Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συνάντηση με την Υφυπουργό Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα είχε η πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φθιώτιδας

Συνάντηση  με την Υφυπουργό Εργασίας  Μαρία  Συρεγγέλα είχε η πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου  Φθιώτιδας για την προστασία και μέτρα στήριξης των εργαζομένων γυναικών από έμφυλες διακρίσεις, παρενόχληση και βία.

Η  Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου  Φθιώτιδας  Σοφία Ανεστοπούλου  εξέθεσε στην Υφυπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες του Νομού  Φθιώτιδας μέσα από πραγματικά γεγονότα και καταγγελίες που έχει έως σήμερα δεχτεί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο .

''Είναι αλήθεια ότι όλο και πληθαίνουν οι καταγγελίες περιστατικών άνισης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών σε ότι αφορά το ύψος της αμοιβής,την επιβολή ευέλικτων όρων εργασίας, των απολύσεων και τελικά της περιθωριοποίησης των γυναικών στην εργασία, ιδιαίτερα εάν αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση, κάνουν οικογένεια, είναι αλλοδαπές ή ευάλωτες λόγω ηλικίας'' τονίζει η πρόεδρος του Εργατουπαλληλικού Κέντρου. Σύμφωνα με την κ. Ανεστοπούλου το γεγονός της όξυνσης όλων αυτών των προβλημάτων φέρνει στην επιφάνεια φαινόμενα προσβολής της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας, τα οποία όταν λαμβάνουν τα χαρακτηριστικά της σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και ηθικής παρενόχλησης, έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις και στην υγεία των εργαζομένων γυναικών.

Ο δρόμος προς το σπάσιμο της σιωπής, την προστασία και την αποκατάσταση των θυμάτων της βίας, αλλά και την έγκαιρη και αποτελεσματική δίωξη των δραστών είναι μακρύς. Οφείλουμε όμως ως πολιτεία πάνω από όλα αλλά και ως φορείς που υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων και την ισότητα στην εργασία να κινηθούμε άμεσα στην πρόσληψη και την αντιμετώπιση οποιασδήποτε παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.

Οπως αναφέρει η κ. Ανεστπούλου ''για πάνω από 10 χρόνια παρατηρείται μια κυβερνητική αδιαφορία για έναν ουσιαστικό θεσμικό κοινωνικό διάλογο για την ισότητα, τις απαγορευμένες διακρίσεις, την παρενόχληση και τη βία στην εργασία. Σήμερα έγινε ένα βήμα στην κατεύθυνση ενός ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των εργαζομένων. Καταθέσαμε ως συνδικάτα τις απόψεις μας και τις εμπειρίες μας, ώστε να υιοθετηθούν από το κράτος αποτελεσματικές δράσεις, τόσο αντιμετώπισης όσο και πρόληψης των φαινομένων διακρίσεων και βίας στους εργασιακούς χώρους''.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο  Φθιώτιδας , καταλήγει η πρόεδρος , θα συνεχίσει να διεκδικεί με συνέπεια ρυθμίσεις για την ισότητα στην εργασία και θα βρίσκεται στο πλευρό οποιασδήποτε εργαζόμενης γίνει θύμα παρενόχλησης στον εργασιακό της χώρο και καλεί  όλες τις εργαζόμενες του νομού να μην σιωπούν. ''Είμαστε στο πλευρό τους και θα παλέψουμε μαζί τους ενάντια σε παράνομες διακρίσεις και οποιαδήποτε παρενόχληση ή βία, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που δίνει η ελληνική νομοθεσία''.

    

randomness