Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οδηγίες του ΕΦΕΤ προς τους καταναλωτές ενόψει Πάσχα

Χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές για τη σωστή επιλογή και τον ορθό χειρισμό παραδοσιακών τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι, όπως: κρέας, τυριά, αυγά αλλά και τη σοκολάτα με τη μορφή των γνωστών σε όλους σοκολατένιων αυγών, δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να προμηθεύονται τρόφιμα μόνο από επίσημα και κατά συνέπεια, ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Επίσης, αναγκαίο είναι να δίνουν προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου του καταστήματος που επιλέγουν για την αγορά τροφίμων.

• Όταν αγοράζουν κρέας, πρώτα να διαπιστώνουν με τις αισθήσεις τους ότι είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που λειτουργούν «κρατώντας» την ψύξη.

• Επίσης, να προμηθεύονται πρώτα τα λιγότερο ευάλωτα σε αλλοίωση (π.χ. ξηρά τρόφιμα όπως ζυμαρικά, ψωμί, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά) και στο τέλος τα πιο ευάλωτα σε αλλοίωση (δηλαδή τα πιο «ευαλλοίωτα» όπως κρέας, πουλερικά, ψάρια). Τα τρόφιμα να τοποθετούνται στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό. Το οικιακό ψυγείο θα πρέπει να λειτουργεί σωστά, δηλαδή η θερμοκρασία συντήρησης να κυμαίνεται από +1°C έως +4°C, ενώ η θερμοκρασία κατάψυξης να είναι μικρότερη ή το πολύ ίση με -18°C.

• Αναφορικά με τα αμνοερίφια, κάθε σφάγιο να διαθέτει οπωσδήποτε σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του. Συγκεκριμένα, σε σχέση με την υποχρεωτική σφραγίδα σε κάθε ημιμόριο σφαγίου ισχύει ότι:

 

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα μας, στο φύλλο της Μ. Πέμπτης 21 Απριλίου.

 

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Ηλίας Σπυρόπουλος, Συνταξιούχος εκπαιδευτικός  ➤ Και σήμερα η στήλη κάνει την παρουσία της στην εφημερίδα σχολιάζοντας ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ της...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness