Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τσακαλώτος στο CNN :Πήγαμε σε δημοψήφισμα γιατί δεν μπορούσαμε να περάσουμε τη συμφωνία απο το κόμμα

Αυτή είναι η αλήθεια και την είπε ο Τσακαλώτος στο CNN


«Πήγαμε σε δημοψήφισμα γιατί θα έπεφτε η κυβέρνηση. Δεν μπορούσε να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή. "Θα την καταψήφιζαν οι βουλευτές μας"...», είπε στο CNN ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο άνθρωπος που από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή ξέρει τα πράγματα από πρώτο χέρι, τόσο στο Μαξίμου, όσο και στις Βρυξέλλες, είπε σε συνέντευξή του, ότι η χώρα οδηγήθηκε σε δημοψήφισμα λόγω των εσωκομματικών αδιεξόδων του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η συμφωνία που μας πρότειναν οι θεσμοί δεν ανταποκρινόταν σε αυτά που υποσχεθήκαμε να κάνουμε. Επομένως δε μπορούσαμε να την περάσουμε από τη Βουλή, γιατί θα την καταψήφιζαν οι βουλευτές μας και θα έπεφτε η κυβέρνηση. Γι' αυτό πήγαμε σε δημοψήφισμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι πρέπει να "αποφασίσει ο λαός αν είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός. Αν απαντήσουν ''Ναι'', θα το σεβαστούμε. Αν πούνε ''Όχι'', θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση, για μία συμφωνία βιώσιμη».

Στην περίπτωση που επικρατήσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα, τότε τα επιχειρήματα και οι θέσεις της κυβέρνησης θα έχουν ηττηθεί, παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. «Δεν θα κάνω υποθέσεις για τις πολιτικές διαδικασίες. Θα πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία, αλλά αυτή η κυβέρνηση με την τωρινή της μορφή δεν θα μπορεί να την περάσει. Εκείνοι που την πιστεύουν θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο λόγο από εκείνους που δεν την πιστεύουμε και είναι κάτι που πρέπει να δούμε πώς θα γίνει», τόνισε.

"Πάντα υπάρχει λόγος για δημοκρατία"

Υποστήριξε πάντως ότι "μπορούμε να έχουμε μία λίγο πιο βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη συμφωνία. Είναι ώρα να φύγει το Grexit από το τραπέζι».

Οταν η Κριστίν Αμανπούρ επέμεινε στο γιατί γίνεται το δημοψήφισμα, από τη στιγμή που έχει αποσυρθεί η πρόταση των δανειστών, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε: «Πάντα υπάρχει λόγος για δημοκρατία. Αν η Ευρώπη αποφασίσει ότι δεν μπορεί να ζήσει με μία κυβέρνηση με ελαφρώς διαφορετικές προτεραιότητες, κοινωνικές και οικονομικές, τότε κλείνει την πόρτα στη δημοκρατία και ανοίγει την πόρτα σε επικίνδυνες ακροδεξιές πολιτικές. Αν δεν υπάρχει τίποτα στο τραπέζι μετά από την εντολή του λαού, τότε όλος ο κόσμος θα βγάλει το συμπέρασμα ότι στην Ευρώπη μπορείς να ψηφίσεις ό,τι θέλεις, αλλά πάντα θα έχεις τις ίδιες πολιτικές. Αυτό δεν είναι καλό για τη δημοκρατία».

thetoc.gr

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...