Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Επιπλέον χρήματα και αρμοδιότητες ζητούν οι Δήμαρχοι - Συνεχίζεται σήμερα το συνέδριο της ΚΕΔΕ

Η καρδιά της αυτοδιοίκησης από χθες το απόγευμα χτυπά στο Βόλο, στην πόλη που υποδέχεται το μεγάλο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος καλωσόρισε τους δημάρχους όλης της Ελλάδας και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο συνέδριο.

Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, στο Βόλο, συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Νίκος Σουλιώτης, Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από τη Φθιώτιδα, ενώ από τις εργασίες του συνεδρίου απουσιάζει ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος ο οποίος διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «είναι το τελευταίο πριν τις εκλογές συνέδριο που κάνουμε με αυτή τη διοίκηση. Γίνεται σε μία δύσκολη κατάσταση, με έναν πόλεμο που εξελίσσεται στην Ουκρανία, με ένα ενεργειακό σκηνικό που μας έχει φέρει στα όριά μας, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τους Δήμους και με έναν πληθωρισμό που κανείς δε θα περίμενε πέρυσι. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τους Δήμους όρθιους και να κάνουμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί στους πολίτες. Συνεχίζουμε να κρατάμε τις κοινωνίες όρθιες.

Τα πάντα έχουν αυξηθεί, αλλά ούτε το νερό αυξήθηκε, ούτε τα δημοτικά τέλη. Τα λεφτά των Δήμων όμως τελειώνουν και δε μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο έτσι.

Πρέπει να καταλάβει το κράτος ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ψηλά. Δε μπορεί το κράτος από την Αθήνα να διοικεί τα πάντα. Πρέπει να τη στηρίξει πραγματικά με αρμοδιότητες και χρήματα, αλλά και θεσμικά διότι νιώθω ότι είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Δήμαρχοι κατηγορούνται για κακούργημα για τα αδέσποτα. Είμαστε ανυπεράσπιστοι απέναντι και στη δικαιοσύνη.

Πρέπει να αλλάξουμε κάτι στην ενέργεια. Αλλιώς θα είμαστε εδώ πάλι και του χρόνου. Εμπιστοσύνη και νομική θωράκιση στην αυτοδιοίκηση θέλουμε.»




Σημαντική ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δημάρχου Κιλελέρ κ. Αθανασίου Νασιακόπουλου όπου ως βασικός εισηγητής στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της
ΚΕΔΕ κατέθεσε τις θέσεις και τις προτάσεις που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας των τοπικών κοινωνιών. Οι θέσεις είναι:

• Αντιμετώπιση με συγκεκριμένες θέσεις της ενεργειακής κρίσης όπως οικονομίες κλίμακος, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων. Συγκεκριμένα σας παραθέτω τα παρακάτω στοιχεία. Το ενεργειακό κόστος για τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ Πανελληνίως ανέρχεται στο δυσθεώρητο ποσό του 1, 2 δις ευρώ ετησίως. Οι ενεργειακές ανάγκες των Δήμων και ΔΕΥΑ προκειμένου να έχουν επάρκεια είναι της τάξης των 5.000 MW, το οποίο ως κόστος επένδυσης ανέρχεται στο ποσό των 3 δις ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Σε περίπτωση που υλοποιηθεί αυτή η επένδυση θα έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 60%. Αυτό σημαίνει σε απόλυτα νούμερα ότι θα εξοικονομούμε περίπου 720 εκατομμύρια ευρώ ετησίως χωρίς να υπολογίζονται οι λοιπές χρεώσεις. Κάτι τέτοιο θα ήταν κυριολεκτικά «σωτήριο». Εάν δε, συνυπολογίζουμε και τον χρόνο απόσβεσης που είναι περίπου 4 έτη τότε γίνεται κατανοητό ότι αυτή η επένδυση είναι άμεσης προτεραιότητας με τεράστια οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Η απαιτούμενη έκταση για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών μονάδων είναι περίπου 50.000 στρέμματα για όλη την Ελλάδα.

• Καταστατική θέση των Αιρετών

• Στελέχωση των ΟΤΑ που είναι υποστελεχωμένοι.

• Κάλυψη του ελάχιστου κόστους λειτουργίας των Δήμων, αφού όμως ληφθεί υπόψη:

• α) η άμεση χρηματοδότηση, στελέχωση και υποδομές μεταβιβασμένων αρμοδιοτήτων (ενδεικτικά: Ναυαγοσωστική κάλυψη, αδέσποτα, καθαρισμός οικοπέδων, γκρεμισμένα σπίτια κλπ).
  β) η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους (ρεύμα, καύσιμα)

• Διαδικασίες προετοιμασίας φακέλων για το Ταμείο Ανάκαμψης και γνωστοποίηση των όρων ένταξης των προτάσεων.

• Τη μη εφαρμογή του τέλους ταφής απορριμμάτων αφού, για μια φορά ακόμη, η ευθύνη των καθυστερήσεων ανήκει στην πολιτεία και όχι στους Δήμους.

• Αλλαγή κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ και ΣΑΤΑ και άμεση απόδοση παρακρατηθέντων

• Επανακατοίκηση της υπαίθρου για την τόνωση της με συγκεκριμένα κίνητρα.

• Στέγαση Δημοσίων Υπαλλήλων σε μικρούς Ορεινούς και Νησιωτικούς Δήμους.

• Συνεργασία των Δήμων με τις διαχειριστικές αρχές και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς με τον καθορισμό συγκεκριμένων χρονικών ορίων για την εκτέλεση έργων.

• Υποχρεωτική η γνώμη των Δήμων για έργα που αφορούν σε ΑΠΕ. Νομοθετική παρέμβαση ώστε η γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι δεσμευτική.

• Περιβαλλοντικό τέλος για την άρδευση και ύδρευση: Για την άρδευση το συγκεκριμένο τέλος στη λεκάνη απορροής του Πηνειού υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 11 ευρώ ανά στρέμμα. Πόσο δυσβάσταχτο! Ζητάμε να μην ισχύσει αυτή η επιβάρυνση.

• Δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων: Προκειμένου να ανταπεξέλθουν οι Δήμοι ζητάμε να γίνει επιμήκυνση των δανείων κατά 17 μήνες ή οι δόσεις να γίνουν περισσότερες από 22.

• Κάλυψη εξόδων των Δημοτικών Συμβούλων και των Αντιδημάρχων που είναι συνταξιούχοι ή Δημόσιοι Υπάλληλοι.

• Δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους ΟΤΑ για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

• Υποχρέωση για όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας καταγραφής των οφειλών τους στους Δήμους ώστε να υπάρχει έλεγχος της απόδοσή τους.

• Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την αντικατάσταση οχημάτων και μηχανήματων αλλά και για αγορά νέων σε υπηρεσίες όπως η Πολιτική Προστασία.

• Θεσμοθέτηση αυστηρών χρονικών ορίων σε όλες τις υπηρεσίες για γνωμοδοτήσεις απαντήσεις.


Μπακογιάννης κατά υπουργών του Μητσοτάκη: Είναι οι μεγαλύτεροι «τζαμπατζήδες» 



Επίθεση κατά υπουργών της κυβέρνησης εξαπέλυσε, κατά την ομιλία του στην ΚΕΔΕ, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Συγκεκριμένα, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι: “ο μεγαλύτερος τζαμπατζής σήμερα στην Ελλάδα και στον Δήμο Αθηναίων είναι το ίδιο το Κράτος. Τα Υπουργεία δεν πληρώνουν ανταποδοτικά. Πληρώνουν φως, νερό, τηλέφωνο, αλλά στον δήμο δεν πληρώνουν, ούτε για τα σκουπίδια, ούτε για τον ηλεκτροφωτισμό. Δεν καταβάλλουν δημοτικά τέλη!”

Ειδικότερα, ο Κώστας Μπακογιάννης, κατά την παρέμβασή του στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στον Βόλο, επισήμανε την ανάγκη οι Δήμοι να αποκτήσουν μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, αυτονομίας και ανεξαρτησίας, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν βήματα μπροστά, τονίζοντας παράλληλα, τις διαχρονικές αιτίες κακοδαιμονίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και υστέρησης στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Όπως ανάφερε: “το 2023 είναι η χρονιά μας, και για εθνικές και για αυτοδιοικητικές εκλογές. Μάς δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε μια ανασκόπηση. Να μιλήσουμε ανοιχτά και ειλικρινά. Διότι πολλές φορές παγιδευόμαστε στο σήμερα και στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε τους δήμους μας όρθιους κόντρα στο ρεύμα, χάνοντας τη δυνατότητα να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε το αύριο”, λέγοντας ότι είναι δύο τα βασικά ζητήματα, τα οποία προκύπτουν: Το οικονομικό και το θεσμικό.

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...