Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μουσειο…λόγος Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Γράφει η Ηλιάνα Ζιώγα,

Μουσειολόγος - Σύμβουλος Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

Από τις 23 έως 25 Σεπτεμβρίου γιορτάζονται για 26η χρονιά οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελούν μια κοινή πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που από το 1999 συνδιοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις για κατοίκους και επισκέπτες.

Ξεκίνησαν με το σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά», δηλαδή η αναζήτηση της συλλογικής μας μνήμης ως Ευρωπαίοι πολίτες μέσα από την προβολή των ιδιαιτεροτήτων και της ταυτότητας κάθε λαού.

Η θέσπιση του προγράμματος από το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε το 1991 και υποστηρίζεται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 1994 έως το 2000 υποστηρίζεται από τη διεθνή γραμματεία συντονισμού και το ίδρυμα roi Baudouin στις Βρυξέλλες, ενώ από το 2001 αντικαταστάθηκε από το Centro National da Cultura στην Πορτογαλία. Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1994.

Κάθε συμμετέχουσα χώρα έχει το δικό της συντονιστικό φορέα. Το 2002 συμμετείχαν 47 περιοχές της Ευρώπης, όλες δηλαδή οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού. Οι δράσεις αυτές συμβάλλουν στην προσέγγιση των πολιτών και στην ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς στα 50 κράτη που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Σύμβαση.

Περισσότερες από 70.000 εκδηλώσεις διοργανώνονται κάθε χρόνο για να βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάγκη προβολής και διάδοσης της για την επόμενη γενιά.

 


Το φετινό κοινό θέμα του εορτασμού «European Heritage Days 2022» είναι η «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά - Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές» αφορά τη βιώσιμη κληρονομιά στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αλλαγής, της ποικιλόμορφης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που έχει ορίσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για το 2030.

Φέτος, το θέμα έχει ανθρωποκεντρικό και τοπικό χαρακτήρα, αφορά τόσο τους ανθρώπους όσο και τους τόπους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή της παράδοσης, της φυσικής κληρονομιάς και στο «βιώσιμο μέλλον». 

Η φετινή θεματική, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού αφορά «τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και έχει δύο άξονες:

1. Την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (υλικής και άυλης) και ειδικότερα την ευαισθητοποίηση γύρω από τεχνικές και υλικά αποκατάστασης παλαιότερων εποχών, τη σημασία της συνέχειας και ανάδειξης παραδόσεων και δεξιοτήτων τόσο σε τοπικό/εθνικό επίπεδο όσο και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, την επισήμανση καλών πρακτικών από το παρελθόν που μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε τους ιστορικούς χώρους σήμερα, καθώς και τη χρήση νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων για τη διατήρηση των παραπάνω παραμέτρων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

2. Την υιοθέτηση πρακτικών και τη χρήση βιώσιμων πόρων και υλικών (κατά τη διοργάνωση των εκδηλώσεων του φετινού εορτασμού) που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθιστώντας έτσι τους ιστορικούς τόπους και τα μνημεία προσβάσιμα στις σημερινές και μελλοντικές γενιές. Το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί με τη διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη διατήρηση του τοπίου και της βιοποικιλότητας μέσα από μια κριτική ματιά των μέχρι σήμερα πρακτικών».

Οι δράσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού είναι πολλές και μπορείτε να τις δείτε αναλυτικά στην επίσημη ιστοσελίδα www.culture.gov.gr. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν σε δια ζώσης συναντήσεις στα μουσεία του Υπουργείο Πολιτισμού της Αττικής, όμως έχουμε καλά νέα, υπάρχουν δράσεις εξ αποστάσεως, οι οποίες πραγματοποιούνται από μουσεία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Μερικές από τις online εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Ιστότοποι: https://www.efada.gr Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης Ιστότοπος: www.ysma.gr, https://www.ysma.gr/stories-for-restoration/ Τίτλος: «Μικρές ιστορίες αναστήλωσης» Ημερομηνία: 23, 24, 25 Σεπτεμβρίου. Τύπος εκδήλωσης: Διαδικτυακές αφηγήσεις με θέμα ιστορίες με οπτικοακουστικό/ηχητικό υλικό από τις εργασίες αναστήλωσης των μνημείων της Ακρόπολης.

Το Athens Digital Arts Festival (ADAF) Ιστότοπος: www.online.adaf.gr, Ημερομηνία: 24 Σεπτεμβρίου, Τύπος εκδήλωσης: Online Προβολή με τίτλο “Culture for All Ages’’.

Η ειδικά επιμελημένη συλλογή έργων απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες όλων των ηλικιών και αποσκοπεί στην ανάδειξη πολιτισμών του κόσμου, αποτελώντας παράλληλα μια προσπάθεια για μετάδοση γνώσεων γύρω από αυτούς, Υπεύθυνος εκδήλωσης: Ηλίας Χατζηχριστοδούλοu Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Ιστότοπος: Διαδικτυακό κανάλι youtube Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης
 https://www.youtube.com/c/MCacoyannisF, Ημερομηνία: 23, 24, 25 Σεπτεμβρίου, Τύπος εκδήλωσης: Εικονική έκθεση για τον Μιχάλη Κακογιάννη με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Υπεύθυνη εκδήλωσης: Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου. Μουσείο Ηρακλειδών, Ιστότοπος: Zoom Meeting (κατόπιν προσκλήσεως) και ιστοσελίδα του μουσείου www.herakleidon.org, Ημερομηνία: 23 Σεπτεμβρίου, Τύπος εκδήλωσης: On line παρουσίαση/συνέντευξη  με θέμα «Το Άυλο Μουσείο, τι είναι και πως συμβάλλει στη βιωσιμότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς».Υπεύθυνος εκδήλωσης: Παντελής Μήτσιου.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας, Ιστότοπος: Delphi Culture: σελίδα της ΕΦ.Α. Φωκίδος στο facebook www.facebook.com/Delphi-Culture-102715851434054, Τίτλος:  «Ανακαλύπτουμε τα ζώα που κατοικούν στο μουσείο», Ημερομηνία:  23, 24, 25 Σεπτεμβρίου, Τύπος εκδήλωσης: Θεματικές αναρτήσεις στα social media της ΕΦ.Α. Φωκίδος σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τις τρεις ημέρες των ΕΗΠΚ με θέμα τις παραστάσεις ζώων και πτηνών σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της ΕΦ.Α. Φωκίδος.

Στόχοι: η ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος (χλωρίδα και πανίδα), η κατανόηση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα ζώα και πώς αυτοί σχετίζονται με τον άνθρωπο και την κλιματική αλλαγή. Υπεύθυνοι εκδηλώσεων: Αθανασία Ψάλτη, Ανθούλα Τσαρούχα, Δήμητρα-Μαρία Λάλα, Ιωάννα Παπουτσή, Νίκος  Βαβλέκας. Τηλ. 22650 82313, e-mail: efafok@culture.gr

    

 

randomness