Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Tις πληγείσες περιοχές στο Λιανοκλάδι , το Ζηλευτό και τα Στύρφακα επισκέφθηκε σήμερα ο πρώην Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης

 
Tις πληγείσες περιοχές στο Λιανοκλάδι , το Ζηλευτό και τα Στύρφακα επισκέφθηκε σήμερα ο πρώην Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης , διαπιστώνοντας απο κοντά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας . Ο κ. Σταυρογιάννης στις δηλώσεις του τόνισε οτι '' Πολιτεία και περιφερειακή Αυτοδιοίκηση οφείλουν να εκπονήσουν, έστω και τώρα, τις αναγκαίες μελέτες για ένα ενιαίο, ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης της ευάλωτης περιοχής της Φθιώτιδας προκειμένου να προλαμβάνουμε στο μέλλον τέτοιες καταστροφές και όχι να καταγράφουμε χαμένες περιουσίες''.
Ο πρώην Δήμαρχος εκανε λόγο για σημαντικές παραλείψεις σε υποδομές και διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων και περιφερειακών αυτοδιοικήσεων, που είτε δεν κατόρθωσαν είτε αμέλησαν , οπως είπε , να θωρακίσουν με τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα, τόσο τη λεκάνη απορροής του Σπερχειού όσο και άλλες περιοχές της Φθιώτιδας όπως το οροπέδιο του Δομοκού και τη Θεσσαλιώτιδα.
Σύμφωνα με τον κ. Σταυρογιάννη είναι διαθέσιμα  πολλά ευρωπαϊκά κονδύλια για δράσεις σχετικές με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή καθώς και για μέτρα πρόληψης κινδύνων από φυσικές καταστροφές, τα οποία όμως δεν αξιοποιήθηκαν.
Κι αυτό γιατί τα απαραίτητα επιχειρησιακά σχέδια που θα χρηματοδοτούνταν από τους ευρωπαϊκούς αυτούς πόρους, δεν υποβλήθηκαν πότε από την εκάστοτε Κυβέρνηση ή Περιφερειακή Αρχή η οποία και θα αναλάμβανε στη συνέχεια να εκτελέσει κομβικά έργα που θα προστάτευαν τις περιουσίες, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τις πολλές αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της περιοχής μας.
Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγινε, με αποτέλεσμα οι καταστροφές να είναι ανυπολόγιστες.
''Σήμερα, είναι επιτακτική ανάγκη, επεσήμανε ο πρώην Δήμαρχος Λαμιέων , μετά την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές και την καταγραφή των καταστροφών που υπέστησαν οι ιδιωτικές περιουσίες, να αποζημιωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες, να ρυθμιστούν σε βάθος χρόνου όλες οι οικονομικές τους υποχρεώσεις και να χρηματοδοτηθούν με προνομιακούς όρους για την συνέχιση της επαγγελματικής και επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Συγχρόνως, να κατατεθεί ολοκληρωμένος και σωστά τεκμηριωμένος φάκελος στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. για αποζημίωση και χρηματοδότηση όλων των πληγέντων.
Μόνο έτσι θα καταφέρουν να σταθούν όρθιοι και να συνεχίσουν την επαγγελματική και επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Τέλος, Πολιτεία και περιφερειακή Αυτοδιοίκηση οφείλουν να εκπονήσουν, έστω και τώρα, τις αναγκαίες μελέτες για ένα ενιαίο, ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης της ευάλωτης περιοχής της Φθιώτιδας προκειμένου να προλαμβάνουμε στο μέλλον τέτοιες καταστροφές και όχι να καταγράφουμε χαμένες περιουσίες''.
Φωτογραφίες

   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.