Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το προσφυγικό κάνει τζίζ ! (Του Χρήστου Αλεξανδρή )

 

 

Διαβάζοντας πολύ προσεκτικά την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για το προσφυγικό που υπερψηφίστηκε απο το Δημοτικό συμβούλιο Λαμίας και  τις προυποθέσεις που θέτει για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που θα καταλύσουν στην περιοχή μας  και ακούγοντας το Δήμαρχο Λαμιέων να δηλώνει οτι δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η περιοχή της Μαυρομαντήλας ''αποθήκη ψυχών '' , σκεφτόμαστε οτι εχουμε να κάνουμε με μια ανάλγητη κυβέρνηση που δεν εχει ευαισθησίες στο θέμα των μεταναστών , δεν βλέπει την ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να στοιβάξει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε κάποια χωράφια και αποθήκες που δεν πληρούν τα βασικά για τη διαβίωση των κατατρεγμένων . 

Φαντάζομαι οτι δεν θα είναι τόσο σκληροί με τους μετανάστες οι κυβερνώντες και τουλάχιστον θα τους δώσουν λίγο φαί και νερό ! 

Απο την αλλη ομως δυσκολευόμαστε να τα πιστέψουμε ολα αυτά , δεδομένου οτι κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση συνομολογούν οτι το θέμα εχει εθνικές διαστάσεις και δεν μπορούμε να δεχτούμε οτι μια κυβέρνηση αντιμετωπίζει ενα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα με την προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό που της καταλογίζουν οι τοπικοί μας αρχοντες . 

Με χθεσινή του δήλωση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας ερχεται να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και να λύσει ενδεχομένως και τις απορίες οσων διαδίδουν οτι δήθεν αιφνιδιάστηκαν . ''Για  τη διαχείριση του προβλήματος, τους τελευταίους 4 μήνες, έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις των αρμοδίων της Κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, καθώς και των Βουλευτών της  Φθιώτιδας'' αναφέρει με σαφήνεια ο υπουργός Οικονομικών . 

Και αυτή είναι η ωμή αλήθεια , την οποία θέλουν να συσκοτίσουν ορισμένοι στην Αυτοδιοίκηση , ψάχνοντας προφανώς για δικαιολογίες και γιατί δεν θέλησαν απο την πρώτη στιγμή να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες στο προσφυγικό ζήτημα , βγαίνοντας μπροστά για να ενημερώσουν τους κατοίκους για τις εξελίξεις και τις συμφωνίες που εχουν γίνει με την κυβέρνηση  . 

 Κατα την δική μας ταπεινή γνώμη με προχειρότητα στο μεταναστευτικό λειτούργησε η Αυτοδιοίκηση . Απο την πρώτη στιγμή που αποφασίστηκε η μεταφορά των μεταναστών στην ενδοχώρα για την αποσυμφόρηση των νησιών , ο ενας Δήμαρχος προσπαθούσε να πετάξει την καυτή πατάτα στον αλλον . 

Ετσι δυστυχώς εχει μάθει να λειτουργεί  η Αυτοδιοίκηση . Πάντα μακριά απο τα προβλήματα , γιατί τα προβλήματα κάνουν τζίζ ! Το εχουμε γράψει και θα το επαναλάβουμε . Είναι ζόρικη δουλειά η πολιτική . Δεν είναι εκδηλωσούλες και κοπή πίτας ! Κάποια στιγμή πρέπει να πάρεις και αποφάσεις και να αναλάβεις το οποιο κόστος . 

Δεν μπορεί συνεχώς να σχοινοβατείς και να αμφιταλαντεύεσαι απο τη μια θέση στην αλλη , κάνοντας ελιγμούς . Δεν μπορεί να λές οτι το θέμα είναι εθνικό και οτι θα πρέπει και η αυτοδιοίκηση να συμβάλλει στην αντιμετωπισή του και απο την αλλη να δηλώνεις οτι ''θα απαιτήσουμε τον απόλυτο σεβασμό των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου'' . 

Δεν μπορεί να λές οτι το θέμα είναι εθνικό και την ιδια ωρα να μην συνεργάζεσαι με την κυβέρνηση που εχει την μεγαλύτερη ευθύνη , αλλά να την καταγγέλλεις οτι ενεργεί με προχειρότητα και ερασιτεχνισμό γιατί δεν αντέχεις την πίεση των κατοίκων που διαμαρτύρονται . Δεν μπορεί να λές οτι το θέμα είναι εθνικό και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και εσύ να μην εχεις προτείνει συγκεκριμένους χώρους εγκατάστασης των προσφύγων στην περιοχή σου . 

Δεν μπορεί να λές οτι το θέμα είναι εθνικό και να μην εχει συνεδριάσει τους τελευταίους μήνες ουτε μια φορά η ΠΕΔ των Δημάρχων για να το συζητήσουν και να αναλάβουν ευθύνες . 

Αλλά είπαμε είναι ζόρικη δουλειά η πολιτική και το προσφυγικό κάνει τζίζ !

                                                                                                                                                                         Χρήστος Αλεξανδρής 

                                                                                                                                                                               Δημοσιογράφος

   

randomness