Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γρίπη ή κρυολόγημα; Πώς να καταλάβετε τι έχετε

Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται τα κρούσματα της γρίπης όμως την ίδια στιγμή πολλοί από εμάς αισθανόμαστε άρρωστοι.

Φτάρνισμα, καταρροή, αδυναμία. Πολλοί από εμάς έχουμε αυτά τα συμπτώματα και την ανησυχία μήπως έχουμε προσβληθεί από κάποιο ιό και δη αυτόν της γρίπης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ η εκδήλωση γρίπης βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και το πιθανότερο είναι να έχουμε κάποια ίωση που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Το βασικότερο και πλέον ανησυχητικό είναι κατά πόσο έχουμε πυρετό διότι βασική ένδειξη της γρίπης είναι ο υψηλός πυρετός σε επίπεδα άνω του 38,5 βαθμός κελσίου.

Συμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) παρότι η γρίπη και το κρυολόγημα είναι νοσήματα που αρχίζουν στο ανώτερο αναπνευστικό, έχουν διαφορετικές εκδηλώσεις αλλά και επιπλοκές. Σε γενικές γραμμές, το κρυολόγημα προκαλεί πιο ελαφριά συμπτώματα, κυρίως στη μύτη, τον λαιμό και τα μάτια. Η γρίπη συνήθως προκαλεί πιο γενικευμένα και σοβαρά συμπτώματα (π.χ. πυρετός, πόνοι σε όλο το σώμα).

Ειδικότερα, ο πυρετός είναι ασυνήθιστος και χαμηλός (κάτω από 38 βαθμούς Κελσίου) στο κρυολόγημα, αλλά συχνός και πολλές φορές υψηλός όπως αναφέραμε στη γρίπη. Εξαίρεση αποτελούν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, που μπορεί να παρουσιάσουν υψηλό πυρετό και με το κρυολόγημα. Στο κρυολόγημα είναι επίσης σπάνιο να πονάει κανείς στους μυς και σε όλο του το σώμα ή να νιώθει πολύ κουρασμένος, ενώ αντιθέτως αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά στη γρίπη. Όταν εξάλλου έχει κάποιος κρυολόγημα, δεν θα νιώθει εξαντλημένος, ενώ με τη γρίπη η εξάντληση είναι συνηθισμένο σύμπτωμα.

Ο βήχας και ο πονοκέφαλος είναι συχνά συμπτώματα σε γρίπη και κρυολόγημα, αλλά είναι πιο έντονα στη γρίπη. Αντίθετα, το συνάχι, το φτάρνισμα και ο πονόλαιμος εκδηλώνονται σχεδόν πάντοτε και είναι πολύ ενοχλητικά κυρίως στο κρυολόγημα. Όταν κάποιος έχει γρίπη, το όποιο συνάχι, φτάρνισμα ή/και πονόλαιμος είναι ήπια. Ήπια είναι τέλος και η δακρύρροια (δάκρυσμα των ματιών) στη γρίπη, αλλά στο κρυολόγημα είναι συχνή και ενοχλητική.

Γρίπη

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις πρώτες μέρες του 2020 σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων γρίπης όμως είναι πολύ λίγα. Ειδικότερα, κατά το διάστημα 30 Δεκεμβρίου 2019- 5 Ιανουαρίου 2020 2 ασθενείς διαγνώστηκαν με σοβαρή μορφή εποχικής γρίπης και επιπλοκές και νοσηλεύθηκαν στην εντατική ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιστατικών σε 9. Όπως φαίνεται από τις μετρήσεις του ΕΟΔΥ, το ποσοστό των επισκέψεων σε γιατρούς με εικόνα γρίπης έχχει αυξηθεί στο 3% την πρώτη εβδομάδα του 2020, από 1% την τελευταία του 2019. Επίσης από τα 52 κλινικά δείγματα που εξετάστηκαν στα εργαστήρια αναφοράς, τα 8 (15,4%) βρέθηκαν θετικά στους ιούς της γρίπης, έναντι 9,5% που είχαν βρεθεί θετικά την προηγούμενη εβδομάδα.

Από τα συγκεκριμένα στοιχεία φαίνεται ξεκάθαρα ότι ναι μεν υπάρχει αυξητική τάση όμως και πάλι μιλάμε για πολύ χαμηλά ποσοστά, καθώς την ίδια περίοδο πέρυσι τα αντίστοιχα στοιχεία ήταν πολύ πιο ανεβασμένα. Φυσικά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ενόψει του ερχόμενου διαστήματος όπου είναι και το πιο επικίνδυνο. Σημειώνεται ότι πέρυσι τον Φεβρουάριο είχε καταγραφεί ημέρα με νοσηλεία 122 ασθενών με γρίπη ,οι οποίοι είχαν καταλάβει σχεδόν το 1/5 των κλινών εντατικής που διαθέτει το ΕΣΥ.

Κρυολόγημα

Το 50% περίπου των περιστατικών του κρυολογήματος αποδίδεται στους ρινοϊούς, ωστόσο άλλοι ιοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα της νόσου. Το κοινό κρυολόγημα συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς να χορηγηθεί θεραπεία. Σε ορισμένους ασθενείς, ωστόσο, η λοίμωξη από ρινοϊό ή άλλους ιούς που συνδέονται με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνη αλλά συνήθως πρόκειται για ασθενείς με επιβαρυμένη υγεία. Επίσης υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί μέσω των οποίων εμφανίζονται σοβαρές επιπλοκές μετά από μία λοίμωξη με έναν ιό του αναπνευστικού συστήματος.

Ορισμένοι ιοί, όπως οι αδενοϊοί, μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα και σε άλλα όργανα του σώματος, όπως ο γαστρεντερικός σωλήνας, το ουροποιητικό και το ήπαρ. Γενικά το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα συμπτώματα στα άτομα πολύ μικρής ή πολύ μεγάλης ηλικίας. Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρότερες λοιμώξεις σε σχέση με τους ενήλικες ή τα μεγάλα παιδιά. Επιπλέον, οι καπνιστές (καθώς και οι παθητικοί καπνιστές) διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο κρυολογήματος το οποίο προκαλεί σοβαρότερη συμπτωματολογία.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να αποφύγουμε τη λοίμωξη από το κοινό κρυολόγημα είναι να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας. Αυτό μπορεί να μας προστατεύσει και από αρκετές άλλες λοιμώξεις που μεταδίδονται με μικρόβια. Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει επίσης να γίνεται σε όλους τους ασθενείς, όχι μόνο σε αυτούς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...