Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δεν το λες και δημοψήφισμα ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 

 
 
Μια ψύχραιμη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της εσωκομματικής κάλπης που στήθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την εκλογή του αρχηγού απο τα μέλη του κόμματος , μακριά φυσικά απο τους ''φωνακλάδες'' των κομμάτων που αποδοκιμάζουν ή επιδοκιμάζουν ανάλογα με το στρατόπεδο στο οποίο ανήκουν και το οποίο υπηρετούν , οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα οτι το δημοκρατικό πείραμα στέφθηκε με επιτυχία . Το εκλογικό αποτέλεσμα με τα 172 000 μέλη που προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν , ηταν η απόλυτη εκφραση της πολιτικής κυριαρχίας του Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό του κόμματος της αριστεράς . Μια κυριαρχία που μέχρι σήμερα δεν εχει τολμήσει κανείς να αμφισβητήσει στην πράξη θέτοντας υποψηφιότητα για αρχηγός .Και μια κυριαρχία που εχει τα δικά της πολιτικά χαρακτηριστικά και τα οποία δεν μοιάζουν με τα χαρακτηριστικά των αλλων κομμάτων εξουσίας . Στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για παράδειγμα η πολιτική κυριαρχία του αρχηγού δεν είναι ανεξάρτητη απο τις πολιτικές νίκες και ηττες του κόμματος . Σε αυτά τα κόμματα λειτουργεί ενας αγραφος νόμος που λέει οτι ο αρχηγός που κερδίζει εκλογές είναι παντοδύναμος και δεν αμφισβητείται , ενω ο αρχηγός που χάνει εκλογές παραιτείται και πάει σπίτι του . Απο το 2009 μέχρι σήμερα Νέα Δημοκρατία εχει αλλάξει τέσσερις αρχηγούς (Καραμανλής , Σαμαράς , Μειμαράκης , Μητσοτάκης ) και τέσσερις το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής ( Παπανδρέου , Βενιζέλος , Γεννηματά , Ανδρουλάκης ).
Αυτός ο αγραφος κανόνας του δημοκρατικού μας συστήματος δεν ισχύει στο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ , οπου το κόμμα ταυτίζεται απόλυτα με τον αρχηγό σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για φαινόμενο προσωπολατρείας . Το μήνυμα των εσωκομματικών εκλογών ηταν οτι ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Τσίπρας και χωρίς Τσίπρα δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ . Πρόκειται για μια ιδιότυπη πολιτική κυριαρχία , μια ξεχωριστή πολιτική σχέση κόμματος και αρχηγού που εχει εδραιωθεί εδω και 15 χρόνια , λειτουργεί και παραμένει ακμαία , δεν συναντάται σε κανένα αλλο κόμμα εξουσίας και λειτουργεί ανεξάρτητα απο νίκες και ηττες . Εντυπωσιακό πραγματικά .
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκανε λόγο για πρωτοφανή συμμετοχή στην κάλπη για την ανάδειξη συλλογικής ηγεσίας, «με την ένταξη πάνω από 110.000 νέων μελών στις γραμμές μας».
Θετικό πράγματι το γεγονός οτι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάφερε να τριπλασιάσει σχεδόν τα μέλη του . Αυθαίρετο ομως το συμπέρασμα οτι ''ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών, σήμερα θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές''.
Με βάση αυτή την εκλογική αριθμητική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ , πρωτιά στις εκλογές διεκδικεί και το ΠΑΣΟΚ με τα 280.000 μέλη που προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη . Κατα τη γνώμη μας θα χρειαστούν βαθύτερες πολιτικές επεξεργασίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να αποκτήσει ως κόμμα το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εναντι του βασικού του πολιτικού αντιπάλου που είναι η Νέα Δημοκρατία και η οποία με βάση ολες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις φαίνεται να ειναι πρώτο κόμμα και με διαφορά 8-10 ποσοστιαίων μονάδων απο το ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ . Και το βασικό που πρέπει να διορθωθεί κατα την ταπεινή μας αποψη είναι η οπτική με την οποία αναλύουν και αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ . Διότι αν η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που θα ηθελαν , δεν φταίει η πραγματικότητα . Κάτι λάθος κάνουν οι ιδιοι . Για παράδειγμα το γεγονός οτι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν εισπράττει απο τη φυσιολογική φθορά μιας κυβέρνησης , είναι γιατί οι θέσεις που εκφράζει για την πανδημία , την οικονομία , την αμυνα της χώρας , τις διεθνείς σχέσεις ,τον πόλεμο στην Ουκρανία και την Ρωσική εισβολή είναι θέσεις μειοψηφικές στην ελληνική κοινωνία . Και ομως ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του κάνουν αγώνα για να μας πείσουν οτι η επικοινωνιακή και πολιτική τους αδυναμία να αυξήσουν τα ποσοστά τους οφείλεται σε στημένες δημοσκοπήσεις , πληρωμένους δημοσιογράφους και γενικά σκοτεινές δυνάμεις και δόλια συμφέροντα που πολεμούν το κόμμα του λαού .
Δεν είναι στραβός ο γυαλός . Στραβά αρμενίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ . Θα συμφωνήσουμε οτι η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η κάλπη και επομένως  αυτό που συνέβη στις εσωκομματικές κάλπες την Κυριακή που μας πέρασε ηταν ενα  πολύ σημαντικό γεγονός για την ανασυγκρότηση και την καλύτερη οργάνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης . Δεν το λές ομως και δημοψήφισμα για να φύγει η κυβέρνηση .
 
 
                                                                                                                                                                           Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                                Δημοσιογράφος
 
 


 

    

 

Απόψεις

Αθήνα, 23/06/2022Χθες το απόγευμα είχα την ευκαιρία να βρεθώ με τον Υπουργό Υγείας κ. Θανάση Πλεύρη και συζητήσαμε διάφορα θέματα για το ΛΑΪΚΟ Νοσοκομείο, για το...