Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ασκήσεις ισορροπίας για τη φορολόγηση των "ουρανοκατέβατων" κερδών στο ρεύμα

Η ΡΑΕ παρέδωσε το πόρισμά της, σύμφωνα με το οποίο τα υπερκέρδη της ΔΕΗ και των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών φτάνουν τα 600 εκατ. ευρώ. Αν όμως υπολογιστούν και οι ζημιές των εταιρειών από τα σταθερά τιμολόγια, το ποσό θα πέσει στο μισό

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με το τι θα αποδώσει στα δημόσια ταμεία η φορολόγηση των υπερκερδών τα οποία επιφύλαξε η ενεργειακή κρίση των τελευταίων μηνών στις ηλεκτροπαραγωγικές εταιρείες, δηλαδή στη ΔΕΗ και στους ιδιώτες παραγωγούς, μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Και τούτο διότι, παρότι το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το τι ακριβώς συνέβη στην ηλεκτρική αγορά έχει δοθεί στην κυβέρνηση, η τελευταία δεν έχει ξεκαθαρίσει το τι θα κάνει. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν αναφορές από κυβερνητικά χείλη για «υπερέσοδα» αλλά και για «υπερκέρδη» που είναι φυσικά εντελώς διαφορετικό πράγμα.

Η αξιολόγηση των δεδομένων που παρέδωσε η ΡΑΕ θα γίνει την εβδομάδα αυτή και θα ακολουθήσουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το αν θα ακολουθηθεί η αρχική δέσμευση του πρωθυπουργού για φορολόγηση με 90% των «επιπλέον καθαρών κερδών» ή θα επιλεγεί άλλη μέθοδος.

Τα δεδομένα πάντως, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, που προκύπτουν από το πόρισμα της ΡΑΕ για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022 είναι τα εξής:

Η κερδοφορία την καθετοποιημένων προμηθευτών από τη συμμετοχή τους στη χονδρική αγορά ήταν αυξημένη κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, αθροιστικά, κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Οι εκπτώσεις που έκαναν οι εταιρείες προς τους πελάτες τους κατά την αντίστοιχη περίοδο αθροίζουν περί τα 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος αφορά το 30% που αφαίρεσε οριζόντια η ΔΕΗ από τότε που ξεκίνησε να βάζει ρήτρα προσαρμογής. Συνεπώς αν από τα 900 εκατ. ευρώ αφαιρεθούν τα 300 εκατ. ευρώ, μένουν περί τα 600 εκατ. ευρώ «επιπλέον κέρδη».

Η Ρυθμιστική Αρχή έχει υπολογίσει μία ακόμα παράμετρο. Τις απώλειες που είχαν οι ηλεκτρικές εταιρείες από τα λεγόμενα σταθερά τιμολόγια, τα οποία κατά κανόνα ήταν σε τιμές χαμηλότερες του κόστους παραγωγής και συνεπώς οι εταιρείες τα «επιδοτούσαν». Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που πολλές από αυτές (αλλά όχι η ΔΕΗ που έχει το μεγάλο πελατολόγιο) προχώρησαν σε μονομερή καταγγελία των σχετικών συμβάσεων με τους καταναλωτές.

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει ολόκληρη την Υψηλή Τάση (βιομηχανικά τιμολόγια) που κρατήθηκαν σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις τιμές που επικρατούν στην αγορά, τη Μέση Τάση (μεγάλες εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις) που οι απώλειες ήταν συγκριτικά μικρότερες γιατί έγιναν σταδιακά προσαρμογές και τους περίπου 500.000 πελάτες της Χαμηλής Τάσης.

Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο της απώλειας που εμφανίζονται να είχαν οι ηλεκτροπαραγωγικές εταιρείες από τα σταθερά τιμολόγια κάθε κατηγορίας υπολογίζονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, με το σημαντικά μεγαλύτερο ποσό να αφορά τη ΔΕΗ. Συνεπώς αν ληφθεί υπόψη και αυτή η παράμετρος και αφαιρεθούν τα σχετικά ποσά, το υπόλοιπο προς φορολόγηση ποσό θα κινηθεί τελικά στα επίπεδα των 300 εκατ.ευρώ (900 μείον 300 μείον 300).

Στο πόρισμα της ΡΑΕ αναφέρεται ότι το κόστος από τη διατήρηση των σταθερών τιμολογίων σε επίπεδα προ κρίσης χαρακτηρίζεται από τους προμηθευτές ως "έμμεση έκπτωση" προς τους καταναλωτές.

Είναι άγνωστο ωστόσο εάν η κυβέρνηση θα δεχθεί το σκεπτικό αυτό, ή αν θα ακολουθήσει άλλη μέθοδο. Είναι βέβαιο ότι στις επιλογές της θα βαρύνει και το γεγονός ότι η ΔΕΗ είναι εκείνη που θα κληθεί να καταβάλλει το μεγαλύτερο μέρος της φορολόγησης μέσω του ειδικού τέλους 90% που έχει αναγγελθεί. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός των ημερών.

ΠΗΓΗ NEWS2474.GR

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.