Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Θανάσης Λυκόπουλος :Ανυπέρβλητα τα οικονομικά προβλήματα στην αγορά --8 προτάσεις για να αναχαιτιστεί η υφεση

Δέσμη οκτώ προτάσεων για να αντιμετωπιστεί η υφεση της οικονομίας και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις κατέθεσε το ΤΕΕ Αν. Στερεάς Ελλάδας . Με επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης , ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θανάσης Λυκόπουλος σημειώνει οτι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ως τεχνικές εταιρείες, είτε ως εργολήπτες, είτε ως κατασκευαστές, είτε ως μελετητές είναι σε πολλές περιπτώσεις ανυπέρβλητα και προσθέτει οτι η  πρωτόγνωρη πανδημία που ζούμε  δοκιμάζει την υγειονομική, κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική ισορροπία της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αν. Στερεάς κάτω απο τις σημερινές συνθήκες  ''τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ως τεχνικές εταιρείες, είτε ως εργολήπτες, είτε ως κατασκευαστές, είτε ως μελετητές είναι σε πολλές περιπτώσεις ανυπέρβλητα. Δεν μπορεί να ολοκληρωθεί από την αρχή μέχρι το τέλος καμία εργασία, με τις υπάρχουσες συνθήκες, και η κατάσταση στην αγορά δείχνει να επιδεινώνεται και με οικονομικούς πλέον όρους''.

Η ίδια εικόνα , υποστηρίζει ο κ.Λυκόπουλος , επικρατεί και σε πάνω από 140 επαγγέλματα που έχουν άμεση σχέση με τα τεχνικά έργα και την οικοδομή με αποτέλεσμα την απορρύθμιση της αγοράς και της εργασίας μας. Το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει τοποθετηθεί αναλυτικά και με υπευθυνότητα σε θέματα που αφορούν την προστασία των εργαζομένων, τα επαγγελματικά και οικονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Χωρίς να γνωρίζει κανείς μας την ακριβή έκταση και το βάθος της πανδημίας, η επόμενη ημέρα πρέπει να μας βρει όσο το δυνατό καλύτερα προετοιμασμένους καθώς είναι βέβαιο πως οι οικονομικές συνθήκες θα είναι σαφώς δυσκολότερες για τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αλλά και ειδικότερα για τον τεχνικό κόσμο. Έχουμε υποχρέωση να καλύψουμε, όσο είναι εφικτό, το χαμένο έδαφος και οφείλει η πολιτεία και οι φορείς αυτοδιοίκησης να έχουν πρωτεύοντα ρόλο στην προσπάθεια αυτή. Μέσα στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε επιβεβλημένο, στον τομέα ευθύνης μας, να επιταχυνθούν μια σειρά ενεργειών τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο ώστε να υπάρξει ανάσχεση στην ύφεση της οικονομίας .

Πιο συγκεκριμένα το ΤΕΕ ζητά  :

1. Να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα χορήγησης άτοκων δανείων με ευνοϊκούς όρους σε επιχειρήσεις και μηχανικούς ως κεφάλαιο κίνησης και να προχωρήσουν ευρωπαϊκά προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 2. Επιτάχυνση όλων των απαραίτητων διαδικασιών από τη Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου και τη Διαχειριστική Αρχή ώστε να είναι έτοιμα προς δημοπράτηση τα έργα επεκτάσεων των δικτύων φυσικού αερίου σε Λαμία, Λιβαδειά, Θήβα, Άμφισσα και Καρπενήσι. 3. Ενεργοποίηση των επενδυτικών σχεδίων (ιαματικές πηγές, Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, βιομηχανικές υποδομές, φυτική και ζωική παραγωγή κ.α.) ώστε να αποτελέσουν τους αναπτυξιακούς πυλώνες της επόμενης ημέρας. 4. Επίσπευση των υπαγωγών του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ οίκον ΙΙ» για ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες τους καθώς και αξιοποίηση των προτάσεων όσων ήταν αποδεδειγμένα προετοιμασμένοι την προβλεπόμενη ημερομηνία υποβολής και δε τους δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. 5. Ολοκλήρωση του σχεδιασμού και άμεση έναρξη του νέου προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας κατοικιών, επιχειρήσεων και δημοσίων κτιρίων. 6. Επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την άρση των καθυστερήσεων για τα έργα υποδομής που έχουν προγραμματιστεί ή κατασκευάζονται 7. Είναι απαραίτητο να γίνουν σημαντικά βήματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και του φορείς της πολιτείας που επιμελούνται την παραγωγή έργων, την ωρίμανση μελετών και τη σύνταξη τευχών δημοπράτησης. Η τηλεργασία, από όσους επιλέγεται, πρέπει να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα. 8. Ενίσχυση και επέκταση των ψηφιακών διαδικασιών και των σύγχρονων εργαλείων σε όλους τους φορείς του κράτους, της αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων. Η ψηφιοποίηση των αρχείων των υπηρεσιών δόμησης πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

   

Απόψεις

Ο ποδοσφαιριστής Μανέ, ο αστέρας της Λίβερπουλ από τη Σενεγάλη (ο οποίος βγάζει περίπου 10,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως), έδωσε στον κόσμο ένα μάθημα φιλότιμου,...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων