Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Τουρισμού οι Ιαματικές Πηγές στα Καμένα Βούρλα , τις Θερμοπύλες και το Πλατύστομο .

 

Την ίδια στιγμή, μετά από καθυστερήσεις ετών, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, που εδώ και χρόνια παραμένουν ανεκμετάλλευτες, με εμφανή για τις περισσότερες, τα σημάδια εγκατάλειψης. Στόχος αποτελεί η τοποθέτηση της Ελλάδας, στο διεθνή χάρτη του ιαματικού τουρισμού.

Ψηλά στην λίστα, βρίσκονται οι ιαματικές πηγές σε Κύθνο και Θερμοπύλες, ενώ συνολικά σε διαγωνιστική διαδικασία θα βγουν επτά projects, καθώς σε διαγωνιστική διαδικασία θα βγουν επίσης, οι πηγές στο Πλατύστομο, τα Λουτρά Υπάτης, η Λουτρόπολη και το κάμπινγκ των Καμμένων Βούρλων.

Στην περιοχή Λουτρά Πλατυστόμου γνωστής από την αρχαιότητα για το ιαματικό δυναμικό της, σε απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον στους νότιους πρόποδες του όρους Όθρυς. Στο ακίνητο, που διαθέτει το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, λειτουργούσε μέχρι το 2017 το ανακαινισμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα Thermae Platystomou Resort & Spa με δύο μονάδες των 4 και 3 αστέρων, αντίστοιχα και υποδομές θερμαλισμού και ευεξίας.
Εντός της έκτασης του ακινήτου υπάρχουν 5 Ιαματικές Πηγές για τις οποίες ολοκληρώνονται οι διαδικασίες αναγνώρισης τους.Τέλος σε ακίνητο που βρίσκεται στην Υπάτη, υπάρχει μια αναγνωρισμένη Ιαματική Πηγή, γνωστή για τις ιαματικές της ιδιότητες από τον 4ο αιώνα π.Χ. και εφάμιλλη των Ιαματικών Λουτρών στην πόλεις Royat της Γαλλίας και Neuhelm της Γερμανίας, με κριτήριο την φυσικοχημική σύνθεση και τις ιδιότητες του νερού. Στο ακίνητο λειτουργεί υδροθεραπευτήριο σε καλή κατάσταση με περίπου 100 λουτήρες σε χρήση και εξωτερική πισίνα. Εντός της έκτασης υπάρχουν 3 ξενοδοχειακές μονάδες και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις η ανακαίνιση και επαναλειτουργία των οποίων σε συνδυασμό με αναπτύξεις σε νέους τομείς θα καταστήσει το συγκρότημα ελκυστικό πόλο θερμαλισμού και ιατρικού τουρισμού.

Για την ιαματική πηγή στις Θερμοπύλες, που αποτελεί το δεύτερο πιο «ώριμο» διαγωνισμό, το επενδυτικό ενδιαφέρον έρχεται από την Τσεχία. Η αξιοποίησή της θα σημάνει τη έναρξη για τη δημιουργία ενός cluster θερμαλιστικού τουρισμού στη Φθιώτιδα, καθώς μετά τις Θερμοπύλες, σειρά έχουν οι ιαματικές πηγές των Καμμένων Βούρλων. Στις Θερμοπύλες, υπάρχει μία αναγνωρισμένη και φημισμένη από την αρχαιότητα ιαματική πηγή, ένα υδροθεραπευτήριο  . Το ακίνητο βρίσκεται πλησίον του οικισμού και εντός του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών που αποτελεί εμβληματικό ιστορικό τόπο αναφοράς, λόγω της μάχης των Θερμοπυλών το 480 π.Χ.

Η μέθοδος για την αξιοποίηση του ακινήτου της Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων βρίσκεται αυτές τις ημέρες υπό συζήτηση, καθώς η παρουσίαση της μελέτης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), αναμένεται εντός τριμήνου. Η συνολική προς αξιοποίηση έκταση του ακινήτου είναι 468.125 τ.μ. και περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Γαλήνη και άλλα κτίρια, στην πλειονότητά τους εγκαταλελειμμένα. Το πάρκο Καμμένων Βούρλων, εκτείνεται σε 474 στρέμματα, διαθέτει κτιριακές εγκαταστάσεις, τρία ξενοδοχεία, δύο κέντρα υδροθεραπείας και βοηθητικούς χώρους, καθώς και κάμπινγκ 789 στρεμμάτων, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί. Έτσι, υπό συζήτηση είναι και η αξιοποίηση του κάμπινγκ των Καμμένων Βούρλων για το οποίο προετοιμάζεται το pre-marketing. Πρόκειται για το παραθαλάσσιο ακίνητο, με συνολική έκταση άνω των 1.000 στρεμμάτων εκ των οποίων εκμεταλλεύσιμα είναι τα 850 στρέμματα και περιλαμβάνει εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις κάμπινγκ του ΕΟΤ.

Σε δεύτερη φάση θα αξιοποιηθούν και οι υπόλοιπες ιαματικές πηγές που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ. Η μία από αυτές αποτελεί την ιαματική πηγή Αιδηψού, που βρίσκεται σε ένα παραθαλάσσιο ακίνητο με απεριόριστη θέα στο βόρειο Ευβοϊκό κόλπο και στα παράλια της Φθιώτιδας. Εντός της έκτασης έχει αναπτυχθεί το παλαιό υδροθεραπευτήριο Άγιοι Ανάρυροι, το οποίο έχει ανεγερθεί πριν το 1950, νέο συγκρότημα Υδροθεραπείας που κατασκευάστηκε το 1985, εξωτερική κολυμβητική δεξαμενή και δεξαμενές συλλογής ιαματικού νερού. Το Υδροθεραπευτήριο τροφοδοτείται με ιαματικό φυσικό πόρο από τρεις αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές (Κομπόγιαννη, Λέττα Βασιλάκου και Θερμοποτάμου) και δύο ιαματικές πηγές (Άρτεμις & Γ1) οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αναγνώρισης. Η ευρύτερη περιοχή των Λουτρών Αιδηψού, φημισμένη από την αρχαιότητα για τις ιαματικές πηγές της, αποτελούσε από τις αρχές του 20ου αιώνα δημοφιλή τόπο θεραπείας και παραθερισμού διεθνούς εμβέλειας.

 

   

Απόψεις

Το Παζάρι, ανήκει στο ανατολίτικο παρελθόν. Οι σύγχρονες Πόλεις δεν χαρακτηρίζονται από εμπορικές δραστηριότητες τούρκικης και ανατολίτικης αισθητικής με τσαντίρια,...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness