Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Με διάθεση βελτιώσεων από τον υπουργό Σπ. Λιβανό και επιφυλάξεις και ενστάσεις από αντιπολίτευση... Άρχισε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων


Ανοιχτός σε νέες προτάσεις και ιδέες σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφίας, εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.  
 «Στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση μίας ολοκληρωμένης προοδευτικής μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του ισχύοντος πλαισίου, ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά οι έλληνες κτηνοτρόφοι» ανέφερε ο κ. Λιβανός.
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναγνώρισαν ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν αρκετές θετικές διατάξεις, ωστόσο επέκριναν την κυβέρνηση, ότι «καταθέτει ένα μη ολοκληρωμένο σχέδιο, χωρίς προηγουμένως να έχει επιλύσει μεγάλα και ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση από τις επιπτώσεις, τόσο της κλιματικής αλλαγής, όσο και της πανδημίας».
«Το νομοσχέδιο είναι προϊόν ενός ουσιαστικού, εξαντλητικού και παραγωγικού διαλόγου. Είναι ένα περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που υπηρετεί τους κτηνοτρόφους. Θέλουμε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε μία εθνική στρατηγική ενίσχυσης της ελληνικής αγροτοκτηνοτροφίας», τόνισε ο κ. Λιβανός. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για «για δύο πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής» που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών και στην επέκταση των ελέγχων - ώστε να τηρούνται οι κανόνες - και στην ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφικής δραστηριότητας. «Κατά τη διάρκεια του covid έχουν διατεθεί πάνω από 92 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων. Όχι αρκετά λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών, ωστόσο δίκαια», σημείωσε ο κ. Λιβάνος. Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων απέναντι στις αυξήσεις των τιμών και στις ζωοτροφές και στην ενέργεια, ο υπουργός αντέτεινε ότι «κανείς δεν μπορεί να μονοπωλήσει την ευαισθησία σε αυτό το πρόβλημα».
«Όλοι καταλαβαίνουν πόσο βάλλονται οι έλληνες παραγωγοί και κτηνοτρόφοι από τις αυξήσεις των τιμών. Όλοι είμαστε στην ίδια μεριά του ποταμού. Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να διορθώσει τις στρεβλώσεις προς όφελος των παραγωγών. Κάποιοι πυροδοτούν, θέλουν αντιδράσεις. Εμείς είμαστε συνεχώς ανοικτοί στο διάλογο, όμως, στο επίπεδο της πολιτικής μας, είναι σταθερή η θέση μας σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις και τη διαμόρφωση των τιμών, ώστε να υπάρχουν κοινοί κανόνες για όλους σε ένα κράτος δικαίου.
Θα συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία να αγωνιζόμαστε, για να βοηθήσουμε τους πολλούς, και όχι τους λίγους, αυτούς που βρίσκουν παραθυράκια και κόβουν χρήματα από το σύνολο των αγροτών και κτηνοτρόφων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο
κ. Λιβανός.                           (ΑΠΕ)

    

randomness