Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο κορυφαίος χειρουργός Χαζίμ Σάφι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την «επανάσταση» στην χειρουργική θώρακος και καρδιάς

Πιο αποτελεσματική θεραπεία, λιγότερη ταλαιπωρία για τον ασθενή και αντιμετώπιση περιστατικών που πριν από μερικά χρόνια ήταν χαμένη υπόθεση για τους επιστήμονες, προσφέρουν πλέον οι τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και η εμπειρία των χειρουργών στις επεμβάσεις στο θώρακα και την καρδιά.

Οι εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα, έχουν να κάνουν με τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και στηρίζονται στην πρόσβαση του χειρουργού στα μεγάλα αγγεία του ίδιου του ασθενούς. Μέσα από αυτά μπορούν να «περάσουν» και να τοποθετήσουν συσκευές ή τεχνικά μέσα για να αντιμετωπίσουν ανωμαλίες όπως ανευρύσματα ή να επισκευάσουν -ακόμα και να αντικαταστήσουν- χαλασμένες βαλβίδες καρδιάς, χωρίς να «ανοίξουν» την καρδιά.

Μάλιστα, πολλές από τις νεότερες ενδοαγγειακές τεχνικές καρδιακής χειρουργικής, δεν απαιτούν πολύ χρόνο στο χειρουργείο ή μεγάλη παραμονή στο νοσοκομείο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με τις περίπλοκες ανοιχτές χειρουργικές τεχνικές. Επίσης, είναι κατάλληλες για ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου, ενώ η βελτίωση της θεραπείας, βοηθά τους ασθενείς να ανακάμπτουν πιο γρήγορα.

Για την επανάσταση αυτή που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην χειρουργική θώρακος και καρδιάς, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o Χαζί Σάφι (Hazim J. Safi) καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον. Είναι μέλος είκοσι αμερικανικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και Κολλεγίων και διακρίνεται για την εξαιρετική χειρουργική δεξιότητά του. Θεωρείται κορυφαίος στη χειρουργική της αορτής και ειδικότερα στην αποκατάσταση πάσης φύσεως ανευρυσμάτων και τα εγχειρητικά πρωτόκολλα που έχει αναπτύξει είναι σήμερα διεθνώς καθιερωμένα.

Χθες το βράδυ, κατά τη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του Χαζίμ Σάφι, καθηγητή Χειρουργικής Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων του πανεπιστημίου του Τέξας, ως αντεπιστέλλοντος μέλους. Το νέο μέλος, προσφώνησε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Λουκάς Παπαδήμος και στη συνέχεια, ο ακαδημαϊκός Γρηγόριος Σκαλκέας, παρουσίασε το επιστημονικό του έργο. Ακολούθησε ομιλία του του καθηγητή Σάφι με θέμα: «Σύνθετες χειρουργικές επεμβάσεις στην αορτή: Από το παρελθόν στο μέλλον».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Χαζίμ Σάφι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ως εξής:

Ερ: Πόσο άλλαξε η θωρακική χειρουργική τα τελευταία χρόνια με την αλματώδη ανάπτυξη νέων τεχνολογιών;

Απ: Τα αποτελέσματα στη χειρουργική θώρακος έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία 25 χρόνια, χάρη σε καινοτομίες, όπως οι συσκευές συρραφής κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Επίσης βελτιώθηκε η κριτική ικανότητα των χειρουργών, λόγω της διεθνούς εμπειρίας και έρευνας. Τα τελευταία χρόνια στις ελάχιστα επεμβατικές πράξεις που έχουν στη διάθεση τους οι χειρουργοί, έχουν προστεθεί και οι εξελίξεις στη θωρακοσκοπική χειρουργική, η οποία πραγματοποιείται με κάμερες και ειδικά μικροσκοπικά εργαλεία, αλλά και η ρομποτική χειρουργική.

Όσον αφορά τη ρομποτική καρδιοχειρουργική, αρχικά δεν απέδωσε αυτά που ελπίζαμε, γι' αυτό και η τεχνικές αυτές, υιοθετήθηκαν περισσότερο από γενικούς χειρουργούς για επεμβάσεις στο πεπτικό και στο ουροποιητικό σύστημα.

Πρόσφατα, η νέας γενιάς τεχνολογία στον τομέα αυτό, μας κάνει να επανεξετάζουμε την πιθανή χρησιμότητα τους, στη θωρακική και καρδιαγγειακή χειρουργική. Όμως ο ρόλος των ρομπότ μένει να καθοριστεί, καθώς οι επιστημονικές εργασίες στον τομέα αυτό συνεχίζονται.

