Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ψήφος εμπιστοσύνης ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 

Ακόμη και στις μεγαλύτερες συμφορές μπορεί κάποιος να διακρίνει στιγμές αισιοδοξίας , είχε πεί κάποτε ενας σοφός .
Η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα είναι μια νότα αισιοδοξίας για τη χώρα μας που τα τελευταλία δέκα χρόνια βρίσκεται στη δίνη απανωτών κρίσεων και δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι . Η ελληνική οικονομία εχει ανάγκη απο καλές ειδήσεις και η επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού είναι μια καλή είδηση . Δεν είναι απλά μια επένδυση . Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία , που μοιάζει με πρόβλεψη για τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται μπροστά της .
Εχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια να μην εμπιστευόμαστε τα λόγια των πολιτικών . Οταν μάλιστα αυτοί μας υπόσχονται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και χιλιάδες θέσεις εργασίας πάντα κρατάμε μικρό καλάθι . Και ο λόγος είναι οτι οι πολιτικοί υπόσχονται τα πάντα σε ολους , αλλά οι υποσχέσεις δεν συνοδεύονται απο χειροπιαστές αποδείξεις . Απο εργα και επενδύσεις .
Στην περίπτωση της Microsoft υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις . Το να επιλέξει μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία , ενας γίγαντας της παγκόσμιας οικονομίας να επενδύσει στον τόπο μας , δεν μπορεί να μην σημαίνει τίποτα , ουτε φυσικά μπορεί να περάσει απαρατήρητο .
Η χώρα μας την τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης βρέθηκε πολλές φορές με την πλάτη στον τοίχο . Εγινε το μαύρο πρόβατο των διεθνών επενδυτών , εδωσε τροφή για πολλά αρνητικά δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο . Είδε το ΑΕΠ της να καταστρέφεται , την οικονομία της να αιμορραγεί , τα κεφάλαια να φεύγουν στο εξωτερικό μαζί με τα καλύτερα μυαλά και την ανεργία να αποκτά θηριώδεις διαστάσεις .
Εμείς οι δημοσιογράφοι δεν κάναμε αλλη δουλειά απο το να μιλάμε και να γράφουμε για το πόσο ασχημα εξελίσσονται τα πράγματα στη χώρα μας , ενω οι ''εθνικές μοιρολογίστρες'' στα πρωινάδικα εστηναν σκηνικά οικονομικής καταστροφής . Σίγουρα η κρίση δεν εχει ξεπεραστεί , ουτε είναι εποχή για πανηγύρια και θριαμβολογίες . Τα προβλήματα είναι εδώ και είναι πολλά . Οπως επίσης και οι αγκυλώσεις και τα γραφειοκρατικά εμπόδια . 
Αυτή η επένδυση ομως μας δίνει μια ανάσα αισιοδοξίας . Για εναν πολύ βασικό λόγο . Είναι μια επένδυση που ανοίγει το δρόμο για την πρόσληψη νέων επιστημόνων , ενισχύει την προσπάθεια της κυβέρνησης για αναστροφή του brain drain και την επιστροφή των νέων επιστημόνων που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης.
Μην ξεχνάμε οτι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι οτι δεν μπορεί , δεν εχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θέσεις υψηλής παραγωγικότητας .
Αυτός είναι και ο λόγος που νέοι επιστήμονες δεν βρίσκουν δουλειά στη χώρα μας και πολλοί απο αυτούς αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό , ενω αυτοί που μένουν στην Ελλάδα αναγκάζονται να εργάζονται ντελίβερι , σερβιτόροι και διανομείς φυλλαδίων .
Δυστυχώς εδώ που φτάσαμε εχουμε ανάγκη απο τέτοιες ξένες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας , διότι μόνο αυτές οι εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις υψηλής παραγωγικότητας και μόνο σε αυτές μπορούμε να στηριχτούμε αν θέλουμε οι νέοι ανθρωποι , οι νέοι επιστήμονες να μείνουν και να εργαστούν στη χώρα τους .
Δεν ξέρω αν η επένδυση του πολυεθνικού κολοσσού θα αποτελέσει την αρχή για το σπάσιμο του φαύλου κύκλου . Σε κάθε περίπτωση είναι ενα θετικό γεγονός οσο κι αν προσπαθούν ορισμένοι να την απαξιώσουν και να την υποβαθμίσουν . Στέλνει ενα αισιόδοξο μήνυμα . Οτι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει στον κόσμο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης οπου καλείται να προσαρμοστεί και να ζήσει τα επόμενα χρόνια .
                                                                                                                                                                             Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                                  Δημοσιογράφος

    

Απόψεις

Η Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, ημερομηνία της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, καθιερώθηκε...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness