Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Συνάντηση Δημάρχων Καρδίτσας και Ευρυτανίας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για τα Αιολικά.


Mε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Κωστή Χατζηδάκη  συναντήθηκαν οι Δήμαρχοι Αγράφων  Αλέξης Καρδαμπίκης, Αργιθέας  Ανδρέας Στεργίου, Λίμνης Πλαστήρα  Παναγιώτης Νάνος, Μουζακίου  Φάνης Στάθης.

Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο Νομικός σύμβουλος του Υπουργού  Θανάσης Τσιούρας.
Παρευρέθηκαν επίσης, ο εκπρόσωπος του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων κ. Χρήστος Φασούλας και η εκπρόσωπος του Ευρυτανικού Κινήματος και Συλλογικοτήτων κα Περσεφόνη Τσιμάκη.
Οι Δήμαρχοι έθεσαν το πρόβλημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στα Άγραφα. Διατύπωσαν τις θέσεις του κοινού τους υπομνήματος, που είχε κατατεθεί τον Αύγουστο 2019. Ζήτησαν να τηρηθεί η νομιμότητα και κυρίως επεσήμαναν ότι οι εργασίες στα Άγραφα έχουν ξεκινήσει χωρίς να έχει εγκριθεί η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (Ε.Ο.Α), όπως ορίζει ο νόμος.
Επίσης ζήτησαν να επικαιροποιηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με νέα εμπεριστατωμένη μελέτη των γεωλογικών δεδομένων, που πρέπει να συνοδεύουν την Μ.Π.Ε.
Έθεσαν το αίτημα να αποσπαστούν τα Άγραφα (Θεσσαλικά και Ευρυτανικά) από το Πάρκο Τζουμέρκων και να αποτελέσουν ανεξάρτητο Εθνικό Πάρκο ή Εθνικό Δρυμό με αυτοτελή Φορέα Διαχείρισης.

Στο μεταξύ ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Άδωνι Γεωργιάδη και Περιβάλλοντος και  Ενέργειας  Κωστή Χατζηδάκη κατέθεσεο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και Βουλευτής Λάρισας  Κυριάκος Βελόπουλος, σχετικά με τα Αιολικά Πάρκα στα Άγραφα.

Αναλυτικότερα, η ερώτηση του κ. Βελόπουλου αναφέρεται στα βαριά μηχανήματα που κατέφθασαν προ ολίγων ημερών στα οροπέδια της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου υπό την προστασία της ελληνικής αστυνομίας με σκοπό την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, τόσο στα Άγραφα Ευρυτανίας, όσο και στην Καρδίτσα. Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη και στην «παράνομη», όπως χαρακτηρίζει ο κ. Βελόπουλος άδεια του δασάρχη Καρπενησίου με σκοπό την έναρξη των εργασιών, προσπερνώντας την απόφαση του ΣτΕ, η οποία τονίζει την σπουδαιότητα της συγκατάθεσης της ΕΟΑ για τις ενέργειες αυτές. Ο Βουλευτής Λάρισας κ. Βελόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις έντονες αντιδράσεις των πολιτών και των δύο Νομών και όλων των παραγωγικών φορέων, καθώς και των πέντε νεοεκλεγέντων Δημάρχων των περιοχών, όπου πρόκειται να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες. Τέλος, η επιστολή του κ. Βελόπουλου κλείνει με ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς οι οποίοι ερωτώνται για ποιο λόγο επιμένουν στην κατασκευή τέτοιων τεράστιων ανεμογεννητριών, την ώρα που περιβαλλοντολόγοι προτείνουν αιολικά πάρκα με ανεμογεννήτριες μικρότερης ισχύος και ύψους, αποδεκτές από την τοπική κοινωνία, για ποιο λόγο επετράπη η έναρξη των εργασιών ενώ το ΣτΕ έχει εκδώσει απορριπτικές αποφάσεις θέτοντας όρους και προϋποθέσεις για την έναρξή τους και για ποιο λόγο επιμένουν στην κατασκευή τους παρά τις αντιδράσεις τοπικών οργανώσεων, κομμάτων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.Επίσης, οι ίδιοι ερωτώνται εάν υπήρξε κοινωνική διαβούλευση για το θέμα αυτό, εάν θα ληφθούν υπ’ όψιν τα αιτήματα των πέντενεοεκλεγέντων δημάρχων Καρδίτσας, Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Μουζακίου και Αγράφων για ανάκληση της αδειοδότησης και εκπόνηση νέας μελέτης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και εάν προτίθενται να σταματήσουν τις παράτυπες εργασίες που γίνονται χωρίς την απαραίτητη άδεια.

   

Απόψεις

Το Παζάρι, ανήκει στο ανατολίτικο παρελθόν. Οι σύγχρονες Πόλεις δεν χαρακτηρίζονται από εμπορικές δραστηριότητες τούρκικης και ανατολίτικης αισθητικής με τσαντίρια,...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων