Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σήμερα το αίτημα Σουηδίας-Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ - "Αγκάθι" η στάση της Τουρκίας

Σουηδία και Φινλανδία καταθέσουν μαζί τις αιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ και καλούν τις ΗΠΑ να τις επικυρώσουν γρήγορα ώστε να προχωρήσει ταχύτερα η διαδικασία. Πώς μπορεί να αλλάξει η θέση του Ερντογάν.

Τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ καταθέτουν σήμερα, Τετάρτη Σουηδία και Φινλανδία, μετά τις χθεσινές καθοριστικές εξελίξεις και την οριστικοποίησή της απόφασής τους να αιτηθούν τη συμμετοχή τους στη Συμμαχία.

"Στη Σουηδία και στη Φινλανδία συμφωνούμε επίσης να πάμε χέρι χέρι διά μέσου ολόκληρης αυτής της διαδικασίας και θα καταθέσουμε αύριο μαζί την αίτηση", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο στη σουηδική πρωτεύουσα.

Ο Φινλανδός πρόεδρος είπε πως μια γρήγορη επικύρωση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τις ΗΠΑ θα βοηθούσε την όλη διαδικασία να προχωρήσει πιο γρήγορα.

«Εάν έχετε μια γρήγορη διαδικασία εκεί, βοηθά την όλη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα για την όλη διαδικασία», τόνισε ο Νιινίστο σε δημοσιογράφους στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Σουηδή πρωθυπουργό.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε ο Φινλανδός πρόεδρος.

Να σημειωθεί πως σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρέσβη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, Κλάους Κορχόνεν καθώς και με τον Πρέσβη της Σουηδίας στη Συμμαχία 'Αξελ Βέρνχοφ.

Συνάντηση με Μπάιντεν την Πέμπτη

Ο Νιινίστο και η Άντερσον αναμένεται να συναντηθούν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία.

Παράλληλα η Άντερσον ανέφερε ότι η Στοκχόλμη είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία για την αίτησή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να επιδιώξει να επιλύσει όποια ζητήματα έχει η Άγκυρα αναφορικά με το αίτημά της αυτό.

«Αναζητούμε επαφή με την Τουρκία και είμαστε έτοιμοι να... ταξιδέψουμε στην Τουρκία για να συζητήσουμε και να δώσουμε απαντήσεις σε τυχόν ερωτήματα που θα υπάρχουν», είπε.

Αγωνία για τις αντιδράσεις της Τουρκίας - Τι μπορεί να αλλάξει τη στάση της

Οι ανησυχίες της Άγκυρας θα μπορούσαν ενδεχομένως να κατευναστούν με μια δήλωση από πλευράς Σουηδίας και Φινλανδίας για αλλαγή στάσης απέναντι στους Κούρδους της Συρίας και το PKK, καθώς και με την άρση του εμπάργκο εξαγωγών οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρκετές νατοϊκές χώρες άσκησαν σήμερα και θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην Άγκυρα για εξεύρεση λύσης. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου και από το αν θα ζητήσει περαιτέρω ανταλλάγματα από άλλες νατοϊκές χώρες ή ακόμα και από την ΕΕ.

Όσο η Τουρκία προβάλλει αντιρρήσεις, τόσο θα καθυστερεί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αυξάνοντας τον εκνευρισμό τους και τους ενδεχόμενους κινδύνους επειδή δεν βρίσκονται κάτω από την «ασπίδα» του 'Αρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ. Για το λόγο αυτό, ήδη πολλές συμμαχικές χώρες, μεταξύ αυτών η Νορβηγία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, έσπευσαν με δηλώσεις τους να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας στις δύο σκανδιναβικές χώρες, για όσο διάστημα θα βρίσκονται στο κατώφλι του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

    

 

randomness