόβιας διαδικασίας για την επεξεργασία των απορριμμάτων με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το βιοαέριο και Compost. Επιπλέον θα διαχειρίζεται την ιλύ (λυματολάσπη) των μονάδων βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων των Δήμων.

Η ΜΕΑ Θήβας θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία τους επόμενους μήνες.

ΧΥΤΑ ΛΑΜΙΑΣ

Αφορά την κατασκευή 2 νέων κυττάρων και τη μερική αποκατάσταση του υπάρχοντος ΧΥΤΑ. Το έργο είχε ξεκινήσει το 2013 αλλά λόγω δικαστικής εμπλοκής των αναδόχων καθυστέρησε με αποτέλεσμα να απενταχθεί από το προηγούμενο ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Στη συνέχεια διασφαλίσθηκε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ποσού 6.800.000 ευρώ και μετά τις πρόσφατες και οριστικές αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά άνοιξε ο δρόμος για την δημοπράτηση του έργου.

Ήδη για αυτόν τον σκοπό έχει εκπονηθεί η μελέτη, έχει εκδοθεί η ΑΕΠΟ και έχουν ληφθεί οι αποφάσεις των τριών εμπλεκομένων Περιφέρεια – ΦοΔΣΑ και Δήμος Λαμιέων για την σύναψη της προγραμματικής σύμβασης με στόχο την δημοπράτηση του έργου το επόμενο διάστημα.

ΧΥΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας βρίσκεται σε σημείο πλησίον κορεσμού. Η υπολειπόμενη διάρκεια ζωής προσδιορίζεται μέχρι το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους.

Εξετάζονται διάφορες προτάσεις όπως ένα σχέδιο μεταφοράς των απορριμμάτων των Δήμων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας σε άλλους ΧΥΤΑ αρμοδιότητας του ΦοΔΣΑ, προκειμένου να υπάρξει ασφαλής διάθεση των απορριμμάτων.

Όμως οι 5 Δήμοι της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας έχουν καταθέσει εναλλακτική πρόταση για επεξεργασία των απορριμμάτων τους μέσω κινητής ΜΕΑ.

Ο ΦοΔΣΑ ως αποκλειστικά αρμόδιος για την αναθεώρηση – εκπόνηση του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) έχει δρομολογήσει τη σχετική μελέτη, προκειμένου να καταρτιστεί τόσο το ΠΕΣΔΑ με διάρκεια μέχρι το 2030 όσο και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).  

Το σχέδιο του νέου ΠΕΣΔΑ θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση, όπως προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία.

Ο ΦοΔΣΑ έχει αναλάβει επίσης την εκπόνηση 19 Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων των Δήμων – μελών του, με διάρκεια μέχρι το 2025.

Σημειώνεται ότι όλα τα έργα είναι με δημόσια χρηματοδότηση και όχι με ΣΔΙΤ, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος για τη λειτουργία τους θα είναι μικρότερο για τον ΦοΔΣΑ, τους Δήμους – Μέλη του και κατ΄ επέκταση για τους πολίτες.

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness