Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η ΕΝΩΜΕΝΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ (25ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1942)

Γράφει ο Χρήστος Δελημπούρας

 

 

 

«Ελευθερία και Έλληνας
ζυμώθηκαν μαζί
και το ’να δίχως τ’ άλλο
δεν μπορεί να ζει»


Αν για όλους τους λαούς η ελευθερία είναι μια ανάγκη, για εμάς τους Έλληνες είναι σκοπός ζωής.

Ο καπνός, από τις τελευταίες μάχες του πολέμου 1940-41, δεν είχε ακόμη εξαφανιστεί και ένας καινούργιος πόλεμος άρχιζε από πλευράς των αδούλωτων και ανυπότακτων Ελλήνων που δεν μπόρεσαν να δεχτούν και να αναγνωρίσουν ποτέ τους κατακτητές και έμειναν ελεύθεροι στην καρδιά και στη σκέψη. Και ήταν ο πόλεμος αυτός η Εθνική μας Αντίσταση, που άρχισε στα χωριά, στις πόλεις, στα βουνά και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο για τη φθορά των εχθρών και την εκδίκησή τους για τους τόσους νεκρούς και τόσες καταστροφές που είχαν προξενήσει στην πατρίδα μας.

Οι Έλληνες όσες φορές έχαναν την ελευθερία τους, αντιστέκονταν, μάχονταν και πάλευαν, ώσπου να την αποκτήσουν, χωρίς ποτέ να λογαριάζουν θυσίες και αίμα.

Ο πατριωτισμός είναι συνεκτικό σημείο της ύπαρξης κάθε λαού και είναι φυσικό ότι, για να υπάρχει ένας λαός, συγκροτημένος και οργανωμένος σε κράτος, προϋπόθεση είναι να έχει μια ιστορία, μια παράδοση, εθνικά ιδεώδη, παρελθόν και παρόν και να διαμορφώνει ένα μέλλον, με προοπτικές τη διατήρηση της ελευθερίας, της εδαφικής του ακεραιότητας και της εθνικής του κυριαρχίας. Ειδικότερα στην Ελλάδα, την πατρίδα μας, πατρίδα της ιστορίας και του πολιτισμού της ανθρωπότητας, σε μια συνέχεια πέντε χιλιάδων χρόνων, χωρίς διακοπές, γιατί κι αν υπήρξαν και ανάπαυλες αυτές δεν ήταν διακοπές, αλλά περίοδοι ανάπλασης του Ελληνισμού.

Ο ελληνικός αγώνας 1940-44 είναι ηθικά ισότιμος προς τους αγώνες των Ελλήνων των κλασικών χρόνων του 5ου π.Χ. αιώνα, εναντίον της ασιατικής επιδρομής. Το χρέος για την ιστορική μας συνέχεια επαναλαμβάνεται. Με τον όρο Εθνική Αντίσταση ορίζεται η δράση αντάρτικων οργανώσεων κατοχής, με στόχο την απελευθέρωση της Ελλάδας. Η Εθνική Αντίσταση ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά την πτώση και τη συνθηκολόγηση της Ελλάδας, τον Απρίλιο του 1941.

Αρχικά υπήρξε προϊόν αυθόρμητων ενεργειών μεμονωμένων πόλεων ή μικρών ομάδων πολιτών, αλλά σταδιακά απέκτησε οργανωμένη μορφή με την ίδρυση αντιστασιακών οργανώσεων οι οποίες ενισχύθηκαν υλικά και οικονομικά από τους Βρετανούς.

Στην Ελλάδα τα πιο γνωστά αντιστασιακά κινήματα ήταν στην Κρήτη του Μπαντουβά σε συνεργασία με τη Μέση Ανατολή και την αγγλική αντικατασκοπία και στην κυρίως Ελλάδα τα κινήματα του Ναπ. Ζέρβα και του Άρη Βελουχιώτη, που κι αυτοί σε κοινή συνεργασία και με την αγγλική υποστήριξη και βοήθεια ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου, κορυφαίο γεγονός της ενιαίας Εθνικής Αντίστασης, που εκτιμάται ως «μέγα αντιστασιακό κατόρθωμα κατά της προέλασης στην Βόρεια Αφρική των Ιταλογερμανικών στρατευμάτων, και κυρίως της στρατιάς του Γερμανού στρατάρχη Ρόμελ». Κάθε Έλληνας και Ελληνίδα βρήκε τον τρόπο και το μετερίζι του, για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη σκλάβα πατρίδα.

Απλοί άνθρωποι, εργάτες, αγρότες, υπάλληλοι, διανοούμενοι, πλούσιοι και φτωχοί, μαθητές, δάσκαλοι και κληρικοί αψηφώντας το φόβο της επί τόπου εκτέλεσης, επώνυμοι και ανώνυμοι, γνωστοί και άγνωστοι μαχητές, οργανωμένοι σε αντάρτικα σώματα, κατέθεσαν το μερίδιό τους στον αγώνα, στο βωμό του καθήκοντος. Ενωμένοι όλοι με το ίδιο πιστεύω μέχρι την απελευθέρωση από τους βάρβαρους κατακτητές, έκαναν δολιοφθορές κατά του εχθρού.

Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που δέχτηκαν μοιρολατρικά τη σκλαβιά και απείχαν από κάθε αντιστασιακή δράση. Ακόμη, λιγότεροι συνεργάστηκαν με τους κατακτητές και έπαιξαν τον επονείδιστο ρόλο του προδότη και του καταδότη. Όλοι, σχεδόν, οι Έλληνες, στη διάρκεια της κατοχής 1941-44, δείχτηκαν άξιοι πατριώτες και επιτέλεσαν στο ακέραιο το εθνικό τους καθήκον, χωρίς να υπολογίζουν τον κίνδυνο που διέτρεχαν αυτοί και οι οικογένειές τους.

Ας δούμε το τεράστιο έργο της Εθνικής Αντίστασης.

Οι μεγαλύτερες αντιστασιακές οργανώσεις που διατηρούσαν και ένοπλα αντάρτικα τμήματα ήταν η ΕΚΚΑ (Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση) με 1.000, περίπου, ένοπλους. Ο ΕΔΕΣ (Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος) με 15.000 αντάρτες και εφέδρους. Και το ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) που αριθμούσε 130.000 αντάρτες και εφέδρους.

Έργο όλων των αντάρτικων ομάδων ήταν τα κάθε είδους σαμποτάζ κατά των κατακτητών. Ένα από τα πρώτα κατορθώματα της Εθνικής Αντίστασης είναι το κατέβασμα της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη των Αθηνών τη νύχτα της 30ης προς την 31η Μαΐου 1941 από τους αντιστασιακούς Μανόλη Γλέζο και Απόστολο Σάντα. Ας μη ξεχνούμε και την Εκκλησία μας. Η Εθνική Αντίσταση άρχισε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει το πρακτικό παράδοσης των Αθηνών και να ορκίσει την κατοχική κυβέρνηση με πρωθυπουργό το στρατηγό Γ. Τσολάκογλου, και γι’ αυτό καθαιρέθηκε στη συνέχεια από τους Γερμανούς.

Σπουδαίο γεγονός της ομοψυχίας και της κοινής δράσης των ανταρτών κατά των στρατευμάτων κατοχής υπήρξε η ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου στη Φθιώτιδα, παραπόταμου του Σπερχειού ποταμού, της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών - Λάρισας - Θεσσαλονίκης, με συνεργασία Ελλήνων και Άγγλων αντιστασιακών στις 25 Νοεμβρίου 1942. «Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα στέλνει περήφανο χαιρετισμό μιας ανάστασης νέας, χτυπάει η καμπάνα, μηνάν τα όπλα μας το λυτρωμό».

Η ανατίναξη της γέφυρας πραγματοποιήθηκε από τις ενωμένες δυνάμεις του ΕΛΑΣ με 120 αντάρτες ή 150 κατ’ άλλους ιστορικούς, του ΕΔΕΣ με 65 ή 60 αντάρτες και των 12 Άγγλων κομάντος.
Η ανατίναξη αυτή, που θεωρείται η σημαντικότερη δολιοφθορά στην κατεχόμενη Ευρώπη αχρήστευσε επί πολλές εβδομάδες τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Αθηνών και έτσι αποκλείστηκε η δυνατότητα ανεφοδιασμού των στρατευμάτων του Άξονα στην Αφρική. Τη γέφυρα ανακατασκεύασαν αργότερα οι Γερμανοί, αλλά με όλες τις σοβαρές εις βάρος τους συνέπειες για ανακατασκευή γραμμής μήκους 211 μέτρων και ύψους 30 μέτρων.

Οι αντιστασιακές οργανώσεις αργότερα ίδρυσαν κι άλλες οργανώσεις, όπως τον «ΕΛΑΣ» (Ελληνικός Απελευθερωτικός Στρατός), την «ΕΠΟΝ» (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων), την «ΠΕΕΑ» (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης), τις «ΕΟΕΑ» (Εθνικές Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών) και το «5/42 Σύνταγμα». Παράλληλα στην Αίγυπτο συγκροτήθηκε ο «Ιερός Λόχος» και η «Ορεινή Ταξιαρχία».

Θα ήταν ίσως σημαντική παράλειψη, αν δεν αναφερόμαστε για την Εθνική Αντίσταση στην Ελληνίδα της γενιάς του ’40. Η Ελληνίδα μάνα, αδερφή κα κόρη δεν υστέρησε καθόλου σε προσφορά, ηρωισμό και εθελοθυσία. Ηρωίδες, όπως η Ηρώ Κωνσταντοπούλου, η Λένα Καραγιάννη κι άλλες δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τους άντρες συναγωνιστές τους.

Όσο, όμως, δυνάμωνε και μεγάλωνε τη δράση της η Εθνική μα Αντίσταση, τόσο σκλήρυναν τη στάση τους οι κατακτητές. Τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, η Κοκκινιά, η Βιάννος και ο Κάνδανος Κρήτης, το Κομμένο Άρτας, το Δοξάτο Δράμας και τόσα άλλα μέρη της Ελλάδας είναι οι αψευδείς μάρτυρες της θυσίας των Ελλήνων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Τιμή και δόξα σε όσους ύψωσαν το χέρι κατά των κατακτητών και έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση για την αποτίναξη του ζυγού της τριπλής κατοχής. Σήμερα για εμάς τους Έλληνες η Εθνική Αντίσταση είναι ένας λαμπρός σταθμός της νεότερης ιστορίας μας, είναι μια διδαχή και πηγή έμπνευσης για το τι μπορούμε να κάνουμε, όταν είμαστε ενωμένοι και μονιασμένοι και βάζουμε πάνω απ’ όλα την αγάπη της πατρίδας μας.

Αιωνία ας είναι η μνήμη των ηρωικών νεκρών της Εθνικής μας Αντίστασης, που έπεσαν πολεμώντας για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά.

Ελληνίδες και Έλληνες ψηλά τα κεφάλια! Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει! «Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία»!

Ζήτω το ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ!

Ζήτω η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!

 

Χρήστος Δελημπούρας
πρ. Σχολικός Σύμβουλος - Προϊστάμενος Π.Ε.

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.