Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών ο Φθιώτης Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Χρήστος Καραγιάννης

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 ο νέος Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) κ. Χρήστος Γ. Καραγιάννης συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄.

Κατά την ωριαία σχεδόν συνάντησή τους στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ικανοποίησή του που νέοι άνθρωποι με όραμα και δυναμισμό αναδεικνύονται σε καίριες θέσεις ευθύνης. Ο Κοσμήτωρ κ. Καραγιάννης ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Μακαριώτατο για τη συνεχή και ουσιαστική του συμβολή στην ανάδειξη και προαγωγή του έργου της Θεολογικής Σχολής και των θεολογικών σπουδών ευρύτερα.

Στη συνέχεια, ο κ. Καραγιάννης προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο τον τόμο των Πρακτικών του Ε΄ Επιστημονικού Συμποσίου Νεοελληνικής Εκκλησιαστικής Τέχνης, το οποίο διοργανώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τον Ιστορικό Τομέα του Τμήματος Θεολογίας, σε συνεργασία με όμορα ιδρύματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Εν όψει μάλιστα της επικείμενης διεξαγωγής του ΣΤ΄ Επιστημονικού Συμποσίου Νεοελληνικής Εκκλησιαστικής Τέχνης, το οποίο προγραμματίζεται να λάβει χώρα 9-11 Οκτωβρίου 2020 διαδικτυακά, ο κ. Καραγιάννης απηύθυνε προς τον Μακαριώτατο ένθερμη πρόσκληση εκ μέρους της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου, να ευλογήσει τις εργασίες του με την προσωπική παρουσία και συμμετοχή του.

Ο Χρήστος Καραγιάννης, ο οποίος κατάγεται από το Αυλάκι Στυλίδας, ανέλαβε τα ηνία στην κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως προέκυψε από τις κοσμητορικές εκλογές της 24ης Ιουλίου.
Στην ηλικία των 51 ετών, πρόκειται πιθανότατα για το νεαρότερο κοσμήτορα που έχει αναδείξει η Θεολογική Σχολή Αθηνών, ενώ μεταξύ αυτών που του απέστειλαν ευχετήριο γράμμα για την εκλογή του ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ο Πατριάρχης Ιεροσολλύμων Θεόφιλος, ο Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας και ο Αρχεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, καθώς επίσης και αρκετοί Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος και του εξωτερικού.
 
 
Οι σπουδές στη Παλαιά Διαθήκη και οι αρχαιολογικές έρευνες στο Ισραήλ
 
Ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αναπληρωτής Καθηγητής Χρήστος Γ. Καραγιάννης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1992. Το 1995 έλαβε με διάκριση από το University of Aberdeen τον τίτλο του Master of Theology (MTh). Για την επίδοσή του τιμήθηκε με υποτροφία από το Gilroy Royal Scholarship Foundation της Μεγάλης Βρετανίας (1996).
 
Μεταξύ των ετών 1997-1999 μετέβη στη Γερμανία (Tübingen) για έρευνα σχετική με την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Από 1999 μέχρι το 2007 εργάστηκε στον Κλάδο Εκδόσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ως συντάκτης των περιοδικών «Εκκλησία» και «Θεολογία».  Το 2004 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής. Το 2006 εξελέγη Λέκτορας του ανωτέρω Τμήματος με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία και Αρχαιολογία της Παλαιάς Διαθήκης».
 
Από το Σεπτέμβριο του 2007 διδάσκει στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Δεκέμβριο του 2012 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής  και τον Ιανουάριο του 2019 Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο "Παλαιά Διαθήκη". Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικές αποστολές στην Καισάρεια Φιλίππου (Banias) και στα Αρχαία Μάγδαλα στη γη του Ισραήλ.
Από το 2010 είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος για το Πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών του Τμήματος Θεολογίας» και από το 2018  του έργου διδασκαλίας (Short Courses) με θρησκευτικό και πολιτιστικό θεματικό περιεχόμενο.
 
Toν Απρίλιο του 2018 εξελέγη κατόπιν σχετικής μυστικής ψηφοφορίας των εκπροσώπων των Τμημάτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ΑΘηνών, μέλος της Επταμελούς Επιτροπής Ερευνών του ΕΛΚΕ.
 
Με απόφαση της Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (12-11-2019) ορίστηκε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Κέντρου Αριστείας για την Ψηφιακή Κληρονομιά. Το ανωτέρω διοικητικό όργανο τον διόρισε (13-02-2020) μέλος του Δ. Σ. της Εταιρείας Αξιοποίησης της Περισουσίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
 

 

Φωτογραφίες

   

randomness