Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σε εξέλιξη το εκτακτο Δημοτικό συμβούλιο Λαμίας για τους πρόσφυγες της Μαυρομαντήλας

Mε την παρουσία των βουλευτών , του αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας , φορέων και κατοίκων της Αγίας Παρασκευής , ξεκίνησε η εκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας για το προσφυγικό ζήτημα . Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αρχισε με την εισήγηση του Δημάρχου Θύμιου Καραίσκου και μέσα σε φορτισμένο κλίμα λόγω των τελευταίων εξελίξεων με την κυβέρνηση να σχεδιάζει να μεταφέρει 2000 πρόσφυγες στην περιοχή της Μαυρομαντήλας . Στην εισηγησή του ο Δήμαρχος πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο να απορριφθεί η πρόταση της κυβέρνησης και η οποιαδήποτε Δομή Φιλοξενίας προκύψει να πληροί ολες τις προυποθέσεις που διασφαλίζουν στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και αδιατάρακτη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών . Για να φτάσουμε να επιλέξουμε εναν τόπο που θα φιλοξενήσει 2000 ανθρώπους θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιά είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά της πρότασης και αν οι εγκαταστάσεις που επιλέγονται πληρούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης . Προς το παρών μιλάμε για πρόχειρες΄κατασκευές που δεν μπορούν να ζήσουν ανθρωποι σε σκηνές . ''Περισσότερη προχειρότητα δεν θα μπορούσε να υπάρξει '' υπογράμμισε ο Δήμαρχος . Ενστάσεις επι της διαδικασίας και του τρόπου που εισάγεται το θέμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο , διατύπωσαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας Νίκος Σταυρογιάννης και Θωμάς Στάίκος οι οποίοι μαζί με αλλους 12 δημοτικούς συμβούλους είχαν ζητήσει την εκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου για να ενημερωθεί το σώμα για τις εξελίξεις στο προσφυγικό . 

Στην τοποθετησή του ο Νίκος Σταυρογιάννης κατηγόρησε τον Δήμαρχο οτι εδειξε αργά αντανακλαστικά και κάποιοι αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς . Ο κ. Σταυρογιάννης επεσήμανε οτι  το δημοτικό συμβούλιο δεν χαράσσει μεταναστευτική πολιτική και εκφράζοντας τη θέση του συνδυασμού του είπε οτι είναι κάθετα αντίθετος στα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας , πόσω μάλλον οταν μιλάμε για φιλοξενία 2000 ανθρώπων κοντά στην ΒΙΠΕ και την Κοινότητα της Αγίας Παρασκευής . Δεν θα στήσουμε στη περιοχή μας μια νέα Μόρια '' υπογράμμισε ο κ. Σταυρογιάννης .  

Ο δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Στάικος κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να ξεκαθαρίσει αν απορρίπτει τη θέση της Μαυρομαντήλας για την υποδοχή προσφύγων ή αν δέχεται την πρόταση της κυβέρνησης για δημιουργία hot spot στην Μαυρομαντήλα υπο την προυπόθεση οτι θα βελτιωθούν οι υποδομές στην περιοχή . 

Η θέση του κ. Στάικου είναι οτι δεν πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να δεχτεί να μετατραπεί ενας εμβληματικός χώρος για την ανάπτυξη οπως είναι η ΒΙΠΕ σε ανοιχτού και κλειστού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων . Την ευθύνη  να κάνουν αντιπροτάσεις δεν την εχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση , αλλά η κυβέρνηση και αυτοί που νομοθετούν , σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας .

Ο δημοτικός σύμβουλος της Παρέμβασης Πολιτών Βασίλης Κυριακάκης κατήγγειλλε την κυβέρνηση για την πολιτική της να δημιουργήσει αποθήκες ψυχών για τους πρόσφυγες και κάλεσε τον Δήμαρχο να αντιφράσει δυναμικά στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση της προτασής της να μεταφέρει πρόσφυγες στην περιοχή της Μαυρομαντήλας . Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είναι παρόντες οι βουλευτές Γιάννης Οικονόμου ,  Θέμης Χειμάρας , Γιώργος Κοτρωνιάς και Γιάννης Σαρακιώτης , ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Κυρμανίδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Θανάσης Κυρίτσης και εκπρόσωποι των  Τοπικών  Συμβουλίων  της Αγίας Παρασκευής και της Μεγάλης Βρύσης  . 

Φωτογραφίες

   

randomness