Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

European Super League: Το χρονικό της κατάρρευσης, ο Τζόνσον, οι συγγνώμες, οι σκληροί και η κατρακύλα μιας μετοχής

Λίγο περισσότερο από 48 ώρες μετά την ανακοίνωση της «γέννησής» της, η ευρωπαϊκή Super League κατέρρευσε.
 Μετά την παραίτηση των έξι αγγλικών ομάδων και ενώ αργά το βράδυ είχε διαρρεύσει η αποχώρηση της Ίντερ, που επιβεβαιώθηκε σήμερα με ανακοίνωση («Δεν ενδιαφερόμαστε πλέον για το πρότζεκτ»), ενώ το μεσημέρι ήταν η σειρά της Ατλέτικο Μαδρίτης.
 Λίγο μετά έφτασαν, ως επιβεβαίωση της κατάρρευσης, οι δηλώσεις του προέδρου της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι.
 «Το πρότζεκτ της Super League δεν υπάρχει πλέον χωρίς αγγλικούς συλλόγους. Παραμένω πεπεισμένος για την ομορφιά του σχεδίου» παραδέχθηκε στο France Presse.
 Μετά τα λόγια του Ανιέλι, κατρακύλησε κατά 12,35% η μετοχή της Γιουβέντους, στα 0,76 ευρώ.
 Kαι αυτό, όταν τα ξημερώματα σε ανακοίνωσή της η ESL έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση και το πρότζεκτ θα συνεχιστεί χωρίς τους έξι αγγλικούς συλλόγους. Μόνο που οι έξι που απέμειναν, έγιναν γρήγορα τέσσερις.
 H Γιουβέντους είναι ένα από τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη, μαζί με Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Μίλαν, που απέμειναν από την παρέα των «12» στην European Super League.
 Τη διάρκεια της νύχτας οι οπαδοί της είχαν ανεβάσει ένα πανό στις πύλες του "Allianz Stadium" στο Τορίνο που έγραφε:
 «Η ιστορία μας δεν πρέπει να είναι λασπωμένη, να ανταλλάσσεται και να εμπορευματοποιείται. Είμαστε η Γιουβέντους. Όχι στη Super League. Ντροπή σου!»
 Με επίσημη ανακοίνωσή της η Ιντερ έκανε γνωστές τις προθέσεις της: «Η Ιντερ επιβεβαιώνει ότι ο σύλλογος δεν είναι πλέον μέρος του πρότζεκτ της Super League. Είμαστε πάντα δεσμευμένοι να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη εμπειρία ποδοσφαίρου».
 Κι αν την αρχή έκανε η Μάντσεστερ Σίτι, ακολούθησαν οι άλλοι πέντε αγγλικοί σύλλογοι, η Ιντερ και η Ατλέτικο Μαδρίτης έγινε η πρώτη -και μοναδική έως τώρα- ισπανική ομάδα που ανακοίνωσε επίσημα την αποχώρησή της από την ESL.
 Χθες αργά το βράδυ στη Βαρκελώνη είχε γίνει γνωστό ότι ακόμη και η Μπαρτσελόνα δεν είναι τόσο σίγουρη για τη συμμετοχή της, αφού η ένταξη του συλλόγου στην ESL θα εξαρτιόταν από την έγκριση των μελών, τα οποία θα κληθούν να εκφραστούν σχετικά.
 Πιο σκληρή, όπως αναμενόταν, η αντίδραση του Φλορεντίνο Πέρεθ, προέδρου της ESL: 
 «Το ποδόσφαιρο πρέπει να εξελιχθεί και αυτή η μορφή θα μας εγγυηθεί πολύ περισσότερα χρήματα. Ο Τσέφεριν δεν μπορεί να προσβάλει, όπως έκανε με τον Ανιέλι».
 Προηγουμένως, χθες αργά το απόγευμα, ένα δικαστήριο στη Μαδρίτη, επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε ήδη συμβεί πριν από χρόνια με την Euroleague, εξέδωσε απόφαση που εμποδίζει τη FIFA, την UEFA, την ισπανική Liga κσι άλλες ομοσπονδίες να αναλάβουν δράση εναντίον συλλόγων που είχαν ανακοινώσει την ένταξη στην Super League.
 Κάπως έτσι έφτασε η πρωϊνή δήλωση των «12», όπου μεταξύ άλλων ανέφεραν: 
«Η τρέχουσα κατάσταση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο χρειάζεται αλλαγή. Χρειάζεται μία νέα διοργάνωση, επειδή το σύστημα δεν λειτουργεί. Παρά την εξαγγελθείσα αποχώρηση των αγγλικών συλλόγων, που αναγκάστηκαν να λάβουν αυτές τις αποφάσεις λόγω της πίεσης που τους ασκείται, είμαστε πεπεισμένοι ότι η πρότασή μας συμμορφώνεται πλήρως με τους ευρωπαϊκούς νόμους και κανονισμούς. Ωστόσο, υπό το πρίσμα των τρεχουσών συνθηκών, θα αξιολογήσουμε το κατάλληλα βήματα για την αναμόρφωση του πρότζεκτ».
 Και άρχισαν οι... συγγνώμες από τους εμπλεκόμενους:
 «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλους τους οπαδούς και τους οπαδούς της Λίβερπουλ για την αναστάτωση που προκλήθηκε τις τελευταίες 24 ώρες» ανέφερε ο Αμερικανός ιδιοκτήτης της Λίβερπουλ, Τζον Χέρνι, σε ένα τηλεοπτικό μήνυμά του, στο οποίο βέβαια δεν ξέχασε να ζητήσει... συγχώρεση και από τον Γιούργκεν Κλοπ, που ήταν αντίθετος στο πρότζεκτ της ESL.
 Στη συνέχεια ήταν η σειρά της Άρσεναλ να ζητήσει συγγνώμη από τους οπαδούς με ένα tweet, στο οποίο οι «κανονιέρηδες» παραδέχονται ότι ήταν «λάθος». «Αφού ακούσαμε εσάς και την ευρύτερη ποδοσφαιρική κοινότητα τις τελευταίες ημέρες αποσυρόμαστε από την προτεινόμενη Super League. Κάναμε ένα λάθος και ζητούμε συγγνώμη» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των Λονδρέζων.
 Ο Ρώσος ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, που επανέλαβε ότι η αθλητική περιπέτειά του  δεν αφορούσε τα χρήματα, ήταν από τους πρώτους που... σήκωσε «λευκή σημαία», όταν διαπίστωσε το κύμα της οργής.
 Ο πρόεδρος της Τότεναμ, Ντάνιελ Λέβι, δήλωσε δημοσίως στεναχωρημένος «για την αναστάτωση που προκλήθηκε», ενώ ο αντιπρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Εντ Γουντγουόρντ, ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του εν μέσω διαμαρτυριών που προκλήθηκαν από την απόφαση του συλλόγου να ενταχθεί στο πρότζεκτ.
 Την αποχώρηση των έξι αγγλικών συλλόγων είχε φροντίσει να καλωσορίσει πρώτα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.
 «Καλωσορίζω την ανακοίνωση. Αυτό είναι το σωστό αποτέλεσμα για τους οπαδούς, τους συλλόγους και τις κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα. Πρέπει να συνεχίσουμε να προστατεύουμε το αγαπημένο μας εθνικό παιχνίδι» έγραψε στο twitter.
 «Είπα χθες ότι είναι αξιοθαύμαστο να παραδέχεσαι ότι έχεις κάνει λάθος και αυτοί οι σύλλογοι έχουν κάνει μεγάλο λάθος. Αλλά τώρα επέστρεψαν στην ομάδα και ξέρω ότι έχουν πολλά να προσφέρουν σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο» ήταν η αντίδραση του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν, που μαζί με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, χθες από το βήμα του 45ου συνεδρίου της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, ξεκαθάρισαν ότι οι 12 σύλλογοι θα χρειαστεί να γνωρίζουν ότι πρέπει να υποστούν και τις συνέπειες των πράξεών τους.

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness