Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σεβασμιώτατος: «Μύηση στο Μυστήριο του Τοκετού»

Με την συμμετοχή πλήθους πιστών από την Ενορία του Αγίου Γεωργίου Λαμίας, αλλά και από άλλες Ενορίες της πόλης, τελέσθηκε σε κατανυκτική  ατμόσφαιρα η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία της Παρασκευής για την πόλη της Λαμίας.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Αγαπητέ μου Κύριε Δήμαρχε,  εκλεκτά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αγαπητοί μου Πατέρες και αγαπητοί μου εν Χριστώ Αδελφοί.

Προετοιμαζόμαστε τούτη την περίοδο για τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων. Προετοιμαζόμαστε για την Γέννηση του Χριστού, προετοιμαζόμαστε δηλαδή για έναν τοκετό, για  τον τοκετό της Παναγίας μας, της Παναγίας Μητέρας μας και ο τοκετός της Παναγίας μας,  μας εισαγάγει στο Μυστήριο του τοκετού, διότι αν πραγματικά ποθούμε και λαχταρούμε  να γεννήσουμε και εμείς το Χριστό μέσα στη ζωή μας «μορφωθή Χριστός εν υμίν»(Γαλ. 4,19),   όπως θα πει ο  Απόστολος Παύλος.

Πρέπει κι’ εμείς να ζήσουμε το Μυστήριο του τοκετού και όπως ξέρουμε από τη φυσική ζωή,  για να έρθει ο τοκετός υπάρχουν τρία στάδια: η σύλληψη, η  κυοφορία,  και η γέννηση.

Έτσι και στον πνευματικό τόκετο, στην πνευματική γέννηση, είναι απαραίτητα αυτά τα τρία στάδια. Έτσι μας διδάσκει η εμπειρία των Πατέρων της Εκκλησίας μας η σύλληψη,  η κυοφορία και ο τοκετός με τις ωδίνες του αλλά και τη χαρά της γεννήσεως και ξέρουμε ότι,  η σύλληψη προϋποθέτει αγάπη, προϋποθέτει πόθο,  προϋποθέτει ένωση. Δεν μπορεί να υπάρξει πνευματική αν δεν υπάρχει πόθος και λαχτάρα με τον Θεό. Αν δεν αναζητούμε να γίνουμε ένα με τον Θεό.

Η νηστεία της Μεγάλης τεσσαρακοστής είναι η προετοιμασία της κυοφορίας,  που προϋποθέτει έναν ποιο συνετό, πιο σεμνό,  πιο ησυχαστικό,  πιο ήπιο τρόπο ζωής. Μία μάνα μία εγκυμονούσα δεν μπορεί να ακούσει τους χτύπους του έμβρυο μέσα στο θόρυβο και  στην ένταση. Έτσι και  ο άνθρωπος δεν μπορεί να ακούσει το μήνυμα της Γεννήσεως του Χριστού  μέσα του, όταν ζει μέσα στο θόρυβο και στην ταραχή αυτού του κόσμου. Προϋποθέτει ησυχία,  σύνεση, νηστεία, εξομολόγηση, προϋποθέτει δηλαδή μία επιστροφή γόνιμη στον εαυτό μας στον εσωτερικό μας κόσμο,  μέσα στο είναι μας,  μέσα στην καρδιά μας και μετά από αυτήν την ησυχαστική πορεία έρχεται η γέννηση.  Υπάρχει γέννηση χωρίς πόνο; Υπάρχει γέννηση χωρίς ωδίνες; Δεν υπάρχει.

Έτσι δεν υπάρχει και πνευματική γέννηση χωρίς ωδίνες και πόνο. Διότι αδελφοί μου το να αγαπάς θέλει πόνο, το να συγχωρείς θέλει πόνο, το να  υπερβαίνεις θέλει πόνο, το να ξεχνάς το κακό που σου έκανε ο άλλος θέλει πόνο,  το να βγαίνεις από τον εαυτό σου θέλει κόπο, θέλει θυσία.

 

Εύχομαι σε όλους μας,  πρώτα σε μένα,  να ζήσουμε αυτό το Μυστήριο του τοκετού,  να το ζήσουμε πνευματικά και εσωτερικά. Τα φετινά  Χριστούγεννα ας είναι μία αφορμή για όλους μας να κάνουμε μία ειλικρινή ενδοσκόπηση μέσα μας και να δούμε τι εκκρεμότητες που έχουμε με τους γύρω μας.

Μία τέτοια εργασία μία τέτοια εργασία είναι ότι πιο συναρπαστικό μπορεί να κάνει κανείς,  είναι το ωραιότερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας.

Σας εύχομαι τέτοια Χριστούγεννα να είναι τα φετινά.  Σας εύχομαι να γεννηθεί ο Χριστός μέσα σας.  Και θα νιώσουμε πραγματική ελευθερία, πραγματική λύτρωση,  ξεκούραση,  ξεγνοιασιά,  χαμόγελο τότε αληθινό θα έρθει στην ύπαρξή μας και πάλι στην ζωή μας. Αμήν».

Ο  Προϊστάμενος του Ναού  π. Γεώργιος, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας , προσφώνησε τον Μητροπολίτη   καλωσορίζοντάς τον με εγκάρδια λόγια στην Ενορία.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον π. Γεώργιο για τα καλά του λόγια και για το όμορφο δώρο, καθώς και τον παριστάμενο Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραΐσκο, ο οποίος συμμετείχε στην Ιερά Αγρυπνία και σε κάθε Ιερά Αγρυπνία, την οποία τελεί ο Μητροπολίτης , συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιο Κυροδήμο και Αντιδημάρχους.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Φωτογραφίες

   

randomness