Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ανδρέας Λοβέρδος: Συνέχεια στην ποινική δίωξη προτείνει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών

Με πρότασή του προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών προτείνει η δικογραφία για την ποινική δίωξη του Ανδρέα Λοβέρδου στην υπόθεση της Novartis να διαβιβαστεί εκ νέου στην κύρια ανάκριση προκειμένου να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί.

Κατηγορηματική είναι η πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών σε ό,τι αφορά τη διαφωνία μεταξύ ανακρίτριας και εισαγγελέα για τη μεταχείριση της δικογραφίας σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, για δωροληψία κατ' εξακολούθηση στο σκάνδαλο Novartis.

O εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ιωακείμ Κασωτάκης, απορρίπτει το σύνολο των επιχειρημάτων της ανακρίτριας Διαφθοράς Γλυκερίας-Λουίζας Ιωαννίδου, η οποία δήλωσε αναρμόδια για τη διενέργεια της κύριας ανάκρισης και παράλληλα έκρινε ότι τα αδικήματα που βαραίνουν τον πρώην υπουργό έχουν παραγραφεί στο πλαίσιο του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Η ανακρίτρια έχει επικαλεστεί αναρμοδιότητα προς την ανάκριση, «ενόψει της ειδικής και αποκλειστικής αρμοδιότητας του Ειδικού ∆ικαστηρίου και του ∆ικαστικού Συµβουλίου του Ειδικού ∆ικαστηρίου». Επίσης έχει κρίνει απαράδεκτη την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Ανδρέα Λοβέρδου λόγω παραγραφής των αδικημάτων που του αποδίδονται, καθώς φέρονται να τελέστηκαν κατά την άσκηση καθηκόντων του ως υπουργού Υγείας την περιόδο 2011-2012, συνεπώς εμπίπτουν στην αποσβεστική προθεσμία για τα υπουργικά αδικήματα που προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. 

Ωστόσο ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών διαφώνησε με την ανακρίτρια και το θέμα παραπέμφθηκε προς κρίση στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Το σκεπτικό της πρότασης προς το Δικαστικό Συμβούλιο   

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών στην πρότασή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο απορρίπτει τα περί αναρμοδιότητας της ανακρίτριας υπό το σκεπτικό ότι η Ολομέλεια της Βουλής έκρινε ότι η τυχόν εγκληματική δραστηριότητα του υπουργού δεν εντάσσεται στο πλέγμα των νομίμων καθηκόντων του, συνεπώς η πλήρης και αποκλειστική δικαιοδοσία ανήκει στην ποινική δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2018 η Βουλή έκρινε ότι είναι αναρµόδια επειδή το αδίκηµα της δωροδοκίας τελείται επ’ ευκαιρία άσκησης των καθηκόντων και όχι στο πλαίσιο αυτών, άρα δεν εµπίπτει στον νόµο περί ευθύνης υπουργών καθώς. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2019 η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Λοβέρδου -με τη σύμφωνη γνώμη του ίδιου- και μετά του ασκήθηκε η ποινική δίωξη.

Σε ό,τι αφορά τα περί παραγραφής, ο εισαγγελέας αναφέρει ότι «με την αμετάκλητη και ανεπιστρεπτί παραπομπή της υπόθεσης στα όργανα της τακτικής ποινικής δικαιοσύνης», με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, «τυγχάνουν πλέον σε εφαρμογής μόνο οι κοινοί κανόνες παραγραφής (...) εν προκειμένω 15ετίας, ενόψει του κακουργηματικού χαρακτήρα» της κατηγορίας για δωροληψία κατ' εξακολούθηση.

«Δεδομένου δε του χρόνου τέλεσης αυτής [01-04-2011/17-05-2012] είναι προφανές ότι δεν εξαλείφθηκε το αξιόποινό της, καθόσον δεν επήλθε ακόμη η συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής της, ως εκ τούτου παραδεκτώς ασκήθηκε η εκκρεμούσα ποινική δίωξη» συμπληρώνει.

Τέλος, για το επιχείρημα της ανακρίτριας ότι η ίδια έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει απόφαση της Βουλής περί δικαιοδοσίας της, ο εισαγγελέας κρίνει ότι κάτι τέτοιο «αφενός μεν ουδέν νομικό έρεισμα στις κείμενες συνταγματικές διατάξεις βρίσκει, αφετέρου δε επιφέρει νομοθετικά αρρύθμιστη δικονομική ανωμαλία και δημιουργεί διαδικαστικό αδιέξοδο, το οποίο παρακωλύει την ορθή περαιτέρω εξέλιξη της συγκεκριμένης ποινικής υπόθεσης».

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα το όνομα των οποίων είχε εμπλακεί σε υποθέσεις δωροληψιών από τη Novartis, έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση.

ΠΗΓΗ:CNN

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness