Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στο μάτι του κυκλώνα ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 
Κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα η Ελλάδα . Οι κρίσεις ξεσπούν η μια μετα την αλλη . Μια κατάσταση ανησυχίας , αβεβαιότητας , ανασφάλειας και φόβου παραλύει την κοινωνία και την οικονομία . Οικονομική κρίση , υγειονομική , προσφυγική κρίση , κλιματική αλλαγή , Τουρκική προκλητικότητα συνθέτουν το πάζλ των νέων απειλών , προκλήσεων και κινδύνων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε .
Ποιός θα μπορούσε να φανταστεί τη χρονιά που βγαίναμε απο την περιπέτεια των μνημονίων και της αυστηρής οικονομικής επιτήρησης , τότε που ολοι βλέπαμε ενα φώς στο τούνελ για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα , οτι το μέλλον που μας περίμενε θα ηταν μια διαρκή κατάσταση εκτακτης ανάγκης ;
Ηταν τότε που ολοι κράτος , νοικοκυριά και επιχειρήσεις περίμεναν οι αγορές να βγούν απο το τέλμα της υφεσης , να φουσκώσει το κύμα της ανάπτυξης και μέσα απο μια πλημμυρίδα επενδύσεων να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας , αντιμετωπίζοντας το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας .
Δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν οπως τα είχαμε υπολογίσει στο μυαλό μας ολοι οι πολίτες και οπως τα είχε υπολογίσει και η ιδια η κυβέρνηση . Η πανδημία ανέτρεψε ολους αυτούς τους υπολογισμούς και σήμερα εχουμε προσγειωθεί σε μια εντελώς νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα .
Ο κυκλώνας που μας απειλεί είναι πολλές κρίσεις μαζί .
Κρίσεις που αλλάζουν τα πάντα . Απο τον τρόπο που εργαζόμαστε , τον τρόπο που συναλλασσόμαστε σε ολους τους τομείς της καθημερινής μας ζωής , μέχρι και τον τρόπο που διασκεδάζουμε και επικοινωνούμε με τους αλλους ανθρώπους και τον κόσμο ολόκληρο .
Η πολλαπλή κρίση ομως ανατρέπει και μια ολόκληρη φιλοσοφία διακυβέρνησης μιας χώρας . Εκεί που είχε εδραιωθεί η πεποίθηση πολιτικών και πολιτών οτι αν πραγματικά θέλουμε να εχουμε ανάπτυξη , το κράτος , η κεντρική εξουσία με τους μηχανισμούς της θα πρέπει να μπερδεύεται λιγότερο στα πόδια της οικονομίας και να αφήσει περισσότερο χώρο στις επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν χωρίς εμπόδια , ηρθε η πανδημία να αλλάξει αυτή την αντίληψη , να παραχωρήσει εκτακτες εξουσίες στην κυβέρνηση και κατα συνέπεια να αποδυναμώσει την θεωρία της ελεύθερης οικονομίας και του ανταγωνισμού και να ενισχύσει τον προστατευτισμό και τον κρατικό παρεμβατισμό .
Η προσφυγική κρίση στην αρχή , η υγεινομική κρίση στη συνέχεια σε συνδυασμό με τα ξεσπάσματα της κλιματικής αλλαγής και με τα εθνικά θέματα σε κρίσιμη καμπή , εχει κάνει τους πάντες σήμερα στην Ελλάδα να προστρέχουν στην αγκαλιά του κράτους για βοήθεια . Ζητώντας προστασία , ασφάλεια και οικονομική στήριξη .
Ο κυκλώνας , αυτή η πολλαπλή κρίση που αντιμετωπίζουμε , οι νέες προκλήσεις , οι νέες απειλές και οι νέοι κίνδυνοι , που εχουν χτυπήσει και τη δική μας πόρτα , μας υποχρεώνουν να αλλάξουμε τα πάντα θέλοντας και μή .
Οσο κι αν φαίνεται παράδοξο και κάπως τρελό ο COVID-19 , εκτός απο απειλή για τη δημόσια υγεία , εξελίσσεται και σε ''μεταρρυθμιστική '' δύναμη , με την εννοια οτι η πανδημία υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να κάνουν τις αλλαγές στο κράτος , χωρίς αναστολές , δισταγμούς και φόβους για το πολιτικό κόστος . Απο τη στιγμή που μια κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λειτουργήσει σε συνθήκες εκτακτης ανάγκης , μπορεί να προχωρήσει και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που επρεπε να είχαν γίνει απο χρόνια .
Στην οικονομία , στην αγορά εργασίας , στο φορολογικό , στο ασφαλιστικό , στη δημόσια υγεία , στην εκπαίδευση .
Η πολλαπλή κρίση ομως , αυτός ''ο απειλητικός κυκλώνας'' , υποχρεώνει και τους πολίτες αφενός να επανεκτιμήσουν το ρόλο των κυβερνήσεων και των πολιτικών και να αναθεωρήσουν την αποψή τους για τους θεσμούς της Πολιτείας και τους δημόσιους λειτουργούς και αφετέρου να σταθούν και οι ιδιοι στο υψος των περιστάσεων και των απειλών και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί .
Διότι κακά τα ψέμματα . Η αντιμετώπιση μιας πολλαπλής κρίσης εκτός απο αφοσιωμένους πολιτικούς και προσηλωμένους στο καθήκον δημόσιους λειτουργούς , χρειάζεται και υπεύθυνους πολίτες !
                                                                                                                                                                                Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                                      Δημοσιογράφος

   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness