Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συγκλόνισε ο Στιβ Κερ με αφορμή το νέο μακελειό στις ΗΠΑ - «Πότε θα κάνουμε κάτι»;

 Η εν ψυχρώ δολοφονία 19 μικρών παιδιών και δύο δασκάλων τους, σε δημοτικό σχολείο του Τέξας, από έναν 18χρονο (σ.σ. ο οποίος έπεσε νεκρός μετά από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς), έχει συγκλονίσει τον πλανήτη. Με δάκρυα στα μάτια και εμφανώς εκνευρισμένος, ο Στιβ Κερ, τοποθετήθηκε με σαφήνεια, για το ζήτημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μας κρατούν όμηρους 50 γερουσιαστές μη ψηφίζοντας έναν νόμο για την οπλοκατοχή. Είναι αξιολύπητο».

    Η εικόνα του προπονητή των Ουόριορς, λίγο πριν από το Game 4 με τους Μάβερικς, έκανε τον «γύρο του κόσμου», καθώς ο Κερ απηύθυνε ένα σημαντικό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, αλλά με ιδιαίτερους αποδέκτες τους γερουσιαστές των ΗΠΑ.

    «Δεν θα μιλήσω για μπάσκετ. Τίποτε δεν έχει αλλάξει στην ομάδα μας. Δεν έχει σημασία αυτό. Από την στιγμή που τελείωσε η προπόνησή μας, 14 παιδιά δολοφονήθηκαν 400 μίλια από εδώ, όπως και ένας δάσκαλος. Τις τελευταίες 10 ημέρες είδαμε να σκοτώνονται ηλικιωμένοι αφροαμερικανοί σε σούπερ μάρκετ, μετά άνθρωποι ασιατικής καταγωγής σε εκκλησία και τώρα είδαμε παιδιά να δολοφονούνται σε σχολείο», τόνισε ο Κερ (σ.σ. μέχρι την στιγμή των δηλώσεων του δεν είχε γίνει γνωστό ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν 19 παιδιά και δύο δάσκαλοι), για να προσθέσει φωνάζοντας: «Πότε θα κάνουμε κάτι; Έχω κουραστεί να κάνω δηλώσεις και να δίνω συλλυπητήρια σε συντετριμμένες οικογένειες. Συγγνώμη, αλλά έχω κουραστεί να κρατάμε ενός λεπτού σιγή. Αρκετά! Έχουμε 50 γερουσιαστές, οι οποίοι αρνούνται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την οπλοκατοχή, που περιμένει να ψηφιστεί εδώ και δύο χρόνια. Και υπάρχει λόγος που δεν το κάνουν. Θέλουν να έχουν δύναμη. Σας ρωτάω λοιπόν όλους, ρωτάω αυτούς τους γερουσιαστές που δεν κάνουν κάτι για τις δολοφονίες σε σχολεία και σούπερ μάρκετ. Θα βάλετε την επιθυμία σας για δύναμη πάνω από την ασφάλεια των παιδιών, των ηλικιωμένων και όσων πάνε στην εκκλησία; Επειδή έτσι φαίνεται. Εχω κουραστεί. Θα παίξουμε σήμερα, αλλά θέλω όλοι όσοι δουν αυτό το μήνυμα να σκεφτούν τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, τους γονείς τους τα αδέλφια τους. Να σκεφτείτε όλοι πώς θα νιώθατε αν αυτό συνέβαινε σε εσάς. Δεν γίνεται να το συνηθίζουμε αυτό και να καθόμαστε όταν το διαβάζουμε λέγοντας «εντάξει, ας κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή». Θα παίξουμε μπάσκετ τώρα, αλλά υπάρχουν 50 γερουσιαστές που μας κρατούν ομήρους. Το 90% των Αμερικανών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, ζητούν να υπάρχει έλεγχος ιστορικού εάν κάποιος θέλει να πάρει όπλο. Το 90%! Μας κρατούν ομήρους 50 γερουσιαστές επειδή αρνούνται να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο για να διατηρήσουν την δύναμή τους. Είναι λυπηρό».

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Κερ είναι από τους πλέον υπέρμαχους σχετικά με το θέμα της οπλοκατοχής -και την κατάργηση της- στις ΗΠΑ, καθώς όταν ήταν έφηβος έχασε τον πατέρα του, ο οποίος ήταν καθηγητής σε Πανεπιστήμιο στην Βηρυτό και δολοφονήθηκε το 1984.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