Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συνεδριακό Κέντρο στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας προτείνει ο Συνδυασμός του Παναγιώτη Στασινού

Συναντήσεις με τους Αντιδημάρχους του Δήμου Λαμιέων προκειμένου να συζητήσει θέματα που αφορούν τον πολιτισμό ξεκίνησε ο Συνδυασμός “Λαμία στο Κέντρο”.

Σε πρόσφατη συνάντηση με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αμαλία Ποντίκα αντιπροσωπεία του συνδυασμού με επικεφαλής τον Παναγιώτη Στασινό, τον Νίκο Πάπουτσα και τον Γιώργο Παπανικολάου ενημερώθηκε για την υφιστάμενη κατάσταση, τον σχεδιασμό που γίνεται για τα επόμενα χρόνια και κατέθεσε τις δικές του προτάσεις.

“Την ώρα που η πανδημία φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση στο Δήμο Λαμιέων θεωρούμε πως είναι η ώρα να τίθενται οι προτεραιότητες ανα τομείς για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του. συνδυασμός ξεκίνησε συναντήσεις με τις αντιδημαρχίες ώστε να πληροφορηθεί τις μέχρι τώρα ενέργειες και να θέσει συγκεκριμένες προτάσεις” τονίζει ο επικεφαλής του Συνδυασμού Παναγιώτης Στασινός.

Ο συνδυασμός Λαμία στο Κέντρο θα εργαστεί σε κάθε κατεύθυνση ώστε ο Πολιτισμός να αναβαθμιστεί στο Δήμο Λαμιέων, στη βάση των προεκλογικών εξαγγελιών και δεσμεύσεών μας, επισημαίνει ο κ. Στασινός.

Μεταξύ των πολλών προτάσεων που κατατέθηκαν, αυτές που ξεχωρίζουν είναι η ένταξη του ιστορικού τριγώνου Θερμοπυλών - Αλαμάνας - Γοργοπόταμου ως ιστορικό μνημείο της ανθρωπότητας στην UNESCO, τα μουσεία της πόλης να λειτουργήσουν ως ζωντανοί οργανισμοί με σχέδιο, ενώ πρότειναν την κατασκευή ενός αξιόλογου συνεδριακού κέντρου στο χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, ενω πρότειναν να εξεταστεί η δυνατότητα η περιοχή γύρω από το Θέατρο να γίνει πλατεία Πολιτισμού και να πεζοδρομηθούν οι παράπλευροι δρόμοι.


Οι Προτάσεις του Συνδυασμού “Λαμία στο Κέντρο” για τον Πολιτισμό στο Δήμο Λαμιέων

 

Η περιοχή μας προικισμένη απ΄ την ιστορική και γεωγραφική θέση της, μας δίνει τη δυνατότητα Πολιτιστικής και Τουριστικής ανάπτυξης σε πολλαπλό επίπεδο.

• Το ιστορικό τρίγωνο Θερμοπυλών - Αλαμάνας - Γοργοποτάμου, αποτελεί το κομβικό σημείο, πού μπορεί να καταστήσει την Λαμία, σημείο αναφοράς στον Ελλαδικό και Διεθνή χώρο. Είναι πολύ σημαντικό να επιδιώξουμε την ένταξη του “τριγώνου”, ως ιστορικό μνημείο της ανθρωπότητας στην “UNESCO”.

• Τα μουσεία της πόλης και της περιοχής, να λειτουργούν ως ζωντανοί οργανισμοί με σχέδιο. Απαιτείται ένας ευρύτερος σχεδιασμός και θα απαιτηθεί για να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν εύρυθμα, Διοικητικό Συμβούλιο, εξειδικευμένο προσωπικό (ιστορικούς, ξεναγούς, μουσειολόγους, συντηρητές, φύλακες, κ.τ.λ.), από νέους κατά βάση επιστήμονες της περιοχής μας.

• Η Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας, να έχει άμεση σχέση με τα εικαστικά εργαστήρια, με τους καλλιτέχνες της περιοχής, να πραγματοποιούνται εκθέσεις σε συνεχές πλαίσιο, σεμινάρια και διαλέξεις για την τέχνη. Να υλοποιηθεί η ψηφιοποίηση του υλικού και η ανάρτησή του, σε ιστοσελίδα της δομής.

• Το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας και η Φιλαρμονική να αποτελέσουν ενιαίο φορέα, με Διοικητικό Συμβούλιο και να συγκροτήσουν τον πνεύμονα σε πολλαπλό επίπεδο ανάπτυξης της μουσικής παιδείας στην πόλη μας

• Το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, να αξιοποιήσει, ειδικά με την έλευση του καλλιτεχνικού διευθυντή, όλες τις δυνατότητές του, με την ανάπτυξη όλων των θεατρικών σκηνών (παιδικής, ερασιτεχνικής, πειραματικής), και να συντελέσει στην ανάπτυξη της θεατρικής παιδείας και του πολιτισμού ευρύτερα στην πόλη. Επίσης να επανδρωθεί με το ανάλογο καταρτισμένο προσωπικό, να καταγραφεί και να ψηφιοποιηθεί το σημαντικό και πλούσιο υλικό του, απ’ την ίδρυσή του, μέχρι τώρα.

• Να εξετασθεί η δυνατότητα η περιοχή γύρω απ΄ το θέατρο, να γίνει Πλατεία Πολιτισμού και πεζοδρομηθούν οι παράπλευροι δρόμοι. Επίσης να δούμε κατά πόσο είναι εφικτή η ίδρυση Δραματικής Σχολής στην Λαμία, με όλα τα πλεονεκτήματα που μας παρέχει κάτι τέτοιο

• Να υπάρξει μελέτη και καταγραφή των μνημείων της πόλης και της περιοχής ανά ιστορική περίοδο, συντήρησή τους και πρόβολή τους

• Να χαραχθούν ιστορικές διαδρομές και να τοποθετηθούν πινακίδες σε ιστορικά σημεία της πόλης.

• Αξιοποίηση του πολιτιστικού κέντρου της οδού Λεωνίδου, όπως και του περιβάλλοντος χώρου

• Κατασκευή υπαιθρίου θεάτρου στο γηπεδάκι του Αφανού στο κάστρο της Λαμίας για συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, ειδικά το Καλοκαίρι

• Μελέτη και ανάδειξη χώρων περιαστικά της πόλης, όπως το Ισιαδάκι, το παλαιό υδραγωγείο στην Ταράτσα Αγ. Παρασκευής, και των πολεμικών καταφυγίων στον περιφερειακό δρόμο της οδού Τυμφρηστού.

• Ενεργοποίηση των δυνάμεων του τόπου στον χώρο του πολιτισμού, αξιοποίηση αυτών και η σύσταση ολιγομελών επιτροπών ανά τομέα, κάτω απ΄ την θεσμική ομπρέλα του Δήμου, για μια πιο αποκεντρωμένη διαχείριση και την δυνατότητα ευέλικτων πρακτικών

• Η δημιουργία υπηρεσίας τουριστικής και πολιτισμικής προβολής της πόλης, με σύγχρονα μέσα, όπως και η έκδοση περιοδικού με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανά χρονική περίοδο.

• Συνεργασία με μουσεία, πολιτιστικά ιδρύματα, πινακοθήκες, θέατρα κ.τ.λ., όπως και δίκτυα σε όλο το φάσμα του πολιτισμού, σε επίπεδο, Εθνικό, Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο

• Η κατασκευή ενός αξιόλογου συνεδριακού κέντρου, π.χ, στον χώρο της Π.Ε.Λ

• Αναζήτηση και καταγραφή των επιστημόνων και καλλιτεχνών πού κατάγονται απ΄την Λαμία και αξιοποίηση αυτών

• Η διερεύνηση για την εξεύρεση κοινοτικών και εθνικών πόρων για την ανάπτυξη του πολιτισμού στον Δήμο Λαμιέων.

Αναζήτηση των αιτίων συρρίκνωσης του πολιτισμού στη Λαμία και θεραπεία ανά τομέα: Ειδικότερα:

• Δημοτικό Ωδείο: καθοδική πορεία σε όλα που εκφράζεται και σε αριθμό μαθητών.

• Να παρουσιάζει τις δόξες του δηλ. ανθρώπους που είτε είναι στο δυναμικό των καθηγητών είτε πρώην μαθητές που διαπρέπουν διεθνώς ή πανελλήνια. Μ' αυτούς και μόνο στήνεται ένα μουσικό φεστιβάλ (το ωδείο θα 'πρεπε να καμαρώνει και να τους προβάλλει όπως γίνεται αλλού)

• Να τεθεί το φλέγον θέμα της μερικής απασχόλησης των καθηγητών που αφήνει όλους τους καθηγητές υποαμοιβόμενους και γεμάτους απογοήτευση για την απαξίωση της προσφοράς τους.

• Φιλαρμονική δεκάδες τρομπετίστες και σαξοφωνίστες και κοντά στο μηδέν τρομπόνια, κόρνα κλπ όργανα, όπερ σημαίνει ανισόρροπη ανάπτυξη

• Συνθέτες της Λαμίας. Θα μπορούσε ο Δήμος να τους γνωρίσει και να ζητάει απ' τον Καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ να αναθέτουν τη μουσική επένδυση των έργων και σε Λαμιώτες όπως και τη σκηνογραφία κλπ.

• Να διεκδικήσει η Λαμία κονδύλια για τη δημιουργία Περιφερειακής Συμφωνικής Ορχήστρας όχι όμως με μεταγραφές, όπως το προηγούμενο αποτυχημένο μοντέλο, αλλά βασιζόμενη στις ντόπιες δυνάμεις για να στεριώσει.

Και δύο ακόμη θέματα άμεσης προτεραιότητας και όχι μόνο:

• Αναβάθμιση-στήριξη και Μουσείου Εθνικής Αντίστασης με προγραμματική σύμβαση με το Σωματείο, πιστοποίηση, στελέχωση και μεταφορά στο Κέντρο της πόλης στη Πλ. Λαού

• Δημιουργία Μνημείου Αμφικτιονιών στην Ανθήλη κάτι που η Τοπική Κοινότητα ζητά εδώ και 7 χρόνια.

 

 

    

randomness