Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αυξημένος κίνδυνος θανάτου - Βασικές ενδείξεις του εμφράγματος περνούν απαρατήρητες από τους γιατρούς


Κλασσικά προειδοποιητικά σημάδια του εμφράγματος, περιλαμβανομένου του ξαφνικού πόνου στο στήθος ή της λιποθυμίας, συχνά περνούν απαρατήρητα από τους γιατρούς, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ο ασθενής να υποστεί τελικάέμφραγμα και να πεθάνει. 

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου μετά από αξιολόγηση δεδομένων που αφορούσαν 450.000 νοσηλείες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας. Στα ιατρικά αρχεία περιλαμβάνονταν εμφράγματα που είχαν συμβεί την περίοδο 2006 – 2010, ενώ ανέλυσαν και στοιχεία για 135.950 θανατηφόρα εμφράγματα που είχαν καταγραφεί στην Αγγλία την ίδια τετραετία. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο επιστημονικό έντυπο Lancet Public Health, από όσους είχαν υποστεί μοιραίο έμφραγμα, 21.677 (δηλαδή ένας στους έξι) είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο έως και τέσσερις εβδομάδες πριν τον θάνατο, χωρίς ωστόσο στον ιατρικό τους φάκελο να υπάρχει κάποια αναφορά για σύμπτωμα εμφράγματος. 

συμπτώματα όπως η λιποθυμία, η δύσπνοια και η στηθάγχη, θα ήταν εμφανή έως και έναν μήνα πριν τον θάνατο σε ορισμένους εξ αυτούς τους ασθενείς. 

«Οι γιατροί είναι πολύ καλοί στην αντιμετώπιση του εμφράγματος όταν αυτό είναι η κύρια αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο. Αλλά δεν κάνουν το ίδιο καλή δουλειά στην διαχείριση του δευτεροπαθούς εμφράγματος ή στον εντοπισμό ενδείξεων που υποδεικνύουν έμφραγμα στο κοντινό μέλλον», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Περβιζ Ασαρια. 

Και συμπληρώνει ότι «δυστυχώς, στις τέσσερις εβδομάδες μετά τη νοσηλεία, συνέβησαν εξίσου πολλοί θάνατοι από έμφραγμα σε ασθενείς που δεν είχαν νοσηλευτεί για τέτοιο επεισόδιο ως κύρια αιτία, με τις περιπτώσεις ατόμων που είχαν εισαχθεί για έμφραγμα». 

Ο καθηγητής Τζερεμι Πιρσον, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας προσθέτει ότι «η μελέτη δείχνει πως μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που πεθαίνουν από έμφραγμα έχουν επισκεφθεί νοσοκομείο τον μήνα πριν τον θάνατο, αλλά δεν έχουν διαγνωστεί με καρδιακή νόσο. Αυτή ηαποτυχία των γιατρών να εντοπίσουν προειδοποιητικά σημάδια είναι ανησυχητική και θα πρέπει να μας ωθήσουν να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να μειώνεται η πιθανότητα τα συμπτώματα να περνούν απαρατήρητα». 

 

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness