Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το τρένο δεν θα σφυρίξει τρεις φορές...

Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλείου


Διθύραμβοι που επιτέλους τα ασημένιο βέλος, γλυστρά στις ράγες για το Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Χαρές για τους φιλοκυβερνητικούς πίκρα για τους αντιπολιτευτικούς. Ευτυχώς το βέλος είναι ασημένιο, αν ήταν σιδερένιο θα είχε σκουριάσει, αφού η προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας του μας πάει στο μακρινό 2010. 

Για όσους αναζητούν τη πολιτική πατρότητα, το έργο ξεκίνησε από την εποχή της κυβέρνησης Σημίτη και μπήκε σε λειτουργία, περνώντας από χίλια κύματα, με τη Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ας σταματήσουμε επιτέλους τους διαξιφισμούς κάθε φορά που ένα έργο ολοκληρώνεται και δεν πειράζει ας δίνεται και ένα δελτίο με το ιστορικό του κάθε έργου για όσους τελικά θέλουν να μάθουν τα στοιχεία και την ταυτότητα του κάθε έργου. Βέβαια η ουσία ότι ως χώρα έχουμε επενδύσει με πάθος στους αυτοκινητόδρομους, μας διαφεύγει.

Το τρένο είναι ο φτωχός συγγενής. Με το ασημένιο βέλος συνδεόνται η Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη και μέχρι εκεί. Στρατηγική για την προτεραιότητα της σύνδεσης της χώρας με σιδηρόδρομο δεν υπάρχει.

Εξάλλου ως χώρα τι είμαστε ;  Ένα δίπολο, το Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Σε αυτό το δίπολο κατοικεί και δραστηριοποιείται το 70% του πληθυσμού.

Τώρα όσοι περιμένουν τρένα, προαστιακούς, καθημερινές και γρήγορες συνδέσεις από τα δευτερεύοντα αστικά κέντρα Λαμία, Θήβα, Λιβαδειά για αυτούς το τρένο δεν θα σφυριξει τρείς φορές, αυτοί ας σφυρίξουν μόνοι τους.