Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Θετική η εξέλιξη με το ΧΥΤΑ Λαμίας , αλλά οι Δημότες θέλουν να βλέπουν και εργα !

 

To  γεγονός οτι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις ενστάσεις των διαγωνιζόμενων εταιρειών για το εργο του ΧΥΤΑ Λαμίας αναμφίβολα είναι μια θετική εξέλιξη , καθώς ανοίγει το δρόμο για να προχωρήσει ενας νέος διαγωνισμός , ευελπιστώντας οτι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξουν εμπλοκές με ενστάσεις και δικαστήρια και επιτέλους οι Λαμιώτες θα ευτυχήσουν να δούν ενα μεγάλο εργο να υλοποιείται στην πόλη μας . Η νέα Δημοτική Αρχή αναλαμβάνοντας πριν 14 μήνες την διοίκηση του Δήμου , πήρε πάνω της το θέμα του ΧΥΤΑ και ακολούθησε εναν διαφορετικό δρόμο απο αυτόν που κληρονόμησε . Ακύρωσε τον προηγούμενο διαγωνισμό που ετρεχε και ακολούθησε μια αλλη οδό με σκοπό οπως εχει διακηρύξει να ξεμπλέξει οριστικά το εργο απο ατέρμονες δικαστικές περιπέτειες και οι διαδικασίες δημοπρατησής του να μπούν σε εναν καθαρό διάδρομο .
Φαίνεται πως αυτή η επιλογή της δικαιώνεται μετά την απόφαση του ΣτΕ .
Ωστόσο η απόφαση του ΣτΕ δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς , δεδομένου οτι οι  δημότες αυτό που βλέπουν να συμβαίνει τα τελευταία 20 χρόνια στην πόλη τους είναι να ακυρώνονται διαγωνισμοί και εργα να μην γίνονται . Δεν κάθονται να ψάξουν ποιός τελικά φταίει γιατί δεν προχώρησε ενα εργο . Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα . Και το αποτέλεσμα οσον αφορά τις εξελίξεις των εργων δεν δικαιώνει κανέναν .
Το ιδιο μπλέξιμο είχαμε ζήσει και με τη δημοτική αγορά . Ουτε εκεί είδαμε να γίνεται κανένα εργο .
Στην περίπτωση του ΧΥΤΑ Λαμίας οι ευθύνες βαραίνουν την προηγούμενη δημοτική αρχή του Νίκου Σταυρογιάννη . Στην περίπτωση της δημοτικής αγοράς οι ευθύνες βαραίνουν την Δημοτική Αρχή του Γιώργου Κοτρωνιά .   
Την ιδια περίοδο που εμείς εδω μπλέκουμε και προσπαθούμε να ξεμπλέξουμε , παραμένοντας φυσικά στο ιδιο σημείο , δημοπρατήθηκαν δύο σύγχρονες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), μία στην Κέρκυρα και μία στα Τρίκαλα. Οι δύο αυτές μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης , διαβάζουμε , περιλαμβάνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας, ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης .
Στην Κέρκυρα, το έργο, προϋπολογισμού κατασκευής 24 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ, από ίδιους πόρους του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Κέρκυρας και από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων ,  θα καταλαμβάνει έκταση 24 στρεμμάτων στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων .
Αντίστοιχα, η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στα Τρίκαλα χρηματοδοτείται απο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Συνοχής μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ, αλλά και από ίδιους πόρους της εταιρείας Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας. Είναι έργο προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες διαχείρισης απορριμμάτων και του Νομού Τρικάλων και της Καρδίτσας. Στην ίδια έκταση 73 στρεμμάτων στα Τρίκαλα βρίσκεται και συνδέεται και ο εν λειτουργία ΧΥΤΑ της περιοχής. Να το επαναλάβουμε . Θετική η εξέλιξη με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που δικαιώνει το Δήμο Λαμιέων στην αντιδικία με τις διαγωνιζόμενες εταιρείες . Εκείνο ομως που πραγματικά ενδιαφέρει τους δημότες είναι να δούν το εργο να κατασκευάζεται .
Τότε να ανοίξει και σαμπάνιες η Δημοτική Αρχή ...
 
                                                                                                                                                                                             Χρήστος  Αλεξανδρής
 

    

Απόψεις