Ερ: Μπορείτε τώρα να προχωρήσετε σε χειρουργικές επεμβάσεις, στις οποίες πριν από κάποια χρόνια δεν θα μπορούσατε;

Απ: Τα σημαντικότερα επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων στην καρδιοαγγειακή και αορτική χειρουργική, είναι η ανάπτυξη- και η επιστημονικά επικυρωμένη -χρήση της υποθερμίας, η οποία προστατεύει τον εγκέφαλο και άλλα ευάλωτα όργανα, κατά την αποκατάσταση της ανιούσας αορτής και του αορτικού τόξου. Επίσης έχει αναπτυχθεί η τεχνική «παγωμένη προβοσκίδα του ελέφαντα», με την οποία αντιμετωπίζονται εκτεταμένα αορτικά ανευρύσματα - που ήταν θανατηφόρα - με σταδιοποιημένη χειρουργική προσέγγιση. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης αορτής του θώρακα, έχουν αναπτυχθεί πλέον χειρουργικές τεχνικές για την προστασία του νωτιαίου μυελού και των σπλαχνικών οργάνων από επιπλοκές, λόγω διακοπής της ροής του αίματος.

Ακόμη, αναπτύχθηκαν πρόσφατα νέες τεχνικές- ελάχιστα επεμβατικές-για καρδιακές και αγγειακές χειρουργικές επεμβάσεις, με σκοπό να δώσουν λύσεις σε ασθενείς που είχαν χαρακτηριστεί ως «υπερβολικά υψηλού κίνδυνου» για τη συμβατική ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Οι κατάλληλες ενδείξεις και η σωστή επιλογή των ασθενών για αυτές τις νεότερες τεχνικές, είναι κάτι που εξακολουθεί να μελετάται.

Ερ: Όλες αυτές οι νεότερες τεχνικές ποια πλεονεκτήματα έχουν, τόσο για τον γιατρό όσο και για τον ασθενή;

Απ: Πολλές από τις νεότερες ενδοαγγειακές τεχνικές καρδιακής χειρουργικής, δεν απαιτούν πολύ χρόνο στο χειρουργείο ή μεγάλη παραμονή στο νοσοκομείο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με τις περίπλοκες ανοιχτές χειρουργικές τεχνικές. Επίσης, είναι κατάλληλες για ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου. Οι τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν, έχουν βελτιώσει την τυποποίηση της θεραπείας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να ανακάμπτουν πιο γρήγορα, ιδίως αν έχουν επιλεγεί σωστά για την εφαρμογή των νεότερων τεχνικών. Βέβαια η σύνθετη ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, θα συνεχίσει να υπάρχει πάντα, ωστόσο θα μπορεί να παρακάμπτεται, όταν σε κάποιον ασθενή υπάρχουν ανατομικοί και άλλοι τεχνικοί περιορισμοί και απαιτούνται ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

Ερ: Ποιες είναι οι νεότερες εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική;

Απ: Οι σημαντικές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα, έχουν να κάνουν με τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και στηρίζονται στην πρόσβαση του χειρουργού στα μεγάλα αγγεία του ίδιου του ασθενούς. Μέσα από αυτά μπορούν να «περάσουν» και να τοποθετήσουν συσκευές ή τεχνικά μέσα για να αντιμετωπίσουν ανωμαλίες όπως ανευρύσματα ή να επισκευάσουν -ακόμα και να αντικαταστήσουν- χαλασμένες βαλβίδες καρδιάς, χωρίς να «ανοίξουν» την καρδιά.

Η ταχεία πρόοδος στη γενετική θα μας βοηθήσει στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ίσως επιταχύνει την ικανότητά μας να τα αντιμετωπίσουμε στη «ρίζα» τους, με την ανάπτυξη γονιδιακών θεραπειών στο μέλλον. Οι τεχνολογικές εξελίξεις στην εξωσωματική κυκλοφορία του αίματος, μας βοηθούν να δώσουμε πολύτιμο χρόνο σε ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση - πριν τις εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν να έχουν πεθάνει- να επιβιώσουν έως ότου βρεθεί λύση ή μια νεότερη θεραπεία για το πρόβλημα τους.

Ερ: Τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην καρδιοχειρουργική, δεν είναι άλλοθι για να ξεχνάμε την πρόληψη;

Απ: Η συνεργασία των ασθενών και των γιατρών στην αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων, δεν θα πάψει ποτέ να είναι ένας τομέας μεγάλης σημασίας. Η άσκηση, η διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος, τα νέα φάρμακα μείωσης των λιπιδίων και άλλες στρατηγικές παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η καλύτερη κατανόηση του γενετικού υπόβαθρου των καρδιακών νοσημάτων, θα οδηγήσει στο μέλλον σε εξατομικευμένες θεραπείες και διαχείριση του ασθενούς με τρόπους που σήμερα δεν είναι δυνατοί. Αυτό που είναι βέβαιο ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει, είναι η συνεργασία μεταξύ ασθενών, παρόχων υγείας και γιατρών.

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness