Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τα 72 χρόνια απο την ιδρυση της ΠΕΕΑ γιόρτασαν στην Βίνιανη Ευρυτανίας --Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ

Τα 72 χρόνια  από την ίδρυση της ΠΕΕΑ (Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης) γιόρτασαν οι τοπικές αρχές στην ιστορική Βίνιανη του Δήμου Αγράφων .Η  εορταστική εκδήλωση μνήμης στην ιστορική Βίνιανη έγινε παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ  Τέρενς Κουίκ, του Δημάρχου Αγράφων  Θεόδωρου Μπαμπαλή, του Βουλευτή Ευρυτανίας  Κωνσταντίνου Κοντογεώργου, Αντιδημάρχων, αιρετών της Ευρυτανίας, Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων και πλήθους κόσμου.

Κατά την τελετή απόδοσης φόρου τιμής στην «Κυβέρνηση του Βουνού» στην πρώτη ελεύθερη πρωτεύουσα της Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στη Βίνιανη, έγιναν καταθέσεις στεφάνων από τους: Δήμαρχο Αγράφων Θεόδωρο Μπαμπαλή, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Νικόλαο Κουίκ, Βουλευτή Ευρυτανίας  Κωνσταντίνο Κοντογεώργο, Εκπρόσωπο της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας και Περιφερειακό Σύμβουλο  Αικατερίνη Καλαντζή, Αστυνομικό Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας κ. Ιωάννη Νικοπολίδη, Πρόεδρο Τ.Κ. Βίνιανης  Παντελή Μαντή, Αντιδήμαρχο Καρπενησίου Παντελή Χαλκιά, Πρώην Δήμαρχο Δομνίστας και Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Καρπενησίου  Ιωάννη Σταμάτη, Πρόεδρο της ΤΚ Δομνίστας  Νικόλαο Καρέτσο, πρώην Αντιπεριφερειάρχη και πρώην Δήμαρχο Καρπενησίου  Βασίλη Καραμπά, Αντιδήμαρχο Καρπενησίου  Παντελή Χαλκιά, Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ευρυτανίας Σύριζα Δημήτριο Μαντέκα, Εκπρόσωπο της Νομαρχιακής Επιτροπής Ευρυτανίας Ν. Δημοκρατίας κ. Θεοδωρόπουλο Βασίλειο, Εκπρόσωπο της Νομαρχιακής Επιτροπής Ευρυτανίας ΑΝΕΛ  Κωνσταντίνο Μπακόλα, Εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βίνιανης «Η Κοίμηση της Θεοτόκου»  Αρετή Γαζέτα.


Κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Αγράφων  ανέφερε οτι ''η Βίνιανη αποτελεί την  κορυφαία έπαλξη της αντίστασης και των αγώνων του λαού μας''. Η Ευρυτανία  η Δομνίστα, οι Κορυσχάδες, το Νιμάτι , τα Άγραφα, η Νιάλα, η Βίνιανη, ποτίστηκαν με το αίμα των αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης. Η Βίνιανη παραμένει σύμβολο της σύγχρονης Ελληνικής μας Ιστορίας,που ο διακαής πόθος του λαού, για ανεξαρτησία και ελευθερία, πήρε εδώ σάρκα και οστά, μες τη φωτιά του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, στις 10 Μαρτίου του 1944.». Ο κ. Μπαμπαλής τόνισε επίσης τη σημασία για συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να επιτευχθεί η βελτίωση των συνθηκών και η ανάδειξη του ιστορικού Οικισμού της Παλιάς Βίνιανης αλλά και του Μουσείου – Σχολείου των Ελλήνων όπως το χαρακτήρισε.

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκ μέρους της Κυβέρνησης εκφώνησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ  Τέρενς  Κουίκ, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της Εθνικής Αντίστασης στη Βίνιανη, αποτίοντας φόρο τιμής στον αντιστασιακό αγώνα της «Κυβέρνησης του Βουνού» αλλά και του απελευθερωτικού αγώνα στην Ευρυτανία γενικότερα. Ο κ. Κουίκ με  την ευκαιρία του εορτασμού  γνωστοποίησε δημοσίως την έκβαση του ζητήματος στέγασης όλων των Υπηρεσιών του Δήμου Αγράφων στην έδρα του Δήμου, το Κερασοχώρι  τονίζοντας  πως το ζήτημα πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

 

Φωτογραφίες

    

randomness