Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ!

Γράφει ο Νίκος ΤΑΞ. Δαβανέλλος, Δάσκαλος

 

 

«Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανίας…»
Άμλετ

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε στις 8 τρέχοντος το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τις 161 αρχαιότητες κυκλαδικού πολιτισμού, συλλογή αρχαιοκαπηλίας του αμερικανού μεγιστάνα Λέοναρντ Στέρν, οι οποίες θα παραμείνουν στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης για 50 χρόνια. Θα εκθέτονται εκεί - γιατί εμείς ίσως δεν είμαστε άξιοι να τα διατηρήσουμε μα και ούτε να τα επισκεπτόμαστε - γνώμη της κ. Υπουργού.

Το νομοσχέδιο πέρασε μονάχα με τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, μα θα μπορούσαν να μην το ψηφίσουν όλοι τους αφού το γκισέμ  (το κριάρι που προπορεύεται, ο αρχηγός) βέλαξε «ναι», τι περίμενες από τα πρόβατα να βελάξουν διαφορετικά, τα ’φαγε η μαρμάγκα! Δεν μπορεί να ’χουν διαφορετική γνώμη, άποψη. Γι’ αυτό πάμε με δυο κορφές!  

Αρχαιολόγοι από την  Ελλάδα, και το εξωτερικό, καθηγητές πανεπιστημίων, προσωπικότητες, τα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ο Τύπος και τα Μ.Μ.Ε, αντέδρασαν, εναντιώθηκαν σθεναρά στο σχέδιο διαχείρισης  της κυβέρνησης Μητσοτάκη:  «Το ελληνικό Κράτος νομιμοποιεί μία συλλογή 161 αρχαιοτήτων κυκλαδικού πολιτισμού, χωρίς κανέναν έλεγχο  όσον αφορά την απόκτηση και την κατοχή τους από τον μεγιστάνα αμερικανό  Λέοναρντ Στερν».

Ερωτώ, λοιπόν, την   υπουργό Πολιτισμού  κ. Μενδώνη:  Δεν θα έπρεπε αρχικά να  ελέγχθεί  ο τρόπος απόκτησης αυτών των αρχαιοτήτων; Με ποιόν τρόπο βρέθηκαν στην κατοχή του εν λόγω κυρίου; Σας προσκόμισε πιστοποιητικά και έγγραφα νόμιμης απόκτησης;  Έχετε στα χέρια σας πιστοποιητικά γνησιότητας; Πως, λοιπόν, εσείς προβαίνετε σε συμφωνία  μαζί του, χωρίς την διαμεσολάβηση έγκριτων νομικών για έλεγχο, αλλά και της όποιας  συμφωνίας χωρίς νομική κάλυψη; Γνωρίζεται, κ. Υπουργέ, ότι ο κάτοχος δισεκατομμυριούχος  έχει ένα παρελθόν  σοβαρών παραβάσεων του νόμου και την καταβολή τεραστίων  αποζημιώσεων;  Μπορεί αυτά τα σπάνια  κυκλαδίτικα ειδώλια να αποκτήθηκαν νόμιμα; Ποιος, λοιπόν, τα «σκότωσε»; Δεν πρέπει να ερευνηθεί;

«Αντί της νόμιμης διεκδίκησης των ελληνικών αρχαιοτήτων, η μόνη θεσμική οδός, επελέξατε τη μυστική διπλωματία, προωθώντας κρυφά  σχέδιο διαχείρισης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Το αποτέλεσμα, με όρους λεόντειας συμφωνίας σε βάρος της χώρας, είναι ότι το κράτος δέχθηκε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με εταίρους  χωρίς ηθική και θεσμική νομιμοποίηση, ενώ έλαβε ψύχουλα  όσον αφορά τον κατ’ όνομα «επαναπατρισμό» που προβλέπει στην πραγματικότητα» Μυρσίνη Ζορμπά.

Χωρίς να έχουν απαντηθεί οι πιο πάνω ερωτήσεις και απορίες, το ταπεινωτικό και αισχρό νομοσχέδιο ψηφίστηκε. Να, κάπως έτσι με τέτοιες  νομιμοποιήσεις  βρίσκονται σήμερα στα πέρατα της οικουμένης οι ελληνικοί πολιτιστικοί   θησαυροί. Πως μπορείς να τους  διεκδικείς αφού εσύ, το επίσημο κράτος τους  ξεπουλάς !

Ας περιμένουμε λοιπόν, μέχρι το 2070, τότε θα ευαρεστηθούν οι φίλοι μας αμερικάνοι να μας στείλουν  τις 161 κυκλαδίτικες αρχαιότητες, είπαν όμως στην κ. Υπουργό με δικά τους έξοδα.

Ευχαριστούμε την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και το κ. Στερν για την γενναιοδωρία του, καθώς και τους αμερικάνους που θα μπουν στον κόπο μετά από 50 χρόνια να μας τα στείλουν. Αν, φυσικά, ευαρεστηθούν!