Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στα ίχνη του Ντε Γκωλ, ο Φρανσουά Ολάντ εγκαινίασε έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο και «ανακρίθηκε» από μαθητές δημοτικού

Με μια αφιέρωση στο βιβλίο επισκεπτών, με την οποία εξέφρασε τη συγκίνησή του που συνδέεται «με τα ίχνη που άφησε ο Στρατηγός Ντε Γκωλ» στην πόλη, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «σφράγισε» τη σημερινή του παρουσία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, όπου εγκαινίασε την έκθεση «Από τον Σαρλ Ντε Γκωλ στο σήμερα- Το Λυσέ, μια διαδρομή».

Πρόκειται για μια έκθεση-πρόδρομο που ανατρέχει στην εμβληματική διαδρομή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι γνωστό στους κατοίκους της πόλης από τότε που η Γαλλική Λαϊκή Αποστολή ίδρυσε εδώ το πρώτο της σχολείο στο εξωτερικό, το 1906.

«Αυτή η έκθεση τονίζει για ακόμη μια φορά τους στενούς δεσμούς μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, όπως πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν φροντίσει να τους καλλιεργήσουν και πιστεύουμε ότι θα τους καλλιεργήσουν και περαιτέρω», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος ξεναγήθηκε στην έκθεση, που βασίζεται σε αρχεία, φωτογραφίες και εκθέματα από τη συλλογή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, από τη γενική πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Σαντρίν Μουσέ. Μάλιστα, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τη γενική πρόξενο για την ευκαιρία που του έδωσε, όπως είπε, να ακολουθήσει τα βήματα του Στρατηγού Ντε Γκωλ, ενώ στην αναφορά της κ. Μουσέ ότι πρόκειται για τον δεύτερο Γάλλο (πρώην) Πρόεδρο, που επισκέπτεται το Ινστιτούτο, ο κ. Ολάντ σχολίασε πως ήταν η καλύτερη αναφορά που θα μπορούσε να γίνει γι' αυτόν σε αυτό το πλαίσιο.

Η έκθεση χωρίζεται σε τρία μέρη: την ιστορική επίσκεψη του στρατηγού Ντε Γκωλ στο Γαλλικό Λύκειο (Λυσέ), το κτίριο στην πάροδο του χρόνου και σ' ένα τυχαίο ξεφύλλισμα των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Λυσέ τα τελευταία 60 χρόνια.

Για τις ανάγκες της έκθεσης επελέγησαν, όπως εξηγούσε κατά την ξενάγηση η κ. Μουσέ, εξήντα εμβληματικές λέξεις στα γαλλικά και τα ελληνικά, που αποδίδουν αυτές τις κοινές αξίες και τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει το «Λυσέ» στην ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ των δύο πολιτισμών, εδώ και δεκαετίες. «Θα επανέλθουμε σε αυτές τις 60 λέξεις κατά τη διάρκεια των πολλών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που σχεδιάζουμε για το 2023 προκειμένου να γιορτάσουμε αυτή την επέτειο», επισήμανε η Γαλλίδα γενική πρόξενος.

Προσερχόμενος στην έκθεση, ο Γάλλος πρώην Πρόεδρος κοντοστάθηκε στη μαρμάρινη πλάκα στη μνήμη των Εβραίων μαθητών και αποφοίτων του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, που εκτοπίστηκαν και δολοφονήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα εξοντώσεως, το 1943 και το 1944, ενώ μετά το πέρας της ξενάγησης φωτογραφήθηκε από κοινού με την κ. Μουσέ και τον πρόεδρο της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής Φρανσουά Περέ, με φόντο την αφίσα της έκθεσης με τη δεσπόζουσα μορφή του Στρατηγού Ντε Γκωλ.

Την ξενάγηση παρακολούθησε επίσης η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, εκπρόσωποι φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μέλη του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Μαθητές δημοτικού «ανέκριναν» τον Φρ. Ολάντ

Μπορεί η έκθεση και τα εγκαίνιά της να είχαν ξεχωριστό ιστορικό ενδιαφέρον για τον Φρανσουά Ολάντ, αλλά η στιγμή που τον έκανε να χαμογελάσει πλατιά ήταν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην τετάρτη και πέμπτη δημοτικού του Γαλλικού Σχολείου, όταν ένας μαθητής τον ρώτησε, αν ένας Πρόεδρος μπορεί να κάνει ....ό,τι θέλει! «Όχι, σε καμιά περίπτωση» απάντησε κατηγορηματικά ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, με τους υπόλοιπους μαθητές αλλά και τον ίδιο να ξεσπούν σε γέλια.

Ο καταιγισμός των ερωτήσεων από τους μικρούς μαθητές που έγιναν για λίγο δημοσιογράφοι συνεχίστηκε, με τον κ. Ολάντ να μην μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του. «Είναι εύκολο ή δύσκολο να είναι κανείς Πρόεδρος; Πόσες χώρες επισκεφθήκατε κατά τη διάρκεια της θητείας σας; Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη;» ήταν μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που δέχθηκε.

Τα παιδιά, ωστόσο, δεν ήταν τα μόνα που ...ανέκριναν τον Γάλλο πρώην Πρόεδρο αφού και ο ίδιος ενδιαφέρθηκε να μάθει τις εθνικότητές τους και εξεπλάγην από τον πολύχρωμο καμβά που προέκυψε από τις απαντήσεις, αφού εκτός από Γάλλους κι Έλληνες μαθητές, συνάντησε και παιδιά από την Ουκρανία, την Τουρκία, την Τυνησία, το Μαράκο κ.ά.

Λίγα λόγια για την επίσκεψη Ντε Γκωλ στη Θεσσαλονίκη και το Γαλλικό Ινστιτούτο

Ο Στρατηγός Ντε Γκωλ, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Μορίς Κουβ ντε Μιρβίλ, εγκαινίασε αυτοπροσώπως το Γαλλικό Ινστιτούτο, στις 19 Μαΐου 1963, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.

Το Ινστιτούτο εγκαθίσταται στους χώρους του «Λυσέ», ένα ίδρυμα γνωστό στους κατοίκους της πόλης, εφόσον η Mission laïque française επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για να ιδρύσει το πρώτο της σχολείο στο εξωτερικό.

Το κτίριο της Λεωφόρου Στρατού, που ξαναχτίστηκε μετά την πυρκαγιά του 1968, στεγάζει ακόμα το Γαλλικό Σχολείο και Ινστιτούτο, καθώς και το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας (από το 2011).

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.