Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Με 158 ψήφους «πέρασε» το εργασιακό νομοσχέδιο επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του, κατά πλειοψηφία, το εργασιακό νομοσχέδιο

Με τις 158 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψηφίστηκε, επί της αρχής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Κατά της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση, η οποία καταψήφισε επίσης τον σκληρό πυρήνα των διατάξεων για τα εργασιακά. Αρκετές διατάξεις, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την ενσωμάτωση των Οδηγιών και των Συμβάσεων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, έλαβαν θετική ψήφο από την αντιπολίτευση, με εξαίρεση το ΚΚΕ που έχει καταψηφίσει την αρχή, τα άρθρα και το σύνολο του νομοσχεδίου.

Με την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια η τριήμερη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την «Προστασία της Εργασίας - Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής "Επιθεώρηση Εργασίας" - Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας - Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής».

Τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, όλων των άρθρων και στο συνόλου του νομοσχεδίου ζήτησε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, ορισμένων άρθρων που αφορούν -όπως θεωρούν- τον πυρήνα του σχεδίου νόμου και επί του συνόλου κατέθεσαν και οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ.

 

Κ. Χατζηδάκης: Παραπάνω δύναμη στον εργαζόμενο, παραπάνω δύναμη στην οικονομία, παραπάνω δύναμη στην Ελλάδα

«Το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Είναι ένα νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει σημαντικά το εργατικό δίκαιο και είναι μια παρέμβαση που ακολουθεί αυτά που συμβαίνουν στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, κλείνοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

«Δεν θα σας κουράσω. Έχουν λεχθεί όλα και από όλους. Έκλεισαν και οι διαδηλώσεις. Ομολογώ, έχω δει και πιο μαζικές, όλα τα τελευταία και τα παλαιότερα χρόνια και έχω δει και μεγαλύτερη συμμετοχή σε απεργίες», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Φυσικά άκουσα τα σχολιανά μου. Όχι μόνο τις τελευταίες 3 ημέρες, αλλά εδώ και 2,5 μήνες. Δεν ήταν και η πρώτη φορά που τα έχω ακούσει, εδώ που τα λέμε. Τα έχω ακούσει ξανά και όταν, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, προχωρούσαμε την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής και την εξυγίανση του ΟΣΕ και όταν, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, προχωρούσαμε τη σύμβαση παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων και όταν τώρα, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προχωρούσαμε την προσπάθεια διάσωσης της ΔΕΗ από τη χρεοκοπία». Όπως είπε δε, η συνέχεια «διέψευσε τους επικριτές του», διότι από την Ολυμπιακή «γλυτώσαμε το 1 εκατομμύριο ευρώ την ημέρα, από τον ΟΣΕ 2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, τα περιφερειακά αεροδρόμια έχουν αλλάξει όψη και η ΔΕΗ, εκεί που η μετοχή της ήταν 1,2 ευρώ, σήμερα, 1,5 χρόνο μετά, είναι 9 ευρώ».

«Οι ίδιοι που μας επέκριναν για αυτά, είναι οι ίδιοι που μας επικρίνουν και για ετούτο εδώ το νομοσχέδιο», είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «κι εσείς και εμείς θα κριθούμε στην πράξη, διότι αυτό το νομοσχέδιο δεν θα εφαρμοστεί σε πέντε τέρμινα αλλά πάρα πολλές διατάξεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται, από την ημέρα δημοσίευσης του νομοσχεδίου στο Φύλλο της Κυβερνήσεως και κάποιες άλλες κάνα δύο μήνες μετά. 'Αρα Κυριακή κοντή γιορτή και θα φανεί ποιος έλεγε ψέματα».

Είτε αμέσως μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου στο ΦΕΚ είτε ένα με δύο μήνες μετά, επέμεινε ο Κωστής Χατζηδάκης, «οι πατεράδες που η σύζυγός τους κάνει ένα παιδί, θα παίρνουν άδεια 14 ημέρες. Και οι δύο γονείς θα παίρνουν γονική άδεια πληρωμένη για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν πια να συμφωνούν ρυθμίσεις σε προσωπική βάση, για τη συμφιλίωση της προσωπικής με την επαγγελματική τους ζωή, για την οποία άνοιξε το δρόμο η κ. Αχτσιόγλου με την Οδηγία που συμφώνησε. Επίσης οι εργατοτεχνίτες θα αρχίσουν να παίρνουν την ίδια αποζημίωση που παίρνουν οι υπάλληλοι, οι τηλεργαζόμενοι θα έχουν δικαίωμα αποσύνδεσης, μετά το πέρας του ωραρίου τους, οι εργαζόμενοι όλοι θα έχουν προστατευτικό πλαίσιο για τη βία και την παρενόχληση στο χώρο εργασίας, όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν καλύτερα πρότυπα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, όσοι θέλουν παρά πάνω υπερωρίες, θα μπορούν να το κάνουν, και έτσι θα βάζουν παραπάνω χρήματα στην τσέπη τους. Οι αυτοαπασχολούμενοι στα delivery θα έχουν το δικαίωμα να συνδικαλίζονται αλλά κυρίως θα έχουν προστασία για την υγεία και την ασφάλεια τους και βεβαίως θα ξεκινήσει η προετοιμασία του ΠΔ για τη νέα Επιθεώρηση Εργασίας, που θα κάνει αντικειμενικούς ελέγχους στην αγορά εργασίας. Κυρίως θα προχωρήσει η βασική τομή του νομοσχεδίου που είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία θα είναι η εγγύηση για τα δικαιώματα του εργαζομένου, εγγύηση για το 8ωρο, εγγύηση για τις υπερωρίες, εγγύηση για τη διευθέτηση».

Ο Κωστής Χατζηδάκης ευχαρίστησε όσους του άσκησαν κριτική, έστω και αυστηρή κριτική, «σεβόμενοι τους κανόνες του πολιτικού και του ανθρώπινου πολιτισμού και δεν κατέφυγαν σε ύβρεις και σε τοξική προσέγγιση που χαμηλώνει το επίπεδο της πολιτικής και αδικεί την Ελλάδα». Ευχαρίστησε τους συναδέλφους του, της ΝΔ, «την ισχυρή Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ», για τη στήριξή της στον ίδιο και στο νομοσχέδιο. Ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στο υπουργείο, «για την πολύ δύσκολη και ποιοτική δουλειά». Ευχαρίστησε «πάνω από όλα», τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη του, «για τις ιδέες που έδωσε, κατά την επεξεργασία αυτού του νομοσχεδίου, για τη συνεργασία, και πάνω από όλα, για τη στήριξή του, από την αρχή μέχρι το τέλος».

«Για μένα, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας, στην πολιτική μου διαδρομή. Είναι όμως ακόμα περισσότερο, αυτό το νομοσχέδιο, μια μεταρρύθμιση η οποία δίνει παραπάνω δύναμη στον εργαζόμενο, και παραπάνω δύναμη στην οικονομία. Δίνει δύναμη στην Ελλάδα να μπει στον πυρήνα των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών», είπε ο υπουργός Εργασίας.

 

Δ. Μιχαηλίδου: Εμβληματικές μεταρρυθμίσεις οι διατάξεις του ν/σ για την στήριξη της οικογένειας, της γονεϊκότητας και της αντιμετώπισης της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας

Σε δύο κορυφαίες μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου , επικεντρώθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στην Ολομέλεια για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Η υφυπουργός, επικεντρώθηκε στις δύο διατάξεις που αποσκοπούν στη στήριξη της οικογένειας και της γονεϊκότητας και στην αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.

Η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην επέκταση των γονικών αδειών και θέσπιση νέων που θεσπίζονται λέγοντας σκωπτικά προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης πάλι από «κοινωνικά ανάλγητη» Νέα Δημοκρατία όπως λέτε εσείς. Ο στόχος, είπε η υφυπουργός είναι διπλός: Καθιερώνεται η ίση μεταχείριση των δύο φύλων σε σχέση με τον γονεϊκό τους ρόλο, ενώ παράλληλα επιχειρείται η εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Για πρώτη φορά , τόνισε, προβλέπεται γονική άδεια τεσσάρων μηνών, εκ των οποίων οι δύο με αποδοχές και για τα δύο φύλα, και για τους δύο γονείς. Για πρώτη φορά προβλέπεται άδεια πατρότητας δεκατεσσάρων ημερών με αποδοχές. Επεκτείνεται το μειωμένο ωράριο εργασίας και στις μητέρες που απέκτησαν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και δίνεται το δικαίωμα σε γονείς και φροντιστές παιδιών έως δώδεκα ετών να επιλέγουν ευέλικτα σχήματα εργασίας, όπως οι ίδιοι θέλουν. Για πρώτη φορά, υπογράμμισε, αναγνωρίζεται στις θετές μητέρες το δικαίωμα στην άδεια λοχείας εννέα εβδομάδων και στην ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας διάρκειας έξι μηνών και επιδοτούμενης από τον ΟΑΕΔ.

Η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου μάλιστα χαρακτήρισε μεγάλη την σημασία αυτής της διάταξης καθώς όπως είπε θα λειτουργεί ως μια ανακούφιση προς όλους εκείνους τους συμπολίτες μας οι οποίοι θα επιθυμούσαν να υιοθετήσουν ένα παιδί, που σήμερα ζει σε κάποιο ίδρυμα. Πρόκειται όπως είπε για μια διάταξη ενίσχυση του θεσμού της υιοθεσίας και της αναδοχής.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στην τροπολογία για το ύψος του επιδόματος αναδοχής, που θεσπίζεται και δίνεται για πρώτη φορά σε όλη την επικράτεια τελικά από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και ανέλυσε πως για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης η πλατφόρμα ήδη λειτουργεί εδώ και εβδομάδες και δίνεται 325 ευρώ, αυτόματα και οριζόντια, μηνιαία. Για παιδιά με αναπηρία προβλέπεται βάση να είναι τα 375 ευρώ και αυτό να προσαυξάνεται με το πλήρες ποσό του αναπηρικού επιδόματος που δικαιούται το κάθε άτομο με αναπηρία, έτσι ώστε επιτέλους και οι ανάδοχοι γονείς να λαμβάνουν σύννομα το επίδομα αναπηρίας του παιδιού τους. Επομένως, είπε η υφυπουργός το επίδομα-βάση των 375 ευρώ αθροιστικά μπορεί να ξεπερνά σε περίπτωση πολλαπλών αναπήρων και τα 2.000 ευρώ. Κι εδώ, πρόσθεσε, έρχεται και η νομοτεχνική βελτιώσει που έκανε την οποία κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας και η οποία δεν βάζει κάποιο όριο ηλικίας στο επίδομα αναδοχής αναδόχων παιδιών με αναπηρία. Ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης, παρατήρησε η υφυπουργός, δυστυχώς, ήταν ένα επίδομα που ξεκινούσε από τα 325 ευρώ και έφτανε έως τα 1063 ευρώ σε περιπτώσεις αναπηρίας του αναδεχόμενου παιδιού. Αντίθετα, το δικό μας σύστημα, ένα σύστημα το οποίο υπάρχει και δεν είναι στο πλαίσιο του φαντασιακού, ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των παιδιών με αναπηρία και των οικογενειών τους και μπορεί να ξεπερνά μέχρι και τα 2.000 ευρώ.

Η υφυπουργός , επίσης, σημείωσε πως το νομοσχέδιο αυτό έχει και κοινωνική διάσταση στο περιεχόμενό του καθώς εισάγει μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο. Υποχρέωσή μας, είπε η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, είναι να προφυλάξουμε τον κόσμο της εργασίας από απαράδεκτες συμπεριφορές και αυτό κάνουμε.

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο, η υφυπουργός μεταξύ άλλων τόνισε πως επεκτείνονται τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στη διεθνή αγορά εργασίας, ενισχύεται η προστασία των εργαζομένων, αναβαθμίζει τον ελεγκτικό μηχανισμό, ώστε να περιορίζεται η εργοδοτική αυθαιρεσία και η παραβατικότητα και καθιστά υπεύθυνο τον εργοδότη για την ασφάλεια των εργαζομένων Και πρόσθεσε «δεν ανακαλύψαμε την πυρίτιδα. Προχωρήσαμε στην κύρωση διεθνών συμβάσεων που προστατεύουν την εργασία και αξιοποιήσαμε καλές ευρωπαϊκές και παγκόσμιες πρακτικές, με στόχο να προλάβουμε τις εξελίξεις και να κερδίσουμε το μέλλον για τις επόμενες γενιές. Γι' αυτό πρέπει να ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία».

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...