Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οι πολιτικές του «ώριμου φρούτου» …

Γράφει ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ


Μία από τις γνωστότερες και εντελώς «τζαμπατζίδικη» τακτική των πολιτικών μας στα πλαίσια διεκδίκησης της εξουσίας είναι αυτή του «ώριμου φρούτου». Της τακτικής δηλαδή η οποία αντί να στηρίζεται σε προτάσεις που «μπορεί και πρέπει» να κατατίθενται από τους εκάστοτε μνηστήρες της εξουσίας, έχει ως εφαλτήριο τα «στραβοπατήματα» των αντιπάλων με προτίμηση τη φθορά τους λόγω άσκησης κυβερνητικών καθηκόντων.

Καλή επινόηση ακούγεται. Ούτε σπατάλη χρόνου για την κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων στα πλαίσια διαμόρφωσης των βέλτιστων πολιτικών, ούτε εκδήλωση διαθέσεων για απολογισμό και αυτοκριτική, ούτε συγκρίσεις ενώπιον της κοινωνίας και των προβλημάτων της. Όλες οι ενέργειες επικεντρωμένες στη με κάθε μέσο απαξίωση και αποδόμηση των εκάστοτε κρατούντων αλλά και στην εκπροσώπηση της όποιας δυσαρέσκειας μπορεί να υπάρχει από την πλευρά της κοινωνίας.

Όμως η πραγματικότητα που διεθνώς βιώνεται είναι εντελώς διαφορετική. Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει με ραγδαιότατους ρυθμούς. Οι εξελίξεις στους τομείς των επιστημών, της ποιότητας ζωής και των εξυπηρετήσεων είναι καταιγιστικές. Και είναι πάρα πολύ άδικο για όλους, η χώρα να μην ωφελείται λόγω των εκτός πραγματικότητας διάφορων πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Με τη δημοκρατία μας να πλήττεται ανεπανόρθωτα όχι μόνο επειδή τα τηλέφωνα των πολιτικών μας μπορεί να παρακολουθούνται αλλά και επειδή οι ταγοί μας δείχνουν να αδιαφορούν για το ότι η καθημερινότητα των πολιτών εμμέσως πλην σαφώς οδηγείται σε καταστάσεις πλήρους ελέγχου.

Με τις ανάγκες για κοινωνική συμμετοχή και εγρήγορση στα πλαίσια των αναπτυξιακών μας προοπτικών, σε διαχρονική αναζήτηση.

Με το ευρύτατο φάσμα των εκκρεμών πολιτισμικών μας προτεραιοτήτων για την ικανοποίηση των οποίων η εκδήλωση πολιτικών διαφοροποιήσεων δεν έχει κανένα νόημα.

Με τις ανισότητες στα πλαίσια διασφάλισης της ισόρροπης και τόσο ωφέλιμης για τον τόπο μας περιφερειακής ανάπτυξης, να διευρύνονται ασταμάτητα.

Με τις ελλείψεις σε ότι αφορά το εκπαιδευτικό μας σύστημα και την κατοχύρωση του μέλλοντος των νέων, να γίνονται αιτίες ανούσιων και καθημερινών πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Με τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να μη μπορεί να συνεργούν στην κατεύθυνση διασφάλισης του κοινού και δημοσίου συμφέροντος των συμπολιτών μας.

Με τις ισορροπίες μεταξύ της αγοράς και του κοινωνικού κράτους να επιζητούνται.

Και με την αναποτελεσματικότητα δρομολογημένων επιλογών να εξελίσσεται σε κανόνα.

Αξίζει πράγματι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του «ελλείμματος αποτελεσματικότητας» που για χρόνια τώρα στη χώρα μας βιώνεται. Τον Δεκέμβριο του 2017 ο υπουργός Υποδομών της τότε Κυβέρνησης εξήγγειλε τη δρομολόγηση του αναγκαίου διεθνούς διαγωνισμού ώστε στο τέλος του 2018 να είχαμε και στην Ελλάδα ηλεκτρονικά διόδια σε όλους τους αυτοκινητόδρομους, με χρέωση ανά χιλιόμετρο.

Μέχρι τώρα βέβαια όλοι γνωρίζουμε το μηδενικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης επιλογής. Ωστόσο θα ήταν παράλειψη να μη σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες- στις 31 Ιουλίου 2022- ο αρμόδιος υπουργός κ. Καραμανλής έκανε περίπου την ίδια εξαγγελία. Με την υπόσχεση ότι στα επόμενα τρία χρόνια (περί το 2025.…) θα μπορέσει να καθιερωθεί και στην Ελλάδα το πολυπόθητο σύστημα.

Εντάξει, πρόκειται για σημαντική καθυστέρηση. Όμως ας μην είμαστε και τόσο απαισιόδοξοι, υπάρχουν και χειρότερα.

Ο Αυτοκινητόδρομος Ε65, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης η οποία κυρώθηκε με τον Νόμο 3597/2007, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί και να λειτουργεί από το 2012 ….


    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness