Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και του Δήμου Λοκρών με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’

 

 Ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη το ενδιαφέρον επιστημόνων από τη Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, για την παρακολούθηση ενός εξαιρετικού και μοναδικού σεμιναρίου/εργαστηρίου με τίτλο: «Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες - εξειδικευμένη εκπαίδευση στις τεχνικές ανάδειξης και ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς με μη καταστροφικές μεθόδους». Το σεμινάριο  πραγματοποιήθηκε  στην Αταλάντη («Κωνσταντίνειο» Πνευματικό Κέντρο), το Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021.

 Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών, το Δίκτυο «Περραιβία» και το πρόγραμμα e RA του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, πήραν μια εξαιρετική πρωτοβουλία και συνδιοργάνωσαν, για την Ελλάδα, μαζί με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδος και το Δήμο Λοκρών  , ένα στοχευμένο σεμινάριο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να δημιουργηθεί η επόμενη γενιά επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, σε θέματα διάσωσης, συντήρησης και ψηφιοποίησης  της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με μη καταστροφικές τεχνικές.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν στελέχη Εφορειών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μουσείων, βιβλιοθηκών, Πανεπιστημίων, Αρχαιολόγοι, Συντηρητές έργων Τέχνης, Ιστορικοί Τέχνης, φοιτητές ΙΑΚΑ, φοιτητές από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Συστημάτων, Φυσικοί, Χημικοί, ανεξάρτητοι ερευνητές-επιστήμονες , είτε με φυσική παρουσία( με τη λήψη όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων για την πανδημία), είτε διαδικτυακά.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής   Θεόδωρος  Γκανέτσος  και ο Πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» Κώστας Σκριάπας,  για τη συνδιοργάνωση εκαναν την εξής δήλωση :

 

«Η συνεργασία των παραπάνω Φορέων θεωρείται πρωτοπόρα, σε διεθνές επίπεδο και υλοποιείται από πολύ σοβαρούς φορείς, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή γνώσης, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και ,ακόμα, έχουν τη βούληση και τη διάθεση να τη μεταλαμπαδεύσουν, δωρεάν, σε άλλους επιστήμονες, οι οποίοι αποκτούν σοβαρές δεξιότητες και προάγουν την Επιστήμη.

 

Με την υλοποίηση τέτοιων εξειδικευμένων εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, ο Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε. και ο Δήμος Λοκρών, δείχνουν απόλυτα το ενδιαφέρον και την ευαισθησία τους σε θέματα Πολιτισμού και καθίστανται πρωτοπόροι στο χώρο της δημιουργίας της επόμενης γενιάς επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, αφού στηρίζουν  πρωτοβουλίες που αφορούν την μελέτη, την έρευνα, την καταγραφή, την ψηφιοποίηση ,τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ διεκδικούν προγράμματα προστασίας, διάσωσης και ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων τους και παράλληλα με τον τρόπο αυτό δημιουργούν προϋποθέσεις αύξησης του πολιτιστικού τουρισμού στην περιοχή».

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness