Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τίμησαν τη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Φθιώτιδας Κυρού Νικολάου - Παρουσία του Αρχιεπισκόπου το Ετήσιο Μνημόσυνο

Με κάθε επισημότητα και παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής (19/7) στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Λαμία, το Ετήσιο Μνημόσυνο του Μακαριστού Μητροπολίτη Φθιώτιδας Κυρού Νικολάου, ο οποίος ένα χρόνο πριν, έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή. 

Στο Ετήσιο Μνημόσυνο, παρέστησαν από την πλευρά της Εκκλησίας, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιος (ο οποίος ανέλαβε χρέη τοποτηρητή μετά το θάνατο του Κυρού Νικολάου), Καισαριανής κ.κ. Δανιήλ, Σύρου κ.κ. Δωρόθεος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αβύδου κ. Κύριλλος και Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος και φυσικά ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών.

Από την πολιτική ηγεσία του τόπου, παρόντες ήταν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, οι Βουλευτές Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Γιάννης Οικονόμου, Θέμης Χειμάρας και του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός με τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας, Ηλία Κυρμανίδη και τον Περιφερειακό Σύμβουλο, Μάνο Γέμελο, ο Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος με τους Αντιδημάρχους Αμαλία Ποντίκα και Δημήτρη Κυρίτση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Κυροδήμος και ο Δημοτικός Σύμβουλος, Γιάννης Λάμπρου ενώ παρούσα ήταν και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της τοπικής κοινωνίας. 

Στο λόγο του ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας, κ.κ. Συμεών τόνισε μεταξύ άλλων: "Έχω το προνόμιο και την ευλογία να κινούμαι στους ίδιους χώρους που εκινείτο ο Νικόλαος, όχι μόνο στα ιερά εκκλησιαστήρια και σε κάθε γωνιά της φθιωτικής γης, αλλά ακόμη και στους απόλυτα προσωπικούς του χώρους, ακόμα και εκεί που έκλεισε τα μάτια του. Αισθάνομαι ότι ακούω τη φωνή του, ότι λαμβάνω την ευχή του, φοράω τα Άμφιά του, διαβάζω τις σημειώσεις του και το αρχείο του, ταξιδεύω στη σκέψη του και θα έλεγα ότι ζητώ τη συμβουλή του και τη γνώμη του, με έναν τρόπο μυστικό και πνευματικό γιατί έτσι λειτουργεί η Αγία μας Εκκλησία! Και πραγματικά μέσα από αυτόν τον τρόπο, καταλαβαίνει κανείς την ομορφιά και την ιδιαιτερότητα και το μεγαλείο της αποστολικής διαδοχής, της πατερικής διαδοχής, της αποστολικής παραδόσεως. Αυτός ο ευλογημένος τόπος, είναι συγκινητικό ότι τόσες δεκαετίες μετά, μιλάει για το μακαριστό Δαμασκηνό, σα να έφυγε χθες, μιλάει για τον μακαριστό Αμβρόσιο σαν να έφυγε χθες, μιλάει για όλους τους μακαριστούς ιεράρχες σαν να έφυγαν χθες και φυσικά ο λαός αυτός, θα νιώθει πάντα παρόντα τον Νικόλαο, για να παίρνουμε την ευχή του και να συνεχίζουμε με τις ευχές και τις προσευχές μας το έργο του". 

Παράλληλα, ο κ.κ. Συμεών, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και τον Υπουργό Οικονομικών, που βοήθησε τα μέγιστα για να αποκατασταθεί η βλάβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό όταν είχε ξεσπάσει φωτιά την Κυριακή των Βαΐων. Επίσης, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, για το σπουδαίο έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια και συγκεκριμένα της δημιουργίας του Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού που είχε οραματιστεί ο μακαριστός Νικόλαος και έρχεται να εκπληρώσει πλέον, ο ίδιος αλλά και τον Δήμαρχο Λαμιέων, για το χώρο που προσφέρει ο Δήμος, προκειμένου να δημιουργηθεί το Μουσείο.

 

 

Φωτογραφίες

   

randomness