Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τσουνάμι τα λουκέτα Τραπεζών στους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας --Παρέμβαση του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας , ζητά ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός

 

Τεράστια προβλήματα εξυπηρέτησης των πολιτών εχει δημιουργήσει το κλείσιμο τραπεζικών υποκαταστημάτων στο νομό Φθιώτιδας , αλλά και γενικότερα στην Περιφέρεια Στερεάς . Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός τα τελευταία 3 χρόνια η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος έπαυσε τη λειτουργία τουλάχιστον 9 υποκαταστημάτων, πλέον των ΑΤΜ στους δήμους Καμένων Βούρλων, Λοκρών, Μακρακώμης,Αγράφων, Διρφύων-Μεσσαπίων, Δωρίδος, Δελφών, Ερέτριας,  Ορχομενού και Χαλκιδέων. Η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε υποκαταστήματα στους Δήμους Λαμιέων, Ιστιαίας - Αιδηψού, Δομοκού, Λοκρών, Μακρακώμης και Δελφών , ενω περιόρισε τη λειτουργία των υποκαταστημάτων και ΑΤΜ της στους Δήμους Δωρίδας, Ερέτριας και Καρύστου . Επίσης   η  Τράπεζα Eurobank έπαυσε τη λειτουργία υποκαταστημάτων στους Δήμους Λαμιέων, Λοκρών Ιστιαίας-Αιδηψού, και Δελφών, ενώ η Τράπεζα Alpha Bank στους Δήμους Χαλκιδέων και Στυλίδας.

Επιστολή στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας  Γιάννη Στουρνάρα, με θέμα το κλείσιμο καταστημάτων και την απομάκρυνση ATM’s όλων των συστημικών Τραπεζών στα όρια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κατά την τελευταία τριετία και τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν, απέστειλε ο Περιφερειάρχης  Φάνης Σπανός.

 

Η επιστολή του Περιφερειάρχη  κοινοποιήθηκε και στον Υπουργό Οικονομικών  Χρήστο Σταϊκούρα, τους Βουλευτές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και το Διοικητικό Συμβούλιο  της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας.

 

Στην επιστολή του  ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός  αναφέρει πως στα μέρη όπου παύει η λειτουργία τραπεζικών υποκαταστημάτων διαβιούν και κάτοικοι, για τους οποίους η εξυπηρέτηση μέσω διαδικτυακών συναλλαγών όχι μόνο δεν είναι ιδιαίτερα προσφιλής, αλλά λόγω ηλικίας και πρόσβασής τους στο διαδίκτυο, καθίσταται σχεδόν αδύνατη. Ως εκ τούτου, αναγκάζονται να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα μακριά από την οικία τους, με αποτέλεσμα τόσο την οικονομική όσο και τη σωματική τους επιβάρυνση. Αντίστοιχο πρόβλημα παρατηρείται και με την κατάργηση πολλών Αυτόματων Ταμειολογιστικών Μηχανών (ΑΤΜ) από αρκετές περιοχές ανά τη Στερεά Ελλάδα.

Η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται καθημερινά όλο και δυσκολότερη. Δεδομένων, μάλιστα, των συνθηκών που επιβάλλουν την τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων υγιεινής για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού, παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός στα λιγοστά εναπομένοντα υποκαταστήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονη δυσλειτουργία.

Με την επιστολή του ο κ. Σπανός ζητά απο τον Δοικητή της Τράπεζας Ελλάδας να εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή το σημαντικό αυτό θέμα της μείωσης των τραπεζικών υποκαταστημάτων και των ATMs στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και να προβεί  σε σχετική ρύθμιση ή κινητροδότηση για την αποκατάστασή του.

''Η πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες λιανικής τραπεζικής είναι κομβικής σημασίας στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για στρατηγικούς μας στόχους, όπως η οικονομική ανάπτυξη, αλλά και η προστασία από την απομόνωση της ελληνικής επαρχίας'' επισημαίνει στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας .

    

Απόψεις