Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μουσειο…λόγος Τα Μουσεία αποτίουν φόρο τιμής στην Ελισάβετ

Γράφει η Ηλιάνα Ζιώγα,

Μουσειολόγος - Σύμβουλος Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

Από τις 8 Σεπτεμβρίου η Αγγλία βυθίστηκε στο πένθος, ενώ επικρατεί κλίμα οδύνης σε όλη χώρα. Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κρατικά κτήρια και τις δημόσιες υπηρεσίες. Μουσεία και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να κλείσουν στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, σε ένδειξη σεβασμού για την κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Οι πολιτιστικοί οργανισμοί, ήδη από την ημέρα ανακοίνωσης του θανάτου της Βασίλισσας, ενημέρωναν τους επισκέπτες για τα ωράριο και τις ημέρες λειτουργίας τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ιστοσελίδων, με πολλές προγραμματισμένες εκδηλώσεις να αναβάλλονται ή να προγραμματίζονται εκ νέου.

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε ότι τα μουσεία, γκαλερί και χώροι πολιτισμού δεν είναι υποχρεωμένοι να αναστείλουν τη λειτουργία τους κατά την περίοδο του Εθνικού πένθους, ούτε την ημέρα της κηδείας. Η απόφαση αυτή αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των οργανισμών, την επιλογή να λειτουργήσουν όπως επιθυμούν και να ενημερώσουν τους επισκέπτες τους. Μεταξύ των οργανισμών που έχουν ήδη ανακοινώσει την αναστολή λειτουργίας τους τη Δευτέρα είναι το Μουσείο Επιστημών, η Εθνική Πινακοθήκη και το Βρετανικό Μουσείο. Επίσης, το Ashmolean, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το V&A και το Amgueddfa Cymru ανακοίνωσαν την αναστολή λειτουργίας τους για να τιμήσουν τη Βασίλισσα. Ο Πύργος του Λονδίνου και το Κάστρο Χίλσμπορο στη Βόρεια Ιρλανδία συμμετέχουν διοργανώνοντας τελετές κατά την περίοδο του εθνικού πένθους

Ο Οργανισμός των Μουσείων Βρετανίας δήλωσε: «Σε ένδειξη σεβασμού για τη Βασίλισσα για τη διαρκή συνεισφορά της στην πολιτιστική μας κληρονομιά της, όλοι οι ιστότοποί μας θα είναι κλειστοί για τους επισκέπτες  μας αύριο, καθώς συμμετέχουμε με την  υπόλοιπη χώρα και τον κόσμο στο πένθος».

Ο Νίκολας Σερότα, πρόεδρος του Συμβουλίου Τεχνών της Αγγλίας, αναγνώρισε την υποστήριξη της Βασίλισσας για τις τέχνες και τον πολιτισμό και δήλωσε «Ως οργανισμός που ιδρύθηκε από τη Βασιλική Χάρτα το 1946, εκφράζει την απέραντη ευγνωμοσύνη του στη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ για την υποστήριξή της στον τομέα των τεχνών και του πολιτισμού εδώ και τόσα χρόνια, η οποία περιελάμβανε την υποστήριξή της σε πολλούς πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας».

Η Laura Pye, διευθύντρια των Εθνικών Μουσείων του Λίβερπουλ, δήλωσε: «Με μεγάλη λύπη λάβαμε την είδηση ​​του θανάτου της Αυτού Μεγαλειότητας, της Βασίλισσας.

Το Λίβερπουλ είχε τη μεγάλη τιμή να καλωσορίσει τη Βασίλισσα σε διάφορες περιστάσεις. από την έναρξη ενός ειδικά διαμορφωμένου εκθεσιακού χώρου στην Walker Art Gallery (2002), τα εγκαίνια του Μουσείου του Liverpool (2011) και στο γεύμα στο Merseyside Maritime Museum (2012), όπου είχαμε την ευκαιρία να της παρουσιάσουμε τη δουλειά μας. Το Black Cultural Archives του Λονδίνου ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή: «Το Black Cultural Archives θέλει να εκφράσει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια σε όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας για την απώλεια της Αυτού Μεγαλειότητας της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Στεκόμαστε μαζί με το έθνος σε πένθος, σκεπτόμενοι τη μακρά και διακεκριμένη σταδιοδρομία της Βασίλισσας στον πολιτισμό».

Πολλά μουσεία δίνουν στους επισκέπτες έναν χώρο για να καταγράψουν τα συλλυπητήρια και τις αναμνήσεις τους για τη Βασίλισσα. Το Μουσείο Ντόρσετ συλλέγει αναμνήσεις σε ένα βιβλίο καθ’ όλη την περίοδο του εθνικού πένθους. Στη συνέχεια, το βιβλίο θα γίνει μέρος της συλλογής του μουσείου και θα εκτεθεί.

Το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου έχει εκδώσει οδηγίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτιστικοί φορείς μπορούν να τηρούν τη 10ήμερη περίοδο πένθους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Τα δημόσια μουσεία, γκαλερί και πολιτιστικοί φορείς δεν είναι υποχρεωμένοι να αναστείλουν τη λειτουργία τους κατά την περίοδο του εθνικού πένθους.

Οι οργανισμοί μπορούν να επιλέξουν να κλείσουν την ημέρα της κηδείας, ωστόσο δεν υπάρχει καμία υποχρέωση να το πράξουν και αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια των οργανισμών. Τα ιδρύματα, αν επιθυμούν, επιτρέπεται να παρουσιάζουν και να μοιράζονται εικόνες προηγούμενων βασιλικών επισκέψεων».

Η ανακοίνωση επίσης αναφέρει και τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί μπορούν να τηρούν την περίοδο του πένθους. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση ακύρωσης ή αναβολής εκδηλώσεων, αλλά ότι «ως ένδειξη σεβασμού και σύμφωνα με τον τόνο του εθνικού πένθους, οι διοργανωτές μπορεί να επιθυμούν να κρατήσουν μια περίοδο σιωπής ή/και να ακουστεί ο Εθνικός Ύμνος στην αρχή των εκδηλώσεων».

Τα εθνικά μουσεία θα παραμείνουν ανοιχτά σε όλη την περίοδο του εθνικού πένθους εκτός από την ημέρα της κηδείας. Επίσης, η πλειοψηφία των ιδιωτικών μουσείων και των οργανισμών πολιτιστικής κληρονομιάς θα παραμείνουν κλειστά την ημέρα της κηδείας.

Σε μια δήλωση, τα Imperial War Museums (IWM) ανέφεραν: «Σε ένδειξη σεβασμού, αποφασίστηκε από τους διαχειριστές και το εκτελεστικό συμβούλιο των IWM να κλείσουν τα πέντε υποκαταστήματά μας την ημέρα της κηδείας της Βασίλισσας».

 

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness