Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σε τηλεδιάσκεψη με την υφυπουργό Εργασίας ο Φάνης Σπανός για τη λειτουργία των Γηροκομείων

Τηλεδιάσκεψη είχε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελο Μπίνη και το σύνολο των περιφερειαρχών της χώρας με αντικείμενο συζήτησης τα μέτρα προστασίας από την Covid-19 στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της αρμοδιότητας των Περιφερειών.

Η υφυπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους περιφερειάρχες για τα νέα μέτρα, που κρίθηκε απαραίτητο να ληφθούν, λόγω των κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Στην αρχική της τοποθέτησης, η υφυπουργός Εργασίας σημείωσε: «Η ατομική ευθύνη φαίνεται να έχει ατονήσει σε κάποιες περιοχές, βάζοντας σε κίνδυνο τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Κατά τη διάρκεια του πρώτου «κύματος», πήραμε πολύ αυστηρά μέτρα και πετύχαμε μηδενικά κρούσματα σε δημόσιες δομές. Τις ημέρες αυτές, τα κρούσματα σε ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αυξήθηκαν. Για το λόγο αυτό, εξετάζουμε όλους τους πιθανούς τρόπους αυστηροποίησης των υφιστάμενων μέτρων και την υιοθέτηση νέων, καθώς η προστασία της ζωής των ηλικιωμένων συμπολιτών μας είναι απόλυτη προτεραιότητα».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Τζιτζικώστας, συμφώνησε με την υφυπουργό Εργασίας και τόνισε από την πλευρά του την ανάγκη αυστηροποίησης του υπάρχοντος πλαισίου, αλλά και λήψης επιπλέον μέτρων, με στόχο την εξάλειψη των κρουσμάτων στα γηροκομεία. Επιπλέον, οι περιφερειάρχες ενημέρωσαν την κ. Μιχαηλίδου για την κατάσταση των κρουσμάτων στις περιοχές αρμοδιότητάς τους, αλλά και για τους ελέγχους, που έχουν διενεργήσει.

«Θα μπορούσε να είναι οι γονείς μας,είναι δείγμα πολιτισμού της κοινωνίας μας, η φροντίδα των φιλοξενούμενων στα γηροκομεία», δήλωσε αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη με την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός.

«Μιλήσαμε με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, τους συναδέλφους Περιφερειάρχες, αλλά και τη δική μας ομάδα αντιμετώπισης του κορονοϊού, για το πολύ ευαίσθητο θέμα της προστασίας των γηροκομείων και των φιλοξενουμένων σε αυτά.»

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις διαχείρισης όπως:

• διενέργεια τεστ σε όλους τους εργαζομένους των δομών.

• παροχή υγειονομικού υλικού

• τήρηση ειδικών πρωτοκόλλων ασφαλείας για την αποφυγή κρουσμάτων.

• χειρισμός κρουσμάτων με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες φροντίδας των ηλικιωμένων συμπολιτών μας σε κατάλληλους χώρους.

«Καθένας από αυτούς τους ανθρώπους διέγραψε μια σεβαστή πορεία ζωής. Καθένας θα μπορούσε να είναι πατέρας μας, ή μητέρα μας. Το πως και πόσο τους φροντίζουμε είναι μέτρο ποιότητας της κοινωνίας μας», ανέφερε σχετικά ο κ. Σπανός.